FRF o contrazice pe federaţia maghiară: UEFA nu a permis afişarea hărţii Ungariei Mari la meciurile naţionalei

Scris de Constantin Demian, 22 martie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultimele două zile a curs multă cerneală pe tema anunţată de Federaţia Maghiară de Fotbal cum că UEFA şi FARE, permit utilizarea hărţii Ungariei Mari la meciurile echipei naţionale. Dar, aşa cum spun oficialii maghiari, numai pentru varianta simplificată, fără simboluri şi inscripţii.

Federaţia Română de Fotbal a reacţionat prompt în urma difuzării acestor informaţii şi a cerut explicaţii oficiale de la UEFA. Conform informaţiilor apărute pe site-ul FRF, forul European nu a autorizat afişarea hărţii cu teritoriile care au aparţinut Ungariei înainte de 1918.

”UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic). Revizionismul nu este acceptat în fotbal şi avem încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la ură şi violenţă la meciurile din competiţiile europene” se arată în comunicatul Federaţiei.

Referitor la această informaţiei, precizăm că două personalităţi al maghiarilor din România, Csaba Asztalos, preşedintele CNCD şi Laszlo Dioszgyi, patronul echipei Sepsi Sf. Gheorghe au avut poziţii echilibrate în ce priveşte aş zisa decizie a UEFA. ”Harta trebuie folosită doar la lecţiile de istorie. Cei de la UEFA nu au luat o decizie înţeleaptă. Nu ştiu ce au avut în cap” a spus Asztalos.

La fel, şi Laszlo Dioszegyi s-a delimitat de aceasta decizie. ”Nu avem nicio treabă cu federaţia maghiară şi cu ce decizii ia. Nu suntem subvenţionaţi de Guvernul Ungariei şi nu avem nicio obligaţie faţă de el. Noi jucăm în România şi respectăm această ţară” spus patronul lui Sepsi într-o declaraţie acordată publicaţiei ProSport.
La cele de mai sus adăugăm şi declaraţia, apărută tot în ProSport, a lui Kertész David, vicepreşedintele clubului Sepsi OSK. ”În ceea ce-i priveşte pe suporterii noştri, n-o să existe acest simbol pe stadionul nostru, vom avea grijă de acest aspect. Nu vrem divergenţe, vrem prietenii.”

La final precizăm că harta Ungariei Mari cuprinde o parte din Transilvania, din România, dar şi regiuni din Slovacia, Croaţia, Serbia, Ucraina şi Slovenia.

PS. Intersant de aflat ar fi şi poziţia oficialilor maghiari din Satu Mare care, vrem nu vrem, ne place ori nu ne place, domină viaţa politică şi publică din ţinutul Sătmarului.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 22 martie 2023, ora 19:08

    A permis !…..O sa vedeti…..Va deranjeaza faptul ca Ardealul a apartinut de Ungaria Mare ?. Este un adevar de necontestat !. Stiti bine….Suntem de peste 1000 de ani in Ardeal si doar de 100 de ani in rromania.

  2. Lazar Petru a spus: 22 martie 2023, ora 17:07

    Problema se rezolva simplu. Adoptarea unei legi prin care se pedepseste cu 5 ani inchisoare afisarea unei asemenea harti in spatiul public.
    Aud parlamentarii romani incompetenti ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517