Image 1
Image 2

Fost demnitar al judeţului Satu Mare, Ioan Ienciu a încetat din viaţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Ienciu
Ioan Ienciu

Sâmbătă, 18 aprilie 2020, la vârsta de aproape 92 de ani, după o lungă şi grea suferinţă a încetat din viaţă Ioan Ienciu, fost preşedinte al Sfatului Popular Municipal Satu Mare şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Satu Mare

Ioan Ienciu s-a născut într-o familie de ceferişti la 21 iunie 1928 în Satu Mare. Tatăl său Teodor şi mama sa Floare i-au asigurat încă din fragedă copilărie o educaţie aleasă, cu dragoste şi respect pentru învăţătură, pentru muncă, pentru oameni indiferent de etnia lor.

În perioada 1935-1939 a urmat cursurile primare la Şcoala generală nr. 2, după care a urmat Liceul Economic Comercial din Satu Mare până în august 1940.

În urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940, împreună cu zeci de mii de familii de români şi evrei din Ardeal, a fost obligat să-şi părăsească locurile natale şi să se refugieze în România.

În timpul refugiului la Timişoara, în perioada 1940-1945, Ioan Ienciu şi-a continuat studiile la Liceul Comercial. S-a reîntors la Satu Mare în luna august 1945 şi a terminat Liceul Comercial în anul 1947.

Din anul 1947 şi până în anul 1951 a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice la Braşov, iar după desfiinţarea acestei instituţii de învăţământ şi-a continuat studiile la Institutul de Ştiinţe Economice din Bucureşti. În anul 1951 a fost repartizat la Fabrica de Cărămizi din Satu Mare, îndeplinind după o perioadă funcţia de inginer şef.

Pe baza rezultatelor obţinute în funcţia de inginer şef la Fabrica de Cărămizi, a fost selectat în luna decembrie 1961 la Comitetul Orăşenesc de Partid a municipiului Satu Mare. Având în vedere activitatea remarcabilă în munca de administraţie publică locală şi ca un gospodar de excepţie, din 1963 a fost ales în funcţia de Preşedinte al Sfatului Popular Municipal Satu Mare, iar la 1 martie 1968, după reorganizarea teritorial-administrativă a României, la reconstituirea judeţului Satu Mare, Ioan Ienciu a fost ales în funcţia de Prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Satu Mare. Din anul 1979 a fost numit în funcţia de director al Băncii Agricole şi Industriei Alimentare, Sucursala Satu Mare, până la 1 iulie 1988 când s-a pensionat la limită de vârstă.

A urmat cursurile Facultăţii de Economie de la Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice din Bucureşti. În anul 1980 şi-a susţinut teza de doctorat obţinând titlul ştiinţific de doctor în economie, fiind şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Ca urmare a activităţii laborioase desfăşurate de Ioan Ienciu, în decursul anilor, acesta a fost decorat cu 27 de ordine şi medalii din partea statului. Printre acestea amintim doar Steaua Republicii Socialiste România – clasa a V-a, Ordinul Muncii – clasa a III-a, Ordinul „23 August” – clasa a IV-a.

Rămâne în istoria judeţului Satu Mare ca un important militant pentru readucerea statuii lui Vasile Lucaciu în anul 1968, ridicarea digurilor şi a Spitalului Judeţean, amenajarea Barajului Călineşti, dezvoltarea Ţării Oaşului şi a întreprinderilor din judeţ. A fost un adevărat profesionist în administraţie şi economie, apreciat şi respectat de toţi oamenii cu care a colaborat, indiferent că i-au fost subalterni sau superiori. A fost şi un mare iubitor de cultură şi artă. A acordat o atenţie deosebită Teatrului de Nord şi Filarmonicii, asigurându-le fondurile necesare pentru buna lor funcţionare.

Ioan Ienciu a fost membru fondator al Asociaţiei Judeţene Satu Mare a românilor refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940, îndeplinind cu cinste funcţia onorifică ca membru de onoare.

Ioan Ienciu face parte dintre cele mai consolidate familii. S-a căsătorit cu Silvia Ardelean din localitatea Resighea, în anul 1952 iar în 1954 s-a născut singura lor fiică, dr. Luminiţa Ardelean. Soţia l-a părăsit în urmă cu 22 de ani, în 24 martie 1998.

În luna noiembrie 2018 a fost lansat un volum dedicat demnitarului, “Ioan Ienciu – omagiu la 90 de ani”, în care este reliefată activitatea acestuia, dar şi crâmpeie din istoria judeţului.

Slujba de înmormântare va avea loc luni, 20 aprilie, de la ora 13.00, la capela greco-catolică a cimitirului de lânga Gara Satu Mare.

Informaţia Zilei transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate, dr. Luminiţa şi Liviu Ardelean.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Irinyi Janos

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Irinyi Janos, inventatorul chibritului cu fosfor, s-a născut acum 206 ani la Irina din județul Satu Mare

O personalitate oarecum uitată de români, onorată mai mult în Ungaria, a contribuit în mod decisiv la confortul casnic de care se bucură omenirea modernă, inventând un mod sigur de fabricare a chibriturilor. Irinyi Janos a fost reprezentantul unei familii ilustre din Ungaria veacului al XIX-lea.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now