Image 1
Image 2

Liceul Anghel Salingny din Turț, locul I la Festivalul Internațional Cătălina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secțiunea confecționării de meșteșuguri a fost dominată de eleva Alicia Răzoreanu

Liceul Tehnologic Anghel Saligny din comuna Turț a participat la ediția a XVI-a a Festivalului Internațional “Cătălina”, de la Iași. Și reprezentanții instituției de învățământ nu s-au întors de acolo oricum, ci cu premiul I, la secțiunea de confecționat podoabe.

Județul Satu Mare a fost reprezentat de eleva Alicia Răzoreanu, din clasa a V-a B, de la Liceul Tehnologic Anghel Saligny, care a fost însoțită de profesoara coordonatoare documentarist Crina Violeta Leș Câcău. La buna pregătire a concurentei au mai contribuit Monica Ghiz, care a învățat-o câteva din secretele meșteșugului înșirării mărgelelor, dar și Viorica Marița, de la Centrul Cultural, care i-a asigurat recuzita necesară participării la acest eveniment.

Secțiunea de confecționat podoabe este dedicată elevilor cu vârste între 6 și 18 ani, meșteșugari ai cercurilor cu profil artă populară din școli, palatele și cluburile elevilor din mediul rural sau urban.

Competiția s-a desfășurat în Grădina de la Palace Mall din Iași, unde grupul din județul Satu Mare a ajuns cu autocarul, împreună cu elevii din ansamblul de la Clubul Elevilor Șomcuta Mare, însoțiți de profesorul Ioan Coteț.

Vizite la numeroase obiective în drum spre Iași, dar și în municipiu

În drum spre municipiul Iași, s-au vizitat mai multe obiective, printre care Cheile Bicazului, iar la întoarcere, Universul lui Creangă de la Humulești.

Toți participanții au fost cazați la Colegiul Tehnic “Ioan Ștefănescu” din municipiu. Delegațiile participate au fost primite de reprezentanții Consiliului Județean Iași, și de   inspectorul școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Din cauza programului încărcat s-a reușit a se  vizita doar Palatul Culturii, Biserica Ortodoxă Trei Ierari, precum și Mitropolia.

Trebuie menționat faptul că toate cadrele didactice au participat la Simpozionul internațional ,, Dinamica creației folclorice”, iar județul nostru a fost reprezentat de către profesorul documentarist Crina Violeta Leș Câcău, cu lucrarea “Portul popular oșenesc din comuna Turț județul Satu Mare între autentic și kitsch”.

Copiii sunt educați și îndrumați în scopul valorizării tradițiilor și meșteșugurilor lăsate de înaintași

Scopul concursului, și mai precis al secțiunii de confecționat podoabe, este acela de a educa și de a conștientiza populația școlară asupra valorilor perene ale culturii și civilizației populare, de a dezvolta talentul și aptitudinile celor care se apleacă asupra acestor elemente identitare cu pasiune.

Concursul este cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale 2022 cu participare internațională finanțate de Ministerul Educației și a fost organizat de Palatul Copiilor Iași în parteneriat cu ISJ Iași, Ministerul Educației , TVR Iași.

Informațiile ne-au fost furnizate de către profesoara Crina Violeta Leș Câcău.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Peste 300 de copii pe scena concursului regional “Glasuri cristaline”, inițiat de Grădinița Voinicelul

SPECTACOL LA SATU MARE

Peste 300 de copii pe scena concursului regional “Glasuri cristaline”, inițiat de Grădinița Voinicelul

Grădinița cu Program Prelungit “Voinicelul” din municipiul Satu Mare a organizat cea de-a opta ediție a Concursului regional “Glasuri cristaline”. Acesta s-a desfășurat la Casa de Cultură “George Mihail Zamfirescu”, locație care i-a găzduit peste 300 de preșcolari, sosiți din mai multe județe din centrul țării, dar și pe educatorii, însoțitorii și părinții lor.