Image 1
Image 2

Limbaj de criză. Azi plafonarea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


Începând din anul 1990, imediat ce limba de lemn din timpul regimului comunist a fost decretată moartă și îngropată, noi cuvinte au intrat în limbajul uzual al românilor.

Trecând peste termeni specifici democrațiilor, libertate, stat de drept, evident democrație, etc. etc. unul din cuvintele-cheie a fost implementare. Este încă pe limba politicienilor. Totul trebuie “implementat”. În timpul lui Ceaușescu se spunea “transpus în practică”.

Cade în sarcina lingviștilor să explice evoluția limbii române în această perioadă de peste 30 de ani. Pandemia a venit cu propriile ei formule, “distanțarea socială” câștigându-și o mică și trecătoare notorietate, la fel ca “restricțiile” și “relaxările”. Guvernele României din timpul pandemiei au mizat mai mult pe relaxări decât pe restricții. Din motive electorale.

Odată cu trecerea de la pandemie la criza energiei, a petrolului și gazelor, scumpirile au adus în scenă un nou cuvânt: plafonare. Pe tema plafonării prețurilor la carburanți a avut loc miercuri, 22 iunie, o ședință a coaliției de guvernare. Fiecare partid a venit cu propria variantă. Toate trei, PNL, PSD și UDMR vor să oprească morișca creșterii prețurilor, dar fiecare în felul său. Social-democrații parcă strigă mai tare. Au și dreptate ținând seama că ministrul de finanțe este din partidul lor, și el trebuie să facă rost de bani la buget, dar în același timp să și dea impresia că ajută populația să treacă prin criză.

Misterul creșterii prețului la carburant a fost dezlegat. Dintr-un litru de benzină și motorină statului îi revin patru lei, sub formă de accize, ca la pălincă. Deci domnul stat are tot interesul să urce prețul la pompă, pentru că în felul acesta completează golurile din vistieria statului. Dar lucrul acesta nu poate fi spus pe față. Guvernul, liderii partidelor din coaliția majoritară, recurg la tot felul de explicații, principalul vinovat pentru scumpiri, pentru criza actuală, fiind scos războiul din Ucraina.

Marile democrații occidentale, cu industria lor dezvoltată, dintr-o dată au constatat că prosperitatea lor se datora într-o bună măsură importurilor de materii prime ieftine din Rusia lui Vladimir Putin. Pentru o palmă de pământ pe care Federația Rusă dorește să și-l anexeze, întreaga planetă sare în aer. Desigur, este invocată democrația, libertatea, integritatea teritorială a unei țări, diferite articole din dreptul internațional care dovedesc fără putere de tăgadă că Rusia a comis o agresiune asupra Ucrainei. De la declanșarea crizei scumpirilor la utilități majoritatea țărilor au luat contramăsuri. România pare să fie singura țară din UE care, până acum, nu a luat nicio decizie. În urma ședinței coaliției, așteptată de întreaga populație, s-ar părea că nu s-a ajuns la niciun rezultat demn să fie făcut public. Nu se plafonează prețurile, nu se reduc nici accizele, nici TVA-ul nu scade. Și totuși, lucrurile nu rămân așa cum erau. Se vor da compensații. Liderii partidelor coaliției de guvernare își asumă riscul declanșării unor proteste la nivelul întregii țării. De la blocarea stațiilor de carburanți până la o revoltă generală nu este decât un pas.

Ce poate urma? O grevă generală, un mare miting în fața guvernului sau ruperea coaliției? Nicio variantă nu rezolvă problemele sociale apărute în România odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

Are guvernul o soluție în criza prețurilor pe care o tot amână până în ultimul moment când populația o să spună “așa nu se mai poate”? Poate că, din înalte rațiuni de stat, conducerea țării, micul grup din jurul președintelui, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, guvernatorul BNR, au ajuns la concluzia că este mai important să se mențină macroechilibrul economic decât să satisfacă doleanțele populației. Câtă vreme prețurile sunt ridicate, se încasează mai mulți bani la buget. Pe termen lung, poate că guvernul procedează corect lăsând piața liberă.

Din punct de vedere electoral, costurile politice ale refuzului de a plafona prețurile, în ciuda compensațiilor promise, le va suporta PNL.

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.