Image 1
Image 2

La expirarea permisului de conducere, românii din străinătate ar putea să nu mai fie nevoiţi să vină în ţară

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

14 noiembrie 2020 este termenul de consultare al propunerii legislative pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Propunerea poate fi studiată pe site-ul Senatului României şi vizează unele completări precum cea de la articolul 10, după alineatul 2, unde să fie introdus unul nou cu următorul cuprins: în cazul vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat în perioada în care se aflau în afara teritoriului României, interdicţia de a circula pe drumurile publice şi măsurile prevăzute de lege să fie aplicabile după 24 de ore de la data intrării vehiculului în ţară, iar dovada privind această dată să revină conducătorului vehiculului şi să fie eliberată, la cererea sa, la trecerea frontierei de stat.

O altă completare se vrea la articolul 22: cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în state membre ale UE sau ale Spaţiului Economic European pot efectua examinarea medicală în ţara de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, în unităţi medicale autorizate în condiţiile stabilite de legile aplicabile în ţările respective, documentele emise de aceste unităţi, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalităţi.

Conform expunerii de motive, dispoziţiile legale actuale spun că e interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat: “Pentru deţinătorii de vehicule înmatriculate în România aflaţi în ţară, expirarea termenului de valabilitate a inspecţiei tehnice periorice permite, fără mare efort, preîntâmpinarea sancţiunilor prin simpla efectuare a unei noi inspecţii tehnice periodice. Însă, pentru cei aflaţi în afara ţării la momentul expirării, această interdicţie nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în ţară, chiar dacă aceştia sunt de bună credinţă”.

Tot în expunerea de motive se face referire la cetăţenii români aflaţi în afara ţării şi cărora le expiră valabilitatea permisului de conducere.

“În cazul cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, în special în cazul celor cu domiciliul sau reşedinţa într-un alt stat, apare ca o formă de discriminare măsura, inutilă sub aspect practic, prin care, la obţinerea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate, e necesară efectuarea examinării medicale exclusiv la o unitate medicală autorizată din România.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with