Image 1
Image 2

Inspectorii de muncă din Satu Mare au depistat 4 angajatori folosind munca la negru

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 9 – 16 iunie, Inspecția Muncii a organizat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor (cod CAEN 41, 42, 43), precum și Acțiuni de control în domeniul

securității și sănătății în muncă pentru prevenirea accidentelor de muncă în Construcții. Vom reda în continuare cele mai grave neconformități constatate la nivelul județului nostru, aspecte cuprinse într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare.

Amenzi în domeniul relațiilor de muncă în valoare de 130.500 lei

Prezentăm mai întâi obiectivele principale ale Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în Construcții. Acestea sunt:  identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activitatea în Construcții  a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;  identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru intrarea în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menționate.

       Cu ocazia celor 20 de controale efectuate de inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare în cadrul acestei Campanii, printre cele mai grave și/sau frecvente neconformități constatate au fost: primirea la muncă și prestarea muncii fără a avea încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă (și transmis în REVISAL anterior datei începerii activității); nepăstrarea la locul de muncă (la punctul de lucru) a unor copii ale contractelor individuale de muncă și a evidenței orelor lucrate de salariați (pontaj, condică de prezență); încălcarea prevederilor legale privind repaosul săptămânal.

Au fost identificați 4 angajatori folosind munca nedeclarată a 8 persoane.

Pentru folosirea muncii nedeclarate au fost aplicate 4 sancțiuni, în valoare totală de 120.000 lei, iar pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate 15 sancțiuni (12 avertismente și 3 amenzi în sumă totală de 10.500 lei), astfel încât valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul rela\iilor de munc[ a fost de 130.500 lei.

Deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă în construcții

Având în vedere numărul mare de accidente de muncă înregistrat la nivel național în domeniul construcțiilor pe parcursul anului 2020, precum şi gravitatea acestora, Inspecția Muncii apreciază că se impune şi pe parcursul anului 2021 intensificarea acțiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă în șantierele temporare şi mobile.

În cadrul acțiunilor în domeniul securității și sănătății în munc[ efectuate în perioada 9 – 16 iunie la angajatorii care desfăăoară activitatea în domeniul Construcțiilor, au fost controlați 24 de angajatori, fiind constatate 49 de deficiențe. Dintre acestea cel mai frecvent constatate (și mai grave) se referă la: neîndeplinirea obligației privind supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor (lipsa controlului medical la angajare și/sau, după caz, a controlului medical periodic); neasigurarea măsurilor pentru prevenirea căderilor de la înălțime (schele montate incomplet sau necorespunzător); neutilizarea echipamentului individual de protecție.

Au fost aplicate așadar 49 de sancțiuni contravenționale (5 amenzi în valoare totală de 16.000 lei și 44 avertismente), fiind dispuse totodată 49 măsuri obligatorii pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with