Image 1
Image 2

Interesantă analiza făcută de Dan Barna coaliției de guvernare!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele USR afirmă că nu are motive să fie mulțumit de modul în care se guvernează pentru că este greu să armonizezi opiniile unui partid conservator, a unui cu “chef mediu” de a face reforme și unul reformator. În traducere, PNL este un partid conservator, USR PLUS o formațiune reformatoare, iar UDMR undeva pe la mijloc.

Barna nu se sfiește să arate și cauza: clarificarea Leadership-ului în PNL. Critici voalate la adresa guvernului din interior au mai fost, dar niciodată atât de tranșante. Acum se vede destul de clar că lupta internă din PNL are un efect negativ asupra guvernării. Și mai sunt două luni bune până la alegerile din 25 septembrie.

Am putea adăuga, desigur în glumă, că și iulie și august au fiecare câte 31 de zile, iar tensiunile din PNL cresc cu fiecare zi care trece.

O singură zi a fost de ajuns pentru a izbucni probabil unul dintre cele mai mari scandaluri politice. Este vorba despre indicațiile transmise de consilierul premierului cu antetul guvernului către susținătorii lui Florin Cîțu în competiția pentru președinția PNL.

Însuși Ludovic Orban s-a folosit de situație pentru a-l acuza pe Florin Cîțu că se folosește de logistica guvernului în campania internă.

Pentru PSD este o nesperată ocazie de a face o comparație cu cazul lui Liviu Dragnea condamnat la ani grei de pușcărie pentru că a pus două angajate de la Protecția Copilului să lucreze pentru partid. Este o practică obișnuită la toate partidele, dar până acum numai Dragnea a plătit.

Se va merge până la capăt cu acest caz destul de neplăcut pentru primul ministru? Vor mai ieși la iveală alte acțiuni ale susținătorilor lui Florin Cîțu angajați la guvern, care din exces de zel s-au implicat în campania internă din PNL?

Situația este gravă. Una dintre consecințe poate fi calmarea spiritelor în PNL, continuarea campaniei în mod ceva mai discret.

S-ar părea că echipa lui Florin Cîțu a confundat o campanie internă dintr-un partid cu o campanie electorală între partide la alegerile prezidențiale.

Dacă se lasă cu un dosar penal, fie va fi dată afară consiliera, fosta jurnalistă la un post de televiziune, fie chiar demiterea premierului. Deja Ludovic Orban face dese trimiteri la anumite aspecte care îl fac pe Florin Cîțu incompatibul cu funcția de șef al guvernului și membru al PNL. Cine atacă președintele PNL atacă întreg partidul, cine umilește președintele PNL umilește PNL-ul, trage concluzia Ludovic Orban după episodul de la Cluj în care a fost lăsat singur pe un rând de scaune, ca un infectat, ca o persona non grata.

Sunt în acest moment două probleme majore: una legată de relația din coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, explicată de Dan Barna, a doua, la fel de gravă, de situația explozivă din PNL, din principalul partid de guvernare.

În aceste condiții se pare că nici nu este nevoie de opoziție pentru dărâmarea actualului guvern. Erodarea vine din interior și este posibil să fie amplificată de probleme de ordin social.

Situația economică a României nu este nici de departe atât de înfloritoare cum o prezintă primul ministru. Creștere economică cu două cifre? Este posibilă, dar nu va compensa creșterea șomajului, și nici pierderile suferite de firmele mici și mijlocii, de HORECA, de industria turismului, spectacolelor etc. etc. Numai industria energetică va furniza anul acesta 8 000 de șomeri.

Reformele de care se plângea Dan Barna că nu se fac, de asemenea, implică reduceri masive de personal. Dacă PNL este conservator, UDMR are chef doar pe jumătate de reforme și doar USR PLUS este forța reformatoare, nu prea vedem cum va deveni România tigrul Europei, cu o creștere economică cu două cifre. Mai degrabă am opta pentru felina mai puțin feroce, cum ar fi de pildă pisica. Este și blândă, dar are și ghiare pe care le scoate numai când se simte amenințată.

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.