Image 1
Image 2

Manifestări înălțătoare la comemorările lui Dsida Jenő și Páskándi Géza

La Viile Satu Mare manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Viile Satu Mare manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane
La Viile Satu Mare manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane

La sfârșitul săptămânii trecute Asociația Culturală Maghiară din Transilvania (ACMT) a organizat tradiționala comemorare a două personaje remarcabile a literaturii maghiare sătmărene< Dsida Jenő și Páskándi Géza.

Șirul de manifestări desfășurate joi și vineri, 18, respectiv 19 mai, în cinstea aniversării a 110 ani de la nașterea cunoscutului poet Dsida Jenő a început cu o seară literară, desfășurată în sala festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic. Invitații au fost salutați de organzatorul principal al evenimentului, Muzsnay Árpád, prim consilier al ACMT și episcopul PSSa Eugen Schönberger, gazda simpozionului, iar jurnalistul, istoricul de artă și intrepretul Banner Zoltán din Ungaria a prezentat o alocuțiune foarte cuprinzătoare despre viața artistică a lui Dsida Jenő. Numeroși sătmăreni iubitori ai poeziei lui Dsida, precum și oaspeți din țară și de peste hotare au onorat evenimentul cu prezența lor.

A doua zi, vineri, cei 110 ani de la nașterea poetului sătmărean au fost marcați printr-o suită de consfătui literare, susținute de specialiști de seamă. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferință a Protopopiatului Reformat de Satu Mare. În cadrul primei consfătuiri, conduse de istoricul literar Lisztóczky László din Eger – Ungaria au fost prezentate 3 lucrări< istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta a meditat asupra oportunității lui Dsida (Időszerű-e Dsida Jenő?), poetul și publicistul Füzesi Magda din Beregovo – Ucraina a prezentat o expunere intitulată Poștă în sticlă pentru urmași – Gânduri despre poetica lui Dsida Jenő (Palackposta az utókornak – Gondolatok Dsida Jenő költészetéről), iar alocuțiunea traducătorului literar sătmărean Felician Pop se intitula< Poetica lui Dsida Jenő    la răscruce de timp şi forme. Cea de a doua consfătuire a fost condusă de istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta, în cadrul căreia istoricul literar Cseke Péter de la Cluj a prezentat o lucrare intitulată Dsida Jenő în 1937, Lisztóczky László, istoric literara din Eger – Ungaria< Poezii la moartea lui Dsida Jenő (Versek Dsida Jenő halálára), profesoara Heinrich Andrea de la Satu Mare a vorbit despre Predarea liricii lui Dsida în orașul natal al poetului (Dsida-vers tanítása a költő szülővárosában), iar criticul literar Széman Emese Rózsa de la Cluj a prezentat o alocuțiune intitulată Dsida Jenő și arta de recitare transilvăneană (Dsida Jenő és az erdélyi szavalóművészet).

După masa, după simpozion a avut loc o festivitate cu discursuri și recitări la bustul poetului, aflat în Piața Titulescu, la care au participat numeroși sătmăreni. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la statuie.

A XX-a comemorare Páskándi

De aici, majoritatea celor prezenți s-au deplasat la Viile Satu Mare, unde a fost comemorat un alt personaj important al literaturii maghiare sătmărene, poetul și scriitorul Páskándi Géza, născut în această localitate, laureat al premiului Kossuth. Aceasta a fost cea de a XX-a comemorare Páskándi, care, conform tradiției, a început la casa construită în locul fostei case natale a poetului. În timp ce aici numărul participanților  a fost de circa 70-80 de presoane, la cea de a doua parte a comemorării desfășurate la bustul poetului, situat în centrul comunei au fost prezeți peste 200. La manifestările de la placheta memorială cei prezenți au fost întâmpinați de Huszti Gyula, președintele organizației locale a UDMR, iar discursul festiv a fost rostit de poetul Papp – Für János, secretarul taberei literare din Tokaji – Hajdúböszörmény – Ungaria. La statuie primarul comunei, Szűcs Szabolcs i-a salutat pe cei prezenți. Au mai luat cuvântul președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, directorul Centrului de Conservare și promovare a Culturii tradiționale, Róbert László, iar despre lirica lui Páskándi au vorbit reportera radio Kondor Katalin, fosta președintă a Postului Național de Radio al Ungariei și istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta. Nu au lipsit nici de data aceasta frumoasele recitări ale copiilor din localitate, care, de fiecare dată prezintă publicului câte un buchet din lirica lui Páskándi, destinat tocmai celor mici. Și la Viile Satu Mare, în ambele locații manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane, oaspeții fiind invitați apoi să viziteze expoziția permanentă Páskándi, amenajată la biblioteca din comună.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with