Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Săptămâna începe în forță. USR PLUS, deja un singur partid, va cere demisia premierului Cîțu. PNL o ține una și bună că primul ministru are dreptul de a demite orice ministru fără să ceară acordul partidului din care acesta face parte. Îi permite legea, însă USR PLUS invocă protocolul încheiat la constituirea coaliției de guvernare. Cine va ceda? În niciun caz PNL nu-și poate permite să-i ceară premierului Cîțu să-și dea demisia. Asta ar însemna căderea guvernului.

Nu este vorba despre pandemie. Niciun partid nu ar accepta umilința de a-și demite premierul pentru că acesta a demis un ministru.

Dar un partid poate ieși de la guvernare dacă se simte lezat în amorul propriu solidarizându-se cu ministrul demis. S-a mai întâmplat.

PSD a părăsit guvernul când premierul Boc l-a demis pe ministrul Dan Nica. Întregul partid s-a solidarizat cu cel demis și a trecut în opoziție.

Alte vremuri, alt tip de relații. Ce are de câștigat și ce are de pierdut USR?

După cum deja a lăsat să se înțeleagă, Dan Barna nu exclude candidatura lui la președinție.

Din poziția de opozant, Dan Barna poate trage cu toate tunurile în toată lumea. În primul rând în PNL, pentru că se înțelege că va avea un candidat prezidențial care se adresează, ca USR PLUS, unui electorat de dreapta.

Se câștigă în felul acesta capital electoral? Nu prea. Evident că Dan Barna va continua să atace PSD, care rămâne adversarul natural al partidului său. Nu trebuie ignorat nici AUR, la rândul lui acesta pregătindu-și propriul candidat prezidențial. Punând față-n față cele două variante, rămânerea la guvernare sau ieșirea de la guvernare, este simplu de observat că USR nu are mare lucru de făcut în opoziție. Așadar, este de așteptat să rămână la guvernare. Dar nu oricum. Va pune condiții. De fapt o singură condiție este în discuție: premierul să nu mai poată demite un ministru USR-PLUS fără acordul partidului.

Situația este deja complicată pentru că la sfârșitul săptămânii un alt ministru, al Transporturilor, l-a atacat pe primul ministru urât de tot.

Ludovic Orban a intervenit, spunând că un ministru care-și atacă șeful trebuie să-și facă bagajele. :i a mai spus ceva liderul PNL. Că USR-PLUS nu are experiență la guvernare.

Cu alte cuvinte, că nu este copt, că este imatur politic.

S-ar părea că așa și este. Useriștii vin din zone în care disciplina era facultativă. Mulți dintre ei sunt ONG-iști, sunt foști consilieri, angajați sau voluntari, au avut sau au firme proprii.

Oamenii aceștia nu sunt făcuți să asculte ordine. Cred că știu destul de mult pentru a fi lăsați în pace.

Așa a procedat și Vlad Voiculescu. Probabil așa procedează și Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Poate și alții.

Despre PDSR se spunea că este un partid administrativ. Adică era format din oameni care au lucrat în adminstrație. Venerabilul Ion Diaconescu invidia partidul lui Ion Iliescu pentru disciplina de partid exemplară. PN|CD s-a comportat cam ca USR-PLUS. Fiecare ministru se credea atât de important încât lucra de capul lui. Atât de indepenți și liberi s-au considerat încât și-au făcut partidul praf.

Urmează USR PLUS aceeași cale? La un moment dat va veni o vreme când Dan Barna va dori să schimbe un ministru. La rândul lui va fi obligat să supună propunerea la vot, în partid.

Cine impune reguli atât de restrictive, până la urmă cade victimă propriilor reguli. Democrația are și ea limitele ei. Libertatea prost înțeleasă se transformă în libertinaj. Este posibil ca USR-PLUS să fi trecut granițele libertății și să fi ajuns fără să știe în tărâmul libertinajului?

Nu vrem să recurgem la ultimele sondaje de opinie, probabil inexacte, dar dacă nu face un efort de a fi mai serios, USR-PLUS riscă să fie depășit de AUR.