Image 1
Image 2

În evidenţa OAMGMAMR Satu Mare sunt 2.700 de asistenţi medicali activi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua Asistentului Medical a fost marcată joi, la Satu Mare printr-un simpozion organizat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Satu Mare.

În deschiderea evenimentului, președintele Ordinului, Constantin Demian și-a felicitat colegii asistenți apoi a dat cuvântul invitaților.
Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki, directorul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, dr. Macrina Mihai, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Adrian Marc, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, dr. Paula Mare, viceprimarul municipiului Satu Mare, Gheorghe Stan, directorul medical al Casei de Asigurări de sănătate, dr. Raveca Gliga, șeful Secției Urologie, dr. Cristian Rusu, au subliniat importanța profesiei de asistent în actul medical, precizând că asistentul medical este cel care se află cel mai mult timp în contact cu pacientul.

10 lucrări științifice, prezentate în cadrul Simpozionului

Într-o scurtă declarație acordată reprezentanților mass-media, Constantin Demian – președintele Ordinului a spus că din ianuarie 1974, Ziua Internațională a Asistentului Medical se celebrează în fiecare an pe 12 mai. România a aderat la această sărbătoare abia după revoluția din 1989.

“În această zi, noi am pregătit pentru colegii noștri, împreună cu colegii noștri un simpozion științific în cadrul căruia vor fi prezentate câteva lucrări”, a spus Constantin Demian.

Potrivit președintelui Ordinului Asistenților Satu Mare, în perioada pandemiei asistenții au fost cei care au stat cel mai mult lângă pacienți, încercând să le aline suferința, să-i îmbărbăteze, să-i încurajeze. În ciuda acestui fapt în majoritatea cazurilor, în perioada pandemiei a fost scos în evidență efortul medicilor, de foarte puține ori au fost pomeniți asistenții, a mai spus Demian. El a adăugat că anul acesta, în cadrul simpozionului vor fi prezentate 10 lucrări.

Prefectul Roca: Reușita actului medical se datorează întregii echipe

Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca a arătat că reușita actului medical depinde și de asistent. “Reușita actului medical se datorează întregii echipe, medic, asistent, moașă, infirmieri”, a spus Radu Roca, urându-le asistenților sănătate, fericire și La mulți ani!. Reprezentantul guvernului în teritoriu a subliniat că are în familie medic uman, deci cunoaște situația.

La rândul ei, dr. Macrina Mihai și-a manifestat bucuria că în sfârșit cadrele medicale se pot revedea. De asemenea, ea le-a mulțumit asistenților pentru eforturile depuse în cei 2 ani grei de pandemie. “Așa cum spunea domnul prefect, munca medicilor fără ajutorul asistenților nu poate să dea rezultate, pentru că dumneavoastră sunteți întotdeauna, mâna întinsă a medicului spre pacient”, a spus directorul DSP Satu Mare.

Președintele Pataki vrea echilibrarea salariilor pentru a opri migrația

După mulțumirile adresate asistenților, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki a subliniat că pandemia a trecut și ar trebui să ne întoarcem la problemele sistemului.

“Să vedem cum echilibrăm salariile indiferent de secții pentru a opri migrația de la o secție la alta. Să încercăm ca acele investiții în infrastructura medicală pe care le-am făcut construind noi clădiri, noi secții și chiar un nou spital, inclusiv Spitalul din Negrești Oaș, să fie umplute de zâmbetul domneavoastră, dar mai ales de zâmbetul pacienților. Cu scuzele de rigoare față de medici, vreau să spun că pe dvs. vă văd pacienții mult mai mult decât pe medici.(…)

O vorbă bună, o strângere de mână uneori contează mult mai mult decât tratamentul”, a spus președintele Pataki.
Înainte de a-i da cuvântul managerului Spitalului Județean de Urgență Adrian Marc, Constantin Demian a subliniat că din cei 2.700 de asistenți medicali activi care sunt în evidența Ordinului Asistenților Satu Mare, mai mult de o treime își desfășoară activitatea la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

În discursul său, Adrian Marc a arătat că asistenții sunt cei care știu cel mai bine ce înseamnă îngrijirea unui pacient.
“Pe lăngă calitatea actului medical, tratamentul, condițiile hoteliere dintr-un spital joacă un rol deosebit de important”, a spus Marc, care a mulțumit Ordinului Asitenților Medicali pentru sprijinul din perioada pandemiei.

Dr. Paula Mare, mesaj emoționant

Un mesaj emoționat a fost cel al directorului medical al Spitalului Județean de Urgență, dr. Paula Mare. Ea s-a declarat convinsă că toți cei din sală își doresc în primul rând să aducă zâmbetul pe fața pacientului, a familiei acestuia și nu în ultimul rând bucuria și satisfația profesională la încheierea actului medical.

În perioada pandemiei, “asistentul medical a avut un rol deosebit și trebuie să spunem că n-a fost ușor să-și ‘abandoneze’ familia, căldura căminului pentru a se deplasa și a asigura asistența pacienților cu Covid, dar iată am dovedit cu toții că putem să fim o echipă care nu ne dorim altceva decât să avem pacienți sănătoși și bucuroși, iar noi să fim mulțumiți profesional și sufletește”, a spus dr. Paula Mare. Printre lacrimi directorul medical al Spitalului județean de Urgență Satu Mare a subliniat că pentru ea, an de an, 12 mai va fi o zi festivă.

Și-a amintit că la intrarea la Liceul Sanitar, concurența era foarte mare pentru că atunci toată lumea și-a dorit să devină asistent medical. “Era o profesie apreciată și considerată extrem de importantă pentru comunitate. Atunci nu se discuta despre salariu și valoarea beneficiilor financiare, ci despre importanța actului medical pentru societate și statutul pe care îl avea corpul medical”, a adăugat dr. Mare.

Ea a adăugat că, “o echipă medicală completă este formată atât din medic, asistent medical, cât și din infirmier. Vreau să afirm că nu ne-am putea desfășura activitatea fără ajutorul asistentului medical.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns