Image 1
Image 2

Guvernul, ca un tot unitar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Va mai dura ceva timp până vom vedea un guvern acționând ca un tot unitar. României, după cum se vede, nu-i este dat să aibă vreodată un guvern cu o singură culoare politică.  Președintele Iohannis dădea dovadă de naivitate când spunea “vreau un guvern al meu”, referindu-se, evident la un guvern PNL, partidul al cărui candidat prezidențial a fost. Că în acest moment este contestat de fostul președinte PNL, Ludovic Orban, nu face decât să demonstreze instabilitatea scenei politice, inconsistența opțiunilor oamenilor politici, până la urmă imaturitatea lor.

Actuala formulă de guvernare, o alianță a așa-ziselor partide mari, a mai fost încercată. O singură dată, de președintele Traian Băsescu. “Marea alianță” nu a mers.

Acum dată fiind conjunctura internațională, situația internă a României, s-ar părea că un guvern PNL-PSD nu are mari șanse de a dura. Însuși Florin Cîțu, președintele PNL, rămas oarecum pe dinafara actului guvernamental, amenință că dacă PSD nu se va dovedi un partid reformist, el va pune în discuție ruperea alianței.

În același timp, în PNL se pune problema organizării unui congres extraordinar în care se va pune în discuție mandatul lui Florin Cîțu, capacitatea lui de a conduce un partid ca PNL.

Nu sunt decât simple speculații, dar acest lucru arată că PNL și PSD au rămas, totuși, două partide adversare, incompatibile nu datorită programelor, ci orgoliilor personale, intereselor de grup.

  Un punct nevralgic al alianței pare să fie PNRR-ul. Nu se știe cu exactitate ce înțelege Florin Cîțu prin PNRR, pe care fostul prim ministru îl vede ca pe sfânta scriptură, ca pe ceva de neschimbat. Așa se și explică de ce una din condițiile realizării alianței a fost numirea lui Dan Vîlceanu în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. 

Optica diferită a PNL și PSD față de PNRR nu este percepută de opinia publică în mod tranșant. Electoratul PSD înțelege că în PNRR nu au fost cuprinse fonduri pentru agricultură. Electoratul PNL are convingerea că PNRR înseamnă exclusiv investiții mari, de infrastructură. Oricum, miza este suma mare, miliardele de euro care vor intra în țară.

Să presupunem că PSD nu va respecta forma primară a PNRR. Va propune Florin Cîțu ruperea alianței? Cine pe cine va da afară din guvern? Poate forța Florin Cîțu demisia premierului Nicolae Ciucă, provocând astfel căderea guvernului?

  Este, totuși, prea devreme pentru a vorbi despre o rupere a alianței PNL-PSD. Președintele Iohannis nu mai pare predispus să asiste la o nouă criză politică. 

Și dacă se va ajunge la o rupere a alianței, cu siguranță cauza nu va fi PNRR. Sunt alte urgențe. Pandemia este încă o prioritate zero. Scumpirile, de asemenea, sunt pe agenda zilei. Majorarea pensiilor, alocațiile pentru copii, susținerea intreprinderilor mici și mijlocii, și nu în ultimul rând  restricțiile și vaccinarea obligatorie, au o mai mare priză la public decât PNRR.

Dacă se va ajunge din nou la o criză politică, din nou criza va fi provocată de Florin Cîțu. Președintele PNL uită că PSD nu este USR. Nici președintele Iohannis nu mai poate paria pe fostul prim ministru. PNL nu mai este același partid. Când afirmă că dacă PSD se va opune reformelor, Florin Cîțu are în vedere refacerea alianței cu USR. Desigur. Dar mai suportă opinia publică un nou experiment? Lumea este obosită, pandemia a produs o ruptură socială, economică și culturală echivalentă cu un război mondial. Deci este de așteptat ca pentru o vreme guvernul Ciucă să acționeze ca un tot unitar, ignorând ieșirile personale ale unor politicieni nemulțumiți din motive personale.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.