În România au fost confirmate 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare faţă de tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID19.

Varianta Delta are potenţialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite ţări, fiind responsabilă de un număr mare de infecţii, predominant la persoanele nevaccinate.
Vaccinurile actuale administrate în schemă completă îşi menţin eficienţa faţă de infecţia cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecţie de 92%.
Vacinarea cu schemă completă oferă protecţie faţă de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicaţii şi de deces.
În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în 9 judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din municipiul Piteşti, nevaccinată.

La o parte dintre infecţiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul naţional, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.
→ Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
→ Atât într-o ţară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât şi într-o ţară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
→ Vaccinurile îşi menţin o eficienţă crescută în prevenirea bolii simptomatice şi a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
→ Este absolut necesară creşterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii şi reducerea efectelor variantei Delta.

Informaţii privind evoluţia în UK:

→ varianta B1.617.2 a devenit dominantă rapid: în aprilie 2021, au început să fie identificate primele infectări cu varianta Delta, astfel că prevalenţa în luna mai a ajuns la aproximativ 25%, iar în iunie a ajuns la peste 80% din totalul cazurilor de infecţie;
→ în luna mai 2021, acoperirea vaccinală cu o doză era de aproximativ 50%, iar cu 2 doze, de aproximativ 23%;
→ la data de 05.07.2021, acoperirea vaccinală cu o doză era de aproximativ 70%, iar cu 2 doze, de aproximativ 50%;
→ în perioada aprilie – mai, media cazurilor noi a fost de 2.400/ zi;
→ de la finalul lunii mai, numărul cazurilor şi prevalenţa tulpinii Delta sunt în continuă creştere, astfel că media infecţiilor raportate în ultima săptămână (29.06.2021 – 05.07.2021) a ajuns la peste 25.000/ zi – o creştere cu 53% în comparaţie cu săptămâna precedentă.
În perioada 01.02.2021 – 14.06.2021, aproape un sfert dintre cazurile de îmbolnăvire cu varianta Delta, care au necesitat asistenţă medicală de urgenţă, au fost confirmate în rândul persoanelor vaccinate cu o singură doză, mai puţin de 1 din 10 cazuri fiind persoane vaccinate complet.

Informaţii privind
evoluţia în India:

→ varianta B1.617.2 a devenit dominantă rapid: prevalenţa în martie fiind la maximum 20%, în luna mai, la peste 75%, iar în luna iunie, la aproape 100%;
→ în luna iulie, acoperirea vaccinală este încă foarte scăzută: cu o doză20%, iar cu 2 doze, aproximativ 5%.

Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanşeze noi valuri de infecţie în ţări şi regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluţiei din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populaţia care a trecut anterior prin boală.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea Prim-ministrului.

Abonează-te acum Online!
  1. billar a spus: 11 iulie 2021, ora 08:23

    În România mai bine zis in Bucuresti au fost confirmate 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta mai bine inteles varicela neagra acet virus in 1977 a fost cel mai activ in nordul Africi unde in timp de 35 de zile au murit peste 400000 de african in 5 localitati nu a ramas nici o fiinta umana, dupa ce acest localitati au fost blocate si dezinfecta cu arderea localitatilori in totalitate dupa ce au ramas numai pustie,asa va pati si Bucurestul din cauza mizeriei si putoarei

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517