Image 1
Image 2

Luni, 19 septembrie 2022, înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

UPDATE:

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată la 11 zile de la deces. Sute de mii de oameni au fost aşteptaţi pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri şi de membri ai familiilor regale au fost prezenţi la Westminster Abbey, acolo unde au avut loc funeraliile de stat.
Slujba de înmormântare de la Westminster Abbey s-a încheiat după 75 de minute.
„Exemplul Majestăţii Sale nu a fost dat de poziţia ei sau de ambiţia ei, ci de cine a urmat-o. Ştiu că Majestatea Sa împărtăşeşte aceeaşi credinţă şi speranţă în Isus Hristos ca şi mama sa; acelaşi simţ al serviciului şi al datoriei”, a spus Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în predica sa.
Premierul britanic Liz Truss şi secretarul general Commonwealth, Patricia Scotland, au citit din Scripturi în timpul ceremoniilor funerare.
Procesiunea, condusă de către regele Charles al III-lea, a fost formată din mai multe grupuri, fiecare fiind acompaniat de o fanfară de serviciu. Printre aceste grupuri se numără reprezentanţi ai Serviciului Naţional de Sănătate Publică (NHS) şi membri ai Poliţiei Regale Canadiene Călare, precum şi detaşamente ale forţelor armate ale Commonwealth-ului. În Hyde Park, tunurile au fost trase în fiecare minut în timpul procesiunii de către King’s Troop Royal Horse Artillery, în timp ce Big Ben a bătut la fiecare minut.

 

Cei opt nepoţi ai Reginei, printre care prinţul de Wales şi ducele de Sussex, au vegheat în jurul sicriului ei la Westminster Hall. Copiii regelui Charles au purtat ţinute militare, în timp ce verişorii lor au îmbrăcat veşminte negre, potrivit BBC.

La cererea regelui Charles al III-lea, prinţul Harry a purtat uniforma militară, pentru prima dată din 2020. Totuşi, unifoma sa nu a avut iniţialele ER.

Este pentru prima dată în istorie când nepoţii unui monarh iau parte la priveghiul acestora.
Băieţilor regelui Charles, William şi Harry, li s-au alăturat Peter Phillips şi Zara Tindall, copiii prinţesei Anne, precum şi fiicele prinţului Andrew, prinţesele Beatrice şi Eugenie, şi Lady Louise Windsor şi James, viconte Severn, care sunt copiii prinţului Edward.

La 44 de ani, Peter Philips este cel mai în vârstă dintre nepoţii Reginei, în timp ce cel mai tânăr, James, viconte Severn, are 14 ani.

În tăcere şi cu capetele plecate, cei opt verişori au stat în diferite puncte în jurul sicriului, în timp ce mulţimea continua să treacă.

Prinţul William a stat în dreptul capătului sicriului reginei, cu fratele său la capătul opus.
Contele şi contesa de Wessex, părinţii Louisei şi ai lui James, au privit de pe o platformă aflată în faţa sicriului.

“Priveghiul Prinţilor” s-a petrecut în seara de 17 septembrie 2022 şi a durat 15 minute.

Liderii lumii, reculegere la catafalcul suveranei

Londra se pregăteşte intens pentru primele funeralii de stat de la cele ale fostului premier Winston Churchill în 1965. Evenimentul atrage oaspeţi distinşi în capitală, printre care, pe lângă preşedintele american, omologul său francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de “MBS”.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

Pentru rege, întâlnirile diplomatice au început sâmbătă când a primit reprezentanţii celorlalte 14 naţiuni ale Commonwealth-ului, printre care Canada, Noua Zeelandă şi Australia.

Aceştia se vor regăsi luni dimineaţă printre cei 2.000 de invitaţi la Westminster Abbey, unde Elisabeta a II-a a fost încoronată în 1953, pentru punctul culminant al omagiilor aduse cu o emoţie imensă de la moartea, la 8 septembrie, a monarhului cu o popularitate planetară.

Publicul va mai avea acces până la orele 06.30 (05.30 GMT) în acea zi pentru a se reculege în Westminster Hall, cea mai veche sală din Parlamentul britanic, în faţa sicriului celei care a traversat epocile cu acelaşi simţ al datoriei.

Un bărbat a smuls steagul de pe sicriul Reginei

După o aşteptare de 14 ore la o coadă kilometrică, un bărbat s-a repezit vineri seară spre sicriul Reginei Elisabeta a II-a şi a luat steagul, în timp ce participanţii la doliu priveau şocaţi. Poliţia din Westminster Hall l-a trântit la pământ şi l-au scos rapid în afara zonei, în prezent fiind în arest.
Transmisiunile în direct de la sicriu au fost întrerupte timp de aproximativ 15 minute, relatează The Sun.
Îngrozite, persoanele îndoliate au privit cum tânărul a sărit peste culoar şi a apucat cu ambele mâini steagul regal, în încercarea de a dezveli sicriul Majestăţii Sale.

În scenele şocante s-a văzut cum intrusul a fugit pe scările care duc la catafalc.

“Am crezut că cineva a leşinat şi apoi am auzit un ţipăt. Cineva s-a apropiat de sicriu, a apucat steagul şi l-a tras în sus. Au luat partea de jos şi au fluturat-o, aproape pentru a vedea ce era dedesubt. S-a întâmplat atât de repede”, a declarat un martor pentru The Sun.

De asemenea, au spus că scena tulburătoare a fost „extrem de supărătoare” de privit, adăugând: „Am fost foarte supărat. Este o lipsă de respect faţă de trupul neînsufleţit. Pur şi simplu nu este ceea ce credeai că vei vedea vreodată”.

“Majoritatea oamenilor de la coadă vorbesc între ei. El a ieşit în evidenţă prin faptul că era tăcut. Am văzut câţiva oameni care au încercat să iniţieze o conversaţie cu el, dar nu a dat curs discuţiilor. A ajuns la sicriu şi a ridicat steagul, oamenii erau şocaţi. Ceea ce m-a surprins este că nu s-au mişcat gărzile. Totul a fost lăsat în seama Poliţiei“, a declarat o femeie care s-a aflat la coadă în apropierea bărbatului arestat după incident.

Daniela C.

1 comentariu

  1. Sursa : Digi24.ro

    Marş de protest împotriva monarhiei britanice la Dublin
    20.09.2022 00:10

    Un sicriu pe care era scris „RIP British Empire” („Odihnească-se în pace imperiul britanic”) a fost aruncat luni în râul ce traversează centrul capitalei Dublin, informează PA Media/dpa.

    Incidentul s-a petrecut în timpul unui marş de protest împotriva monarhiei organizat în capitala Irlandei în ziua în care, la Londra, a avut loc înmormântarea regretatei regine Elisabeta a II-a. Anti Imperialist Action Ireland a spus că acest gest reprezintă recrearea unei acţiuni a fostului lider socialist James Connolly, care a avut loc la Dublin în 1897, în timpul unei vizite în oraş a reginei Victoria. Preşedintele irlandez Michael D Higgins şi premierul ţării Michael Martin s-au numărat printre liderii mondiali care au participat la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Marşul de luni după-amiază de la Dublin a fost prezent ca un gest de protest „împotriva venerării slugarnice a monarhiei engleze de către clasa conducătoare a unui stat liber” mai notează sura citată de Agerpres.

Lasă un răspuns

Connect with

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

DE LA MIC, LA MARE

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

Ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare” sunt doar câteva dintre activitățile propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru sătmărenii de toate vârstele.