În testarea standardizată, profesorii nu corectează lucrările

Scris de Vasile Nechita, 15 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Testele prin care va fi pilotată evaluarea standardizată, decise printr-un ordin de ministru publicat vineri seară, sunt un lucru “total diferit de ceea ce am făcut până acum în sensul că acest test va putea fi aplicat pe orice dispozitiv (…). Şi nu presupune nici măcar pentru profesor un efort suplimentar, pentru că nu evaluează lucrările, ele se evaluează automat pe platformă”, a spus vineri, într-o intervenţie la Radio România, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei:

Sorin Ion, despre pilotarea evaluărilor standardizate: “Vom aplica o testare 100% digitalizată. Are dublu obiectiv: pe de o parte, pentru a sta la baza viitoarelor strategii ale Ministerului Educaţiei, pe de altă parte de a măsura ceea ce s-a întâmplat în sistemul de educaţie din ultimii doi ani. Şi, de ce nu, obişnuieşti copiii cu sistemul de evaluare exclusiv digital, având în vedere, de exemplu, că de anul acesta testele PISA se aplică doar digital. Eşantionul de unităţi de învăţământ conţine şapte unităţi în fiecare judeţ al ţării, alese pe toate nivele valorice, pentru că nu ne dorim rezultate distorsionate. Important e de ştiut şi pentru ascultătorii care vor fi în situaţia de a avea un copil în această testare este că modul de aplicare a testului este total diferit de ceea ce am făcut până acum, în sensul că acest test va putea fi aplicat pe orice dispozitiv electronic, de la calculator, laptop, tabletă, telefon inteligent şamd şi că nu presupune nici măcar pentru profesor un efort suplimentar, pentru că nu evaluează lucrările, ele se evaluează automat pe platformă iar culegerea datelor e mult mai simplă, pentru că putem face analize complexe pe rezultate, pe fiecare item al testelor, astfel încât să ne fie foarte utile în scopurile pe care şi le-a propus Ministerul Educaţiei.”

Ordinul de ministru care prevede ca până la finalul acestui an şcolar, 2021-2022, să aibă loc în 126 de şcoli, evaluări standardizate în cadrul unui proiect pilot, pentru toţi elevii de clasele I-XI, mai puţin cei de a VIII-a, a fost redactat joi, în doar câteva ore. Ordinul a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial şi include lista ţărilor participante.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517