Image 1
Image 2

Inspectorii de muncă din Satu Mare au depistat în semestrul întâi 10 angajatori folosind muncă la negru

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 21 – 25 septembrie 2020, Platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată (UDWP), al cărei membru este și Inspecția Muncii, împreună cu Comisia Europeană, desfășoară sub denumirea #EU4FairWork o Campanie Europeană de conștientizare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate.

Conform Eurobarometrului din 2019, munca nedeclarată este încă o mare provocare în Uniunea Europeană, afectând atât cetățenii (lucrătorii și familiile acestora) cât și mediul de afaceri și guvernele statelor membre UE, generând concurența neloială, asupra  lucrătorilor, care în cazul muncii nedeclarate nu beneficiază de asigurare de sănătate, ajutor de șomaj și pensie (vechime în muncă și stagiu de cotizare) precum și asupra sistemului de finanțe publice (bugetului de stat).

Folosirea de către angajator a muncii nedeclarate constituie contravenție și se sancționează conform Art. 260 alin.(1) din Codul Muncii. Potrivit prevederilor art. 19 din Codul Muncii, ”`n situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 – 18, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare”.

Astfel, inspectorii de muncă recomandă salariaților dar și celor care doresc să se angajeze să citească cu atenție elementele prevăzute în contractul individual de muncă și/sau, după caz, în oferta de angajare, îndeosebi cele referitoare la: datele de identificare ale angajatorului,  data începerii activității, durata contractului, durata muncii (normă întreagă sau fracțiune de normă, durata concediului de odihnă, salariul și eventualele sporuri salariale, durata perioadei de probă).

Cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii de muncă la punctele de lucru ale angajatorilor din județul Satu Mare, în cadrul Campaniei naționale pentru combaterea muncii nedeclarate, în cursul anului 2019 au fost depistaţi 77 angajatori folosind muncă nedeclarată. La aceștia au fost identificate 118 persoane, din care: au fost primite la muncă 73 de persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; au fost primite la muncă 12 persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; au fost primite la muncă 3 persoane în perioada în care acestea aveau contractul individual de muncă suspendat; au fost primiti la muncă 30 salariati în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Sancţiunile contravenţionale s-au ridicat la 1.060.000 lei.

De asemenea, în cursul semestrului I 2020 au fost depistaţi 10 angajatori folosind muncă nedeclarată. La aceștia au fost identificate 45 de persoane, din care: au fost primite la muncă 41 fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; au fost primite la muncă 2 persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; au fost primiti la muncă 2 salariati în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 120.000 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with