Image 1
Image 2

La Satu Mare nu a murit niciun om de gripă în acest sezon

Virusul gripal este cel mai mutant dintre virusuri, a explicat dr. Lidia Tămaș, în cadrul unei emisiuni de Sănătate la Informația TV
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Virusul gripal este cel mai mutant dintre virusuri, a explicat dr. Lidia Tămaș, în cadrul unei emisiuni de Sănătate la Informația TV
Virusul gripal este cel mai mutant dintre virusuri, a explicat dr. Lidia Tămaș, în cadrul unei emisiuni de Sănătate la Informația TV

Se face atâta reclamă la această boală pentru a se putea vinde mai multe doze de vaccin antigripal

Șase copii și trei adulți au fost diagnosticați la sfârșit de săptămână cu gripă de tip A la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Unele cazuri au fost mai ușoare, altele în schimb au necesitat internarea, însă nu pentru foarte mult timp.

Bilanțul îmbolnăvirilor de gripă de la începutul anului 2019, respectiv al cazurilor care s-au prezentat în urgență la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, este de 33 de cazuri, confirmate pe baza testelor rapide. Partea cea bună este că județul Satu Mare nu are până în prezent niciun deces din cauza gripei.

Între timp, la nivel național, potrivit celei mai recente informări a Centrului Național pentru Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, sunt 72 de decese din cauza gripei. Mare parte din persoanele decedate au suferit și de alte afecțiuni și nu erau vaccinate antigripal.

S-au reactivat o serie de măsuri de limitare a îmbolnăvirilor

Încă de săptămâna trecută Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă pentru toată țara, a emis și reactivat o serie de măsuri de limitare a îmbolnăvirilor și a demarat în regim de urgență achiziționarea unui nou lot de 25.000 de doze de vaccin antigripal.

În context s-a amintit că farmaciile la rândul lor ar fi trebuit să se aprovizioneze cu vaccin. Însă la farmacii nu mai este vaccin de ceva vreme. Sunt farmacii care mai dispun doar de 2-3 doze, în timp ce altele l-au vândut tocmai la debutul campaniei de vaccinare pentru a-și putea face efectul în timp util.

Specialiștii vorbesc despre gravitatea acestei boli, gripa fiind în mod cert una din afecțiunile care pune pacientul efectiv la pat pentru câteva zile. Despre diferența dintre viroze și gripă și modul în care acționează virusul gripal am stat de vorbă în cadrul unei emisiuni de Sănătate la Informația TV cu medicul primar epidemiolog dr. Lidia Tămaș de la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare.

Conform datelor expuse de specialist, virozele respiratorii sunt determinate de cel puțin 200 de tipuri de virusuri. Într-un timp de 10- 12 luni, un adult poate să facă 2-3 viroze, iar un copil de 6-7 ori.

Specialistul este de părere că virozele respiratorii pe un organism puternic care are un statut imunitar bine clădit și bine îngrijit nu vor fi cu fenomene grave și nu vor determina internări în spital, din contră, vor fi traversate într-un mod mai blând, în sensul că persoana respectivă în maxim o săptămână își va recăpăta potențialul fizic și va putea să se întoarcă la activitatea curentă.

“Este foarte bine să încercăm să păstrăm măcar copiii, să nu-i expunem și să nu-i trimitem la școală, la grădiniță, pentru că virozele sunt cu transmitere aerogenă”, este de părere dr. Lidia Tămaș. Medicul epidemiolog precizează că nu putem să distrugem virusul din aer, însă se pot lua niște măsuri, în școli, în spitale sau instituții de îngrijire a vârstnicilor, care să fie eficiente.

De aceea măsurile comune, aceea de a tuși în plica cotului este o măsură de a tuși corect, măsurile de igienă perfectă a mâinilor, măsurile de evitare a aglomerațiilor, aerisirea spațiilor pot să limiteze într-un fel îmbolnăvirea, să ne protejeze.
“Adulții traversează mai ușor virozele respiratorii care nu au comorbidități, respectiv nu au boli ale aparatului respirator, boli cronice – astm bronșic, bronșite BPOC sau afecțiuni cardiace.

Persoanele de vârstă activă sunt mai puternice și traversează mai ușor aceste afecțiuni. Dar persoanele la limite, copilașii și vârstnicii, sunt mai vulnerabili”, a subliniat medicul

Semnele specifice virozei

O viroză poate să înceapă cu febră înaltă, secreții apoase, nevoie de a șterge nasul în permanență. Când lucrurile se complică secreția nazală se modifică în structură, vâscozitate, consistență, culoarea galben verzuie este un semn de suprainfecție bacteriană, indică o complicație a virozei.

Medicul Lidia Tămaș a făcut câteva precizări referitoare la semnalele gripei

“Se poate vorbi de gripă atunci când există semnale privind creșterea numărului de cazuri care demonstrează o incidență de peste 20% mai mare a numărului de îmbolnăviri comparativ cu media aritmetică a celor trei săptămâni anterioare și o confirmare de cel puțin 10% din probele recoltate de la suspecții gripal care sunt certificate.

Vorbim despre gripă atunci când avem un debut brusc, nu atunci când ne curge nasul, o zi, două, o săptămână, a treia zi tușim și în a patra ne doare capul. Aceasta este viroză. Dar când avem o febră înaltă cu debut brusc, cu o stare generală alterată, putem să luăm în calcul gripa.

Când ai gripă ești atât de obosit, atât de afectat de impregnarea virusului în organismul tău, ochii sunt cu conjunctivele inflamate, o stare de dureri musculare extremă, dureri articulare, deranjat de orice stimul extern, într-un cuvânt este o stare de afectare generală a organismului.

Asta este gripa. Este o tuse foarte semnificativă, lătrătoare, fără secreții, o tuse iritativă și foarte greu de acceptat. Gripa te pune efectiv la pat”, a explicat medicul epidemiolog în cadrul emisiunii de Sănătate de la Informația TV.

Cât despre modul în care funcționează vaccinul gripal, specialistul a spus că de regulă în orice vaccin gripal sunt trei tulpini care sunt previzionate a circula în sezonul epidemic anual și acoperă cu mare probabilitate circulația tipului de virus sau a subtipului de virus.

“De exemplu, în fiecare an pot să se reproducă tulpinile sau să fie cu totul și cu totul altele. Și-atunci, imunitatea dată de vaccin este strict pentru tulpinile care sunt în structura lui. Față de reacțiile amenințătoare de viață sau față de complicațiile care pot să ducă la deces prin gripă, anul trecut au fost înregistrate la nivel național 120 de cazuri de deces, vaccinul gripal poate să dea reacții adverse, nimeni nu contestă acest lucru, oricine poate să deschidă un prospect, oricine poate să citească instrucțiunile, care sunt foarte detaliate și care pot să-și spună de aceste reacții.

O reacție a organismului la un vaccin este o confirmare a faptului că organismul are putere să reacționeze cu antigenul din vaccin și va dezvolta acele mecanisme de apărare, anticorpii care la întâlnirea cu virusul adevărat o să lupte, și va evita sau va face o formă foarte ușoară.

Virusul gripal este cel mai mutant dintre virusuri, are o capacitate de restructurare antigenică fantastică”, a adăugat dr. Lidia Tămaș.
Emisiunea poate fi urmărită integral pe site-ul Informatia TV, www.informatiatv.ro, secțiunea Sănătate – Ce trebuie să știm despre gripă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns