Image 1
Image 2

Iohannis: În România vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în primul trimestru al anului viitor

Sigla Informatia Zilei
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor. Ce spune despre alegerile prezidenţiale din SUA.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor. Ce spune despre alegerile prezidenţiale din SUA?

“Situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului.

În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficace, iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca ţării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin.

 Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii totuşi destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat.

Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

Vreau să subliniez în acest context că, în baza convenţiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste tranşe. Deci, în momentul în care vaccinul va fi disponibil şi va fi livrată prima tranşă, toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranşă, la fel din a doua tranşă şi aşa mai departe, iar primii care vor fi vaccinaţi în mod natural vor fi lucrătorii, toţi lucrătorii, din sistemul medical, dar şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme, asta trebuie să fie foarte clar, în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficienţă şi siguranţă şi se respectă toate reglementările internaţionale.

Trebuie să fim pregătiţi şi tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul sănătăţii şi cu experţii din domeniul vaccinologiei.

Am evaluat stadiul pregătirilor României şi am discutat despre găsirea celor mai eficiente soluţii de acţiune la nivelul întregului sistem sanitar, de la medicul de familie până la nivel de spital.

Totodată, pentru a informa corect populaţia şi a combate dezinformarea, este absolut necesar un proces de comunicare clar, transparent şi eficient, şi mă bazez în acest demers inclusiv pe sprijinul dumneavoastră, al reprezentanţilor mass-media.

Ministrul Sănătăţii mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-COVID în România, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat şi va funcţiona programul naţional şi etapele de vaccinare, precum şi reţeaua de stocare şi distribuţie. Toate aceste aspecte sunt foarte importante şi sunt analizate inclusiv la nivel european, pentru că noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare.

Fiind o problemă de importanţă majoră, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti şi a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la rândul lor să fie bine instruiţi.

Am solicitat ministrului Sănătăţii să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare şi să stabilească un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie. De asemenea, am discutat şi aspecte de logistică legate de depozitare şi distribuţie, dar şi despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare.

Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 va fi esenţială pentru controlul pandemiei şi relansarea economiilor.

Dar, până la apariţia acestora, este imperativ să respectăm cu maximă responsabilitate toate măsurile de protecţie şi prevenţie: purtarea măştii, igiena mâinilor, distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, munca la distanţă, acolo unde este posibil.

Sunt lucruri care stau în puterea noastră şi, momentan, singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pandemiei.

Înainte de a trece la întrebările dumneavoastră, vreau să fac câteva referiri şi la un subiect urmărit cu mare interes în aceste momente în toate colţurile lumii. Ne mai despart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru Preşedintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referinţă în plan geopolitic. Din perspectiva României, relaţia cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe, dar şi de securitate. Totodată, Administraţia Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susţinut permanent dezvoltarea relaţiilor cu România pe toate palierele.

Cu precădere în ultimii ani, am înregistrat progrese notabile şi evoluţii concrete pe multiple dimensiuni ale Parteneriatului nostru comun, iar cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Washington, în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse şi îmbogăţite cu noi domenii, precum securitatea reţelelor 5G şi domeniul nuclear civil.

În privinţa cooperării politico-militare şi de securitate, a crescut semnificativ nivelul de conştientizare a importanţei strategice a Mării Negre atât în Statele Unite, cât şi la nivelul NATO, şi am dezvoltat o viziune comună România-SUA cu privire la acest spaţiu. Au fost puse astfel bazele pentru creşterea în continuare a prezenţei militare americane în România, ca o garanţie de securitate în faţa provocărilor complexe din regiune.

La capitolul cooperare economică şi în domeniul energiei, au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul nuclear civil. După cum ştiţi, a fost parafat chiar luna trecută un Acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la Centrala de la Cernavodă.

În ceea ce priveşte continuarea activă a demersurilor de aderare a României la programul Visa Waiver, partea americană a dat asigurări că acordă o atenţie deosebită obţinerii de progrese concrete în acest domeniu.

Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre soliditatea relaţiei România – Statele Unite ale Americii, iar eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.” a declarat preşedintele Iohannis.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with