Image 1
Image 2

Mai 2021, luna în care se împlinesc 100 de ani de FC Olimpia Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Anii 70, jucătorii Olimpiei în Coreea de Nord lângă statuia fostului comunist Kim Ir-sen
Anii 70, jucătorii Olimpiei în Coreea de Nord lângă statuia fostului comunist Kim Ir-sen

Olimpia Satu Mare a împlinit pe 5 mai 100 de ani de la înființare. O sută de ani de la naștere dar nu și de viață. Pentru că… Dar ar fi multe de spus pe acastă temă. Poate altădată. Oricum, din multe puncte de vedere, Olimpia Satu Mare are o istorie frumoasă și bogată. Și zbuciumată. Materialul de mai jos nu se vrea o istorie a Olimpiei Satu Mare. Sunt consemnate amintirile unora din cei care au trăit, au fost prezenți într-un fel sau altul alături de fotbalul sătmărean, de FC Olimpia.

Documentele consemnează că începuturile datează din 1921, din ziua de 5 mai când, la aproape 3 ani de la întregirea teritorială a României, un grup de iubitori ai fotbalului din orașul de pe malurile Someșului au pus bazele acestui club de fotbal. În acel început de mai 1921, la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație de sătmăreni care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare.

Primele semnături

Dintre numele celor care și-au depus semnătura pe document, a fotbaliștilor legitimați în acea perioadă de început, au ajuns până la noi următoarele: I. Mihalca, Gh. Șuta, D. Pop, E.Gross, E. Nyul, S. Frank, C. Rațiu, V. Sabău, J. Winkller, A. Șoranu, C. Hotyar, K. Kokenessi se scrie pe Wikipedia.

Cu voia dumneavoastră, pe această listă îi adăugăm pe Andrei Sepci, legendarul portar al Universității Cluj și al naționalei României și pe frații Borbil, jucători din perioada interbelică și care, după ce au început fotbalul la Olimpia, au ajuns la echipe din București, dar și în echipa națională a României.

După cinci ani, vreme în care Olimpia Satu Mare a evoluat în campionatele regionale, formația sătmăreană câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934, Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează Divizia “B”, iar în seria a III-a participă și Olimpia CFR Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în Divizia “A”, dar retrogradează la finalul sezonului. Asta pentru că în București, Timișoara și Cluj, dar și în alte localități, apăruseră echipele profesioniste, iar amatorii de la Olimpia, mulți dintre ei slujbași la diverse fabrici din Sătmar, nu puteau face față profesioniștilor. A urmat apoi o serie de evoluții în Divizia B după care, în intervalul 1940-1944, în urma Diktatului de la Viena, Olimpia dispare de pe firmamentul fotbalului din România.

Dar sub alte denumiri, impuse de vremurile noi în care s-a trăit în acea perioadă, Olimpia reapare în circuitul fotbalistic din România imediat după încheierea războiului, sub diverse denumiri: Someșana, Metalul, Sanitas, Progresul, Locmotiva CFR; ASMD.

Au urmat o serie de peregrinări între “B” și “C” după care, în anul 1968, odată cu venirea la Satu Mare a lui Iosif Uglar ca prim secretar comunist al județului, mare iubitor al fotbalului, acest sport renaște în orașul nostru. Așa se face că în vara anului 1969, după un baraj în patru, Olimpia Satu Mare promovează în Divizia B. La acea vreme în formația sătmăreană erau prezenți jucători precum Pustai, Bathori, Knoblau, Filip, Jula, Les, Konig, Bocșa, Nagy, Modovan, Borota, Petz, Gabi Both etc.

Olimpia promovează în 1974 în Divizia A

Venirea lui Iosif Uglar la conducerea județului a adus un plus important în viața economică și socială, dar și sportivă, a județului. Așa se face că, în 1974, după un sezon excelent, Olimpia Satu Mare promovează în Divizia A. Printre artizanii promovării s-au numărat Gabi Both, frații Bathori, Kincses, Borota, Libra, Haiduc, Bigan, Naom, Bocșa, Filip, Jula, Knoblau antrenori fiind Gigi Staicu și Vasile Savaniu.

După promovare, cu Gigi Staicu pe banca tehnică, la Olimpia vin o serie de jucători cu nume, Bigan, Naom, Agiu, dar și tineri aduși din eșaloanele inferioare, Hațieganu, Iancu, Popa, din Carei, Keizer, Bereș, Berecki și revine acasă Iosif Helvei.

Debutul pe prima scenă fotbalistică a României se petrece pe 11 august 1974 când, în fața a 15.000 de spectatori, FC Olimpia învinge pe Politehnica Iași cu un scor categoric, de 3-0. Iar în clasamentul de după prima etapă Olimpia se află pe locul 1. A fost prima și ultima data când Olimpia s-a aflat pe primul loc în Divizia A. Olimpia termină sezonul pe locul 9, o poziție merituoasă fără îndolială având în vedere că este la prima participare în Divizia A, iar majoritatea jucătorilor au fost debutanți pe prima scenă a fotbalului din România. Din păcate formația sătmăreană încheie sezonul 1975/76 pe locul 15 și retrogradează în Divizia B.

Un an mai târziu Olimpia revine în primul eșalon unde va mai stat trei sezoane, 1977/78 (locul 13), 1978/79 (locul 10) și 1979/1980, iar la sfârșitul sezonului 1976/77 se clasează pe locul 15 și retrogradează din nou în Divizia B. În 1978 Olimpia realizează și cea mai importantă performanță. Joacă finala Cupei României, finală pierdută însă, scor 1-3, în fața Universității din Craiova.

Urmează apoi 20 de ani cu evoluții inconstante, cu retrogradări în Divizia C. Dar în 1995 Olimpia revine în Divizia B după care, după un adevărat tur de forță, revine primul eșalon la finalul sezonului 1997/98. Din păcate, Olimpia a stat numai un an în Divizia A după care gruparea sătmăreană a revenit în al doilea eșalon.

Istoria recentă a Olimpiei, a ultimilor 20 de ani este una zbuciumată. După evoluții inconstante, cu o tresărire de orgoliul în 2004 când a ratat promovarea la mustață, gruparea sătmăreană intră în anonimatul ligilor inferioare, ba chiar ajunge în “județ” la sfârșitul sezonului 2006/2007. După o perioadă tulbure, Olimpia revine din nou în Liga 3 și apoi în Liga 2. Din păcate vin și vremurile grele și, din lipsa finanțării, Olimpia nu mai poate continua să joace în Liga 2. Pe 2 decembrie 2018 Olimpia Satu Mare joacă ultimul meci în Liga 2, fosta Diviziei B, 2-0 cu Metaloglobus București.

Ce va urma? Greu de spus dacă Olimpia Satu Mare mai are un viitor. Olimpia cea pe care o știm, cea în culorile galben-albastru pe care o știm, pe care le are de 100 de ani și își joacă meciurile pe stadionul Olimpia-Didi Prodan. În lipsa unei finanțări corespunzătoare cu siguranță că orașul și județul Satu Mare nu va avea un fotbal competitiv în anii următori. Dar nu trebuie să dezarmăm. Olimpia a mai trecut prin perioade dificile și a renăscut din propria cenușă. Așa că la final nu putem să spunem decât

Hai, Olimpia Satu Mare!

Jucători importanți

Care a fost cel mai important, cel mai bun jucător al Olimpiei Satu Mare? Gabi Both sau Daniel Prodan? Discuțiile ar putea fi lungi, contradictorii în această privință. Din punctul nostru de vedere, Daniel Prodan este numărul 1. Îl recomadă calitățile, realizările, numeroasele meciuri jucate în echipa națională a României, participările la turnee finale ale C.M. și C.E. de fotbal, echipele de club la care a jucat etc. Din păcate a dispărut prea repede dintre noi.

Gabi Both a fost fără îndoială jucătorul care a însumat cele mai multe calități fotbalstice. Talentul său uriaș a adus multe victorii Olimpiei dar și echipelor la care a jucat, Dinamo, UTA. Execuțiile lui puteau ridica în picioare zeci de mii de spectatori indiferent de echipele la care a jucat. Din păcate pentru el, în anii 70 era greu de ajuns la echipa națională în contextul în care legea o făceau dinamoviștii și steliștii. Dar, și aici nu greșim, a fost idolul a numeroase generații de copii.

Prezentăm mai jos o listă a jucătorilor, din generațiile mai vechi, și a antrenorilor care au reprezentat culorile galben-albastru, culorile Olimpiei Satu Mare

Jucători: Daniel Prodan, Gabi Both, Mircea Bolba, Zoltan Ritli, Ludovic Keizer, Viorel Mureșan, Mario Agiu, Iosif Bathori, Ștefan Bathori, Vasile Knoblau, Mario Agiu, Firu Smarandachie, Gogu Iancu, Nicu Marcu, Gabor Gerstenmaier, Florin Gardoș, Claudiu Cornaci, Constantin Bigan, Ioan Naom, Martin Tudor, Dumitru Dumitriu, Petrică Negrea, Sergiu Radu, Levente Paul, Florin Fabian, Dacian Nastai, Feri Cardoș, Vasile Bocșa, Iosif Pustai, Carol Kuki, Vasile Savaniu, Dumitru Jula, Vasile Borota, Viorel Hațieganu, Sorin Iodi, Adrian Dulcea, Ciprian Prodan, Tiberiu Csik, Adrian Sălăgeanu, Ovidiu Suciu, Zoltan Pataki, Andras Balog, Gică Borhidan, Andrei Estinca, Ioan Ghencean etc.

Daniel Prodan
Daniel Prodan

Antrenori: Emerich Jenei, Gigi Staicu, Iosif Vigu, Alexandru Pop, Vasile Savaniu, Traian Ionescu, Gh. Ola, Joszek Kiprich, Tibi Selymesi, Gh.Ene, Remus Vlad, Gabi Both, Mircea Bolba etc.

Președinți: Teodor Curpaș, B. Olteanu, Aurel Medeșan, Alexandru Rusu, Mircea Lupuțiu, Tudor Stoica, Mircea Govor, Aurel Buzaș, Vasile Boudi, Catrinel Raț.

1 trackback / pingback

  1. Mai 2021, Luna în Care Se împlinesc 100 De Ani De FC Olimpia Satu Mare | Informaţia Zilei » Social » Ziare News

Lasă un răspuns

Connect with