Image 1
Image 2

Hramuri romano-catolice la sărbătoarea Regelui Sfântul Ștefan

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform calendarului romano-catolic, joi, 20 august, este sărbătoarea Regelui Sfântul Ștefan. Cu acest prilej, Catedrala Romano-Catolică din municipiul Satu Mare își prăznuiește hramul și tot în această zi își cinstesc ocrotitorul ceresc și alte 3 biserici ale diecezei.

Data comemorării Regelui Sfântul Ștefan diferă de la un calendar la altul, deoarece el a murit la 15 august, iar în ziua de 20 august a fost ridicat la cinstea altarului. Maghiarii, popor migrator cu sânge ugro-finic-turc, alungaţi din ţinutul de origine, stepele Donului, au atins în anul 889 cursul superior al Dunării şi apoi au coborât în Panonia, sub conducerea lui Arpad, fondatorul dinastiei arpadiene, care va guverna Ungaria până în 1301.

După ce Otto I, regele Germaniei, îi învinge în bătălia din 955, aproape de Augusta, ungurii se stabilescș în această perioadă începe şi predicarea creştinismului în mijlocul lor. Ducele Géza, luând în căsătorie o principesă creştină, a permis ca fiul lor, Vaik, să fie educat creştineşte. La vârsta adolescenţei, Vaik s-a botezat şi a luat numele primului martir, Ştefan – se arată în lucrarea intitulată Viețile Sfinților. Sfântul episcop de Praga, Adalbert, i-a fost îndrumător şi maestru. A luat-o de soţie pe evlavioasa şi inteligenta Gisela, sau Ghisela, sora viitorului împărat Enric al II-lea al Bavariei. La vârsta de 20 de ani, în 997, Ştefan-Vaik moşteneşte de la tatăl său conducerea poporului maghiar. L-a trimis la Roma pe cel mai valoros colaborator al său, călugărul ungur Sfântul Astric, pe care papa Silvestru al II-lea l-a consacrat episcop şi i-a dat facultatea de a consacra alţi episcopi maghiari. I-a dat şi coroana cu care, în ziua de Crăciun a anului 1000, Ştefan a fost încoronat rege al Ungariei, cu titlul de „Rege apostolic”.
Ultimii ani de domnie, din lunga perioadă de 41 de ani (997-1038), i-au fost amărâţi de moartea prematură a moştenitorului, Sfântul Emeric, şi de luptele pentru succesiune. La moartea lui, regina Ghisela a părăsit tronul şi s-a închis în mănăstirea benedictină de la Passau. Ştefan a fost trecut în catalogul sfinţilor în anul 1083.

În Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare bisericile din Ciumești, Handalul Ilbei și din Iojib poartă acest hram. În ultimele două decenii a devenit o tradiție la Satu Mare, ca în jurul acestei sărbători, prin care maghiarii îl cinstesc pe Sfântul Rege Ștefan, fondatorul statului maghiar creștin, să se construiască suita de manifestări destinate Zilelor Culturale Partium. De fapt, de 19 ediții încoace, acesta este cel mai semnificativ eveniment din cele care se organizează de Zilele Partium.

De fiecare dată, după slujba de Sfântul Ștefan de la Catedrala din Satu Mare se depun coroane la statuia marelui rege, dar așa cum întregul program este radical diferit ce cel din anii trecuți, puțin mai diferit va fi și acest moment.

După cum am mai arătat, evenimentele culturale ale Zilelor Partium sunt transmise online și doar spectacolele teatrale au loc în curtea Teatrului de Nord, cu un număr foarte mic de spectatori. La fel și la Sfânta Liturghie de hram, care va fi oficiată de la ora 9.00 de către părintele episcop PSSa Eugen Schönberger, numărul participanților este limitat la capacitatea bisericii, în așa fel încât să fie respectate toate măsurile impuse de lege pentru prevenirea propagării epidemiei de COVID 19.

Nici depunerea de coroane nu va fi la fel ca în alți ani, căci lucrările de restaurare nu permit acest lucru. De data aceasta, la fel ca și anul trecut, florile recunoștinței vor fi depuse la icoana Sfântului Ștefan, din incinta Catedralei.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS RUGĂCIUNEA PAPEI

De Ziua Morților, Papa Francisc s-a rugat pentru pace

La o Sfântă Liturghie ce a marcat Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați, într-o dimineață ploioasă,...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now