Image 1
Image 2

La Muzeul de Artă s-a deschis expoziţia memorială Ion Popdan

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mulţi oameni de cultură sătmăreni au sfidat epidemia ca să asiste la eveniment

Într-o perioadă în care viaţa culturală a ţării este paralizată de ameninţarea coronavirusului, faptul că deschiderea unei expoziţii în memoria unui mare artist al veacului trecut s-a putut desfăşura în prezenţa multor oameni de cultură importanţi ai Sătmarului a oferit o reconfortantă oază de normalitate.

Marţi după ora prânzului sa deschis la Muzeul de Artâ din Piaţa Libertăţii o expoziţie retrospectivă impresionantă a operei pictorului Ion Popdan (1935-2000), însoţită de un vernisaj sui generis, de fapt un prilej de a depăna amintiri şi a evoca multiplele talente şi haruri ale unui artist care ne-a lăsat o operă de mare rezonanţă, atât pe pânză cât şi pe hârtia tipografică, în calitatea sa de pasionat şi profund poet.

Expoziţia ocupă aproape toate saloanele din aripa stângă a Muzeului de Artă, fiind reprezentate cu atenţie toate marile tematici ale operei pictorului şi profesorului sătmărean, de la monumentale pânze istorice la delicate cadre de atelier şi peisaje care surprind esenţialul sezonului în care artistul a privit şi redat în culori sobre dealurile Transilvaniei sau munţii Maramureşului. Impresionante sunt naturile statice, prin armonia spaţială a compoziţiei şi migala desenului, ochiul pictorului fiind atent şi aici la detaliul semnificativ sau studiind transparenţele ori umbra difuză a culorii. Un exemplu minunat este tabloul intitulat “Linişte”, în care regăsim, prin prezenţa unei cobze, o altă mare pasiune a lui Ion Popdan: muzica.

Nu lipsesc picturi mai moderniste, dar avem şi un Hristos Pantocrator de o forţă copleşitoare a prezenţei. Foarte importante sunt autoportretele, un gen preferat de artist, lucrările surprinzându-i carisma şi maturizarea de-a lungul deceniilor, ca om şi ca pictor. Mai multe autoportrete sunt privite de un fulgurant portret al soţiei, soprana Claudia Popdan, realizat în 1974 într-o manieră care ne aminteşte de marii pictori ai Secolului de Aur spaniol.

Au depănat amintiri despre întâlniri cu Ion Popdan şi impactul personalităţii sale impunătoare în viaţa lor directoarea Daniela Bălu de la Muzeul Judeţean, profesorul Gheorghe Gheorghiade, actorul Carol Erdos, care a recitat două poeme din volumul “Blestemul de a fi munte” apărut postum în 2001, poetul George Vulturescu (care a prezentat şi el un poem) şi pictoriţa Cristina Gloria Oprişa. Un moment muzical de elevată melancolie a oferit profesorul de chitară Sallai Laszlo.

Evenimentul a fost moderat de fiul artistului, muzeograful Brăduţ Popdan, iar cuvântul de final a aparţinut doamnei Claudia: “Despre Ion Popdan s-ar putea vorbi zile întregi”. Au ţinut să asiste destul de mulţi artişti şi oameni de cultură sătmăreni, sfidând insidioasa epidemie. Amintirile şi şueta prietenească au continuat în compania prăjiturilor oferite de familia Popdan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns