Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înainte cu câteva ore de a începe seria de consultări de la Cotroceni lideri marcanți ai PNL nu-l mai anunțau pe Florin Cîțu ca propunere PNL pentru funcția de prim ministru declarând că problema numărul unu care trebuie rezolvată este depășirea crizei politice și sanitare.

Urmând o ierarhie deja stabilită, primul partid care a fost primit de Klaus Iohannis a fost PNL. Într-adevăr, premierul desemnat de președinte este generalul Nicolae Ciucă.

Foarte probabil în prealabil s-a discutat cu Marcel Ciolacu pentru a se asigura voturile necesare pentru trecerea noului guvern. La rândul lui PSD nu va intra la guvernare, dar va susține un guvern minoritar PNL-UDMR.
Trecând drept un partid responsabil, conștient de situația grea în care se află țara, punând interesul național înaintea interesului de partid, deși nu intră la guvernare, PSD marchează un punct electoral important în ochii opiniei publice. Nu același lucru se poate spune despre USR.

După o scurtă țopăială pentru formarea unui guvern condus de Dacian Cioloș, USR iese din joc. Are de ales între a vota guvernul Ciucă sau a trece în opoziție. Dată fiind situația gravă a țării cuprinsă de valul pandemic unic în lume, guvernul condus de generalul Ciucă va trece cu aportul PSD, așa cum s-a mai întâmplat. Vom avea un fel de guvern de uniune națională condus de un militar care s-a remarcat prin participarea la conflictele armate de la începutul acestui secol.

Trecând în linia a doua în ceea ce privește Executivul, Florin Cîțu își va putea exercita puterea și influența doar asupra miniștrilor PNL. Din poziția de președinte al Senatului va avea de înfruntat presiuni din partea USR și AUR, iar dacă nu va da dovadă de flexibilitate și din partea PSD. Împărțirea portofoliilor se va face între PNL și UDMR. Desigur că are preferințe și primul ministru Ciucă. Un cuvânt de spus are și președintele Iohannis.

O interpretare interesantă oferă Kelemen Hunor. Președintele UDMR nu exclude o moțiune de cenzută în sesiunea parlamentară în urma căreia să cadă guvernul Ciucă. În UE, spune Kelemen Hunor, nu este uzual ca un militar să fie desemnat prim ministru.

După câteva luni în care regina balului a fost AUR, și într-o anumită măsură și USR, ar fi cazul să fie luate măsuri dure împotriva celor care se joacă de-a conspirația, clamând “drepturile și libertățile”. Este bine de știut că toate partidele autoritare au început prin a flutura steagurile libertății și au sfârșit prin a instaura dictaturi. Este palpitant să protestezi în stradă, dar până la urmă adevărata victorie este doar a liderilor. O Diana Șoșoacă poate deveni o Ana Pauker, iar între tânărul George Simion și Zelea Codreanu există o oarecare asemănare fizică.

Situația gravă în care se află România nu mai permite jocul de-a libertatea individuală încălcată. Este de prisos să spunem că atunci când oamenii mor pe capete dreptul de a sta la o bere fără mască pe figură este superfluu.

Numărul infectărilor datorat măsurilor de relaxare din vara competiției dintre Cîțu și Orban, iată, costă mii de vieți omenești.

Până la urmă, într-o societate dreaptă, vor trebui analizate cauzele acestei catastrofe naționale. Cu o medie de 500 de decese pe zi, România a ajuns să îngrozească întreaga planetă. Dacă un suveran pontif numea România “grădina Domnului” acum, datorită numărului mare de infectări și decese am ajuns Gomora și Sodoma planetei.

Instalarea unui guvern nou, ca de fiecare dată, naște noi speranțe de mai bine. Dacă PSD și PNL pun armele în cui și conlucrează pentru rezolvarea problemelor reale, situația generală se poate îmbunătăți substanțial. Ambele partide au o experiență politică îndelungată, au “grei”, au cadre de nădejde, dar au și o experiențâ negativă în ceea ce privește colaborarea pe termen lung.

Cum va lucra guvernul minoritar PNL-UDMR? Cum va funcționa majoritatea PSD-PNL-UDMR din parlament? Care va fi relația PSD cu președintele Iohannis?

Sunt foarte multe semne de întrebare, care nu exclud o bună conlucrare în timpul pandemiei. Ce va fi după sfârșitul tragediei? Partidele nu se dezmint niciodată. Întotdeauna găsesc motive de ceartă, ajungându-se invariabil la o ruptură.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.