Image 1
Image 2

Generalul armatei indisciplinate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâmplarea a făcut să mă aflu în Polonia în timpul Legii Marţiale instituită de generalul Jaruzelski. Populaţia îl privea în general cu mare respect apreciind că datorită lui Polonia nu a fost invadată de trupele sovietice, cum se întâmplase în Cehoslovacia. Faţă de regimul dictatorial din România, în Polonia, în ciuda patrulelor înarmate de pe străzi, Polonia părea aproape democratică.

Generalul ce-şi ascundea ochii după ochelari de soare întunecaţi, a fost cel ce l-a eliberat pe Lech Walesa din puşcărie, iniţiind un fel de consultare cu sindicatul Solidaritatea şi Biserica, dar se preocupa şi de redresarea economică a ţării. Polonezii pe care i-am întâlnit, cu excepţia poetului Tadeusz Rozewicz, la fel de celebru ca Nichita Stănescu, avea o atitudine deloc măgulitoare la adresa Generalului.  Contestat sau apreciat, cert este că faţă de regimurile din alte ţări comuniste,  regimul generalului Jaruzelski părea de-a dreptul democrat. Cât de democrat putea fi un regim, totuşi, totalitar.

După 40 de ani de la Legea Marţială instituită de un general, România democraţiei participative este pe cale să fie condusă de guvern în fruntea căruia a fost desemnat un general. Epoci diferite, regimuri diferite, dar şi multe situaţii similare cu cele din România de azi. Polonia lui Jaruzelski avea o datorie externă de aproape 40 de miliarde de dolari. O situaţie economică în pragul colapsului. Nemulţumiri sociale şi politice duse până aproape de paroxism. Cetăţeni cu o dorinţă de liberatate ieşită din tiparele vremii.

Cu toate posibilele asemănări, nu poate fi făcută o paralelă între Legea Marţială a generalului polonez şi Starea de Urgenţă ce urmează să fie instituită în România de generalul Ciucă, desemnat cu formarea unui guvern.

După libertinajul din timpul guvernului Cîţu, era de aşteptat să fie instalat un guvern mai autoritar. Situaţia o cere. Miile de decese, sistemul sanitar paralizat de zecile de mii de infectări, indisciplina partidelor politice, indolenţa partizanilor anti-vaccin, reclamă o nouă ordine socială, o rigoare şi disciplină fără fisuri a actului guvernării.

Va reuşi un guvern minoritar PNL-UDMR, susţinut cu o jumătate de gură de PSD, atacat vehement de USR, cu un partid haotic, AUR, gata în orice moment să iasă în stradă, va reuşi acest guvern să instituie măcar un simulacru de ordine şi disciplină care să treacă ţara prin criza pandemică?   O fi luptat generalul Ciucă pe câmpurile de luptă deschise de NATO, dar mare parte din liderii politici actuali sunt mai fanatici decât talibanii.

Primul ministru Nicolae Ciucă are avantajul de a conduce  guvernul României după un predecesor slab dotat pentru comunicare, fără experienţă politică, inabil, lipsit de diplomaţie şi în relaţiile cu partenerii şi cu adversarii politici, interni şi externi. Aflat practic în fruntea unei armate indisciplinate, generalului Ciucă îi va fi dat să se confrunte mai mult cu partidele alianţei de guvernare, PNL şi UDMR, decât cu PSD şi USR.  Kelemen Hunor, rămas vicepremier, a ţinut  să remarce încă de la desemnarea lui Nicolae Ciucă de către preşedintele Iohannis că nu este deloc încântat de faptul că a fost desemnat  un militar cu formarea guvernului, chiar dacă este vorba despre un generalul în rezervă. Ludovic Orban şi-a anunţat plecarea din PNL nu din cauza lui Florin Cîţu, ci pentru că nu este de acord cu desemnarea unui general în fruntea guvernului.

Şansa de reuşită a guvernului Ciucă este strâns legată de reducerea infectărilor, a deceselor. Pe termen scurt prioritatea numărul unu este menţinerea sistemului sanitar pe linia de plutire, dar pe termen lung vitală este salvgardarea economiei.  Nu este doar sarcina PNL şi UDMR, ci a tuturor partidelor. Este adevărat că primul ministru este militar, dar ordinul pe care trebuie să-l dea acum generalul prim ministru este “Puneţi armele în cui!  Dragi politicieni, ţineţi-vă dracului gura măcar până va trece ucigătorul Val 4 peste o Românie guvernată, până acum, de haos”.

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?