Image 1
Image 2

Grapefruit cu pesticide şi ouă kinder cu Salmonella, retrase din magazine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 1 – 7 aprilie, inspectorii Direcţiei Sanitare  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat 95 de acţiuni de control în domeniul siguranţei alimentare. Verificările au vizat< unităţi de abatorizare, unităţi de procesare carne şi lapte, unităţi catering depozite alimentare,  supermarketuri, pieţe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unităţi alimentaţie publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare şi de legume fructe.
În cadrul acţiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existenţa graficelor de temperatură pentru spaţiile frig, modul şi condiţiile de preparare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi non animală, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existenţa echipamentului de protecţie, folosirea corectă a acestuia, existenţa substanţelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele şi toaletele unităţilor verificate, în spaţiile de lucru, precum şi în holurile şi spaţiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar şi în zonele de acces  în unităţi.
În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară.

Două magazine, amendate cu câte 10.000 lei

În urma acestor verificări, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 20.000 lei. O amendă în valoare de 10.000 lei a fost aplicată unui magazin alimentar, din Satu Mare, pentru comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a doua, tot în valoare de 10.000 lei, unui magazin alimentar, din Tiream – pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind igiena şi întreţinerea spaţiilor de depozitare şi comercializare a produselor alimentare.
Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor, au verificat în această săptămână, o serie de Hipermarketuri, supermarketuri şi  depozite de legume fructe, în urma declanşării a două alerte – RASFF, pentru a depista, retrage, şi confirma retragerea de la comercializare a produsului grapefruit, provenite din Turcia şi care aveau LMA de pesticide depăşit şi a unei alerte europene pentru 9 sortimente de ciocolată Kinder, toate loturile –  pentru suspiciunea de a fi contaminate cu Salmonella.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with