Image 1
Image 2

La Valea Vinului, copiii au fost îndemnați să nu uite de obiceiurile și tradițiile locului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La final de septembrie a debutat în judeţul Satu Mare un proiect intitulat frumos, după vorba marelui nostru poet Lucian Blaga, “Veşnicia s-a născut la sat”.

Un proiect cu o menire clară: promovarea moştenirii culturale.

Proiectul a luat naştere la iniţiativa Fundaţiei etnofolclorice Cununiţa, Ansamblurilor folclorice Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană, sub atenta coordonare a interpretelor cântecului popular românesc Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas şi a implicat copii şi tineri din trei comune din judeţ, şi anume Tarna Mare, Săcăşeni şi Valea Vinului.
Pornit din obligaţia morală de a transmite celor ce vin din urmă tot ceea ce am moştenit de la străbuni, datini, obiceiuri, în Anul Satului Tradiţional, câte 50 de copii din fiecare comună au descoperit frumoasa lume a satului tradiţional, cu obiceiurile ei, cu tradiţiile, portul popular.

Proiectul a ajuns la final săptămâna trecută. Ca în fiecare comună implicată, şi la Valea Vinului în prima zi a avut loc prezentarea atelierelor de lucru în cadrul întâlnirii cu copiii şi tinerii din localitate, în a doua zi cei 50 de copii din comună împreună cu alţi 50 copii şi tineri din Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană au muncit, au învăţat în cadrul unor ateliere tematice, iar duminică în căminul cultural din sat a fost pus în scenă un spectacol folcloric şi o expoziţie tematică.

Dat fiind succesul pe care acest proiect l-a avut peste tot, cu siguranţă va avea o continuitate şi la anul care vine, poate chiar cu mai multe comune implicate. E nevoie de dorinţă din partea autorităţilor locale şi a şcolilor din satele judeţului pentru a putea fi implementat.

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” a urmărit cunoaşterea şi promovarea moştenirii culturale tradiţionale materiale şi imateriale specifice judeţului Satu Mare. Principalele sale obiective au fost cunoaşterea, păstrarea şi promovarea valorilor culturale, a tradiţiilor locale în rândul tinerei generaţii prin organizarea de ateliere meşteşugăreşti, ateliere cu specific coregrafic şi interpretativ al folclorului.

Proiectul “Veşnicia s-a născut la sat” a fost derulat cu sprijinul Consiliului Judeţean şi cu participarea a numeroşi meşteri populari, olari, specialişti în muzică şi coregrafie, pe care copiii şi tinerii i-au îndrăgit din prima clipă în care i-au cunoscut. Cei peste 150 de copii şi tineri din toate comunele implicate au învăţat multe pe parcursul acestei luni, unii s-au arătat dornici să descopere arta broderiei, alţii să descopere tainele unui instrument muzical. Atâta timp cât sunt copii care au rămas fascinaţi de ceva de pe urma întâlnirilor cu interpretele Maria Carmen Sas şi Leontina Dorca şi îşi doresc să aprofundeze studiul pe un anume palier ce implică cultura tradiţională, iată că se poate spune că proiectul a avut succes şi sunt speranţe de a duce mai departe o iniţiativă foarte bună.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns