Guvernul, ca un tot unitar

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Va mai dura ceva timp până vom vedea un guvern acţionând ca un tot unitar. României, după cum se vede, nu-i este dat să aibă vreodată un guvern cu o singură culoare politică.  Preşedintele Iohannis dădea dovadă de naivitate când spunea „vreau un guvern al meu”, referindu-se, evident la un guvern PNL, partidul al cărui candidat prezidenţial a fost. Că în acest moment este contestat de fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, nu face decât să demonstreze instabilitatea scenei politice, inconsistenţa opţiunilor oamenilor politici, până la urmă imaturitatea lor.

Actuala formulă de guvernare, o alianţă a aşa-ziselor partide mari, a mai fost încercată. O singură dată, de preşedintele Traian Băsescu. „Marea alianţă” nu a mers.

Acum dată fiind conjunctura internaţională, situaţia internă a României, s-ar părea că un guvern PNL-PSD nu are mari şanse de a dura. Însuşi Florin Cîţu, preşedintele PNL, rămas oarecum pe dinafara actului guvernamental, ameninţă că dacă PSD nu se va dovedi un partid reformist, el va pune în discuţie ruperea alianţei.

În acelaşi timp, în PNL se pune problema organizării unui congres extraordinar în care se va pune în discuţie mandatul lui Florin Cîţu, capacitatea lui de a conduce un partid ca PNL.

Nu sunt decât simple speculaţii, dar acest lucru arată că PNL şi PSD au rămas, totuşi, două partide adversare, incompatibile nu datorită programelor, ci orgoliilor personale, intereselor de grup.

  Un punct nevralgic al alianţei pare să fie PNRR-ul. Nu se ştie cu exactitate ce înţelege Florin Cîţu prin PNRR, pe care fostul prim ministru îl vede ca pe sfânta scriptură, ca pe ceva de neschimbat. Aşa se şi explică de ce una din condiţiile realizării alianţei a fost numirea lui Dan Vîlceanu în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. 

Optica diferită a PNL şi PSD faţă de PNRR nu este percepută de opinia publică în mod tranşant. Electoratul PSD înţelege că în PNRR nu au fost cuprinse fonduri pentru agricultură. Electoratul PNL are convingerea că PNRR înseamnă exclusiv investiţii mari, de infrastructură. Oricum, miza este suma mare, miliardele de euro care vor intra în ţară.

Să presupunem că PSD nu va respecta forma primară a PNRR. Va propune Florin Cîţu ruperea alianţei? Cine pe cine va da afară din guvern? Poate forţa Florin Cîţu demisia premierului Nicolae Ciucă, provocând astfel căderea guvernului?

  Este, totuşi, prea devreme pentru a vorbi despre o rupere a alianţei PNL-PSD. Preşedintele Iohannis nu mai pare predispus să asiste la o nouă criză politică. 

Şi dacă se va ajunge la o rupere a alianţei, cu siguranţă cauza nu va fi PNRR. Sunt alte urgenţe. Pandemia este încă o prioritate zero. Scumpirile, de asemenea, sunt pe agenda zilei. Majorarea pensiilor, alocaţiile pentru copii, susţinerea intreprinderilor mici şi mijlocii, şi nu în ultimul rând  restricţiile şi vaccinarea obligatorie, au o mai mare priză la public decât PNRR.

Dacă se va ajunge din nou la o criză politică, din nou criza va fi provocată de Florin Cîţu. Preşedintele PNL uită că PSD nu este USR. Nici preşedintele Iohannis nu mai poate paria pe fostul prim ministru. PNL nu mai este acelaşi partid. Când afirmă că dacă PSD se va opune reformelor, Florin Cîţu are în vedere refacerea alianţei cu USR. Desigur. Dar mai suportă opinia publică un nou experiment? Lumea este obosită, pandemia a produs o ruptură socială, economică şi culturală echivalentă cu un război mondial. Deci este de aşteptat ca pentru o vreme guvernul Ciucă să acţioneze ca un tot unitar, ignorând ieşirile personale ale unor politicieni nemulţumiţi din motive personale.

Abonează-te acum Online!