Image 1
Image 2

Leonard Doroftei la ITV: În Canada mi-am găsit locul. Dar o spun cu lacrimi în ochi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Emisiunea Audiențe în direct difuzată marți, 13 iulie 2021, la Informația TV, a fost dedicată boxului sătmărean, național și nu numai. În timpul emisiunii s-a vorbit inclusiv cu celebrul Leonard Doroftei, care în prezent antrenează în Canada.

În timpul emisiunii, fostul mare campion a avut mai multe răspunsuri profunde, printre care: “Aici în Canada muncesc ca la 20 de ani. Mi-am găsit locul, dar când spun lucrul acesta am lacrimi în ochi.”

În rândurile următoare prezentăm, sub formă de interviu, răspunsurile pe care le-a dat Doroftei în timpul emisiunii care i-a avut în studio pe Victor Constantinovci – moderator, Ionuț Blăjean – jurnalist, Florin Mulcuțan – vicepreședintele Ligii Profesioniste de Box.

– Există diferențe între modul în care se face sport în Canada și România?
– Aici sportul se face la modul profesionist. Toți se pregătesc pentru că vor, toți se pregătesc pentru că-și doresc și cred în ceea ce fac. Aici nu există “mie ce îmi dai?”, “vreau și eu un salariu, trăiesc pentru salariu”. Oamenii cred în viitorul lor. Sportivii sunt educați de mici să creadă în ceea ce fac.

– Ce face mai exact Leonard Doroftei acolo?
– Mă joc. Pentru mine este o joacă și îi mulțumesc lui Dumnezeu că știu ce fac, o fac cu pasiune și sunt într-o formă bună.

– Ce ar trebui să împrumute românii de la canadieni?
– Românii nu trebuie să împrumute nimic din sportul canadian. Noi suntem luptători, avem o școală bună de box, avem o generație tânără de antrenori care vor să aducă boxul acolo unde îi este locul. Sperăm ca și boxul profesionist să redevină din nou pe cele mai înalte praguri. Românii nu au ce să împrumute. Trebuie doar să creadă în ei, să muncească și să o facă ca un profesionist. Chiar dacă este amator, boxul trebuie să fie profesionist în gândire. Nu trebuie să întrebi tot timpul “ce bani iau?” Salariul este o perioadă. Dacă gândești ca un profesionist, vei gândi pentru tot restul vieții și vei fi departe.

– Sunt lucruri pe care le-ați realizat abia după ce ați plecat din România?
– Nu. Îmi pare rău că nu am apucat să antrenez în România mai devreme și că nu am împărtășit celor din România mai multe lucruri pe care le știu. Sunt foarte mulți antrenori deștepți și buni în România și pot să ducă boxul mai departe.

– Cum s-a pregătit Leonard Doroftei pentru Jocurile Olimpice din 1992 și 1996?
– Din păcate nu ne-am pregătit foarte mult pentru că nu am știut să ne pregătim. Noi ne-am pregătit la hei-rup: ia-l, rupe-l, omoară-l, dă-l pe spate, amenință-l cu stânga, pune-l pe corzi. Cam acestea erau regulile de box în vremea aceea. Veneam mulți din urmă și aveam nevoie de mai multă muncă cu antrenorul. La noi nu prea se făcea muncă cu antrenorul. Noua generație este altcumva. Acum vin la sală, sunt alături de sportivi, ceea ce mă bucură foarte mult și mă face să cred că boxul românesc va fi departe. Sunt optimist pentru că îi urmăresc. Sunt aproape de ei chiar dacă nu sunt acolo. Sunt aproape de ei cu sufletul.

– Se întoarce Doroftei acasă?
– Deocamdată sunt aici, am un proiect pentru viața și familia mea. Cu cât îl voi reuși mai repede cu atât voi reveni mai repede acasă.

– De ce nu există un film cu viața lui Leonard Doroftei, care să-i motiveze pe sportivii români?
– Nu s-au găsit oamenii care să înțeleagă cum e să faci trei meciuri de titlu mondial în America, după o carieră plină. Dacă stai să urmărești cariera multora, nu știu câți au performanța mea la amatori și performanța mea la profesioniști. Să pleci într-o țară străină și să te trimită într-o altă țară străină să boxezi… Cam asta a fost viața mea. Am dus totul în cârcă. Am fost la o vârstă în care n-au mai putut să mă protejeze, să-mi facă un culoar. M-au aruncat într-o grădină și mi-au spus să mă descurc. Dacă nu, este doar o investiție proastă. Când am auzit aceste cuvinte am râs mai tare și am zis să mă duc înainte. Am muncit ca un nebun și am reușit. Probabil asta a fost și sfârșitul carierei mele. Dacă știam să gestionez momentul, proabil și acum făceam box.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with