Image 1
Image 2

Formule de putere, locale şi naţionale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Moţiunea iniţiată de USR la adresa ministrului Energiei a redeschis o mică dezbatere despre marea coaliţie PNL-PSD.

Puternic contestat înainte de moţiune, parlamentarii PSD nu au votat pentru demiterea lui Virgil Popescu. Remanierea se face la guvern, a comentat premierul Ciucă. După Marcel Ciolacu, depunerea unei moţiuni simple şi voturile date sunt doar simple exerciţii democratice. Prin urmare şi votul social democraţilor a fost unul de principiu, adică în favoarea ministrului pe care PSD îl vrea plecat din guvern, acuzându-l că lui i se datorează haosul preţurilor energiei.
Moţiunea USR-ul i-a prilejuit preşedintelui Ciolacu ocazia să declare că în acest moment nu există altă variantă de majoritatea parlamentară care să genereze o coaliţie care să conducă România.

Aşa stau lucrurile? Nu prea. După alegerile din 2020 s-a format o majoritate parlamentară de dreapta PNL-USR-UDMR. Totul părea să meargă bine până la congresul PNL când echipa câştigătoare a lui Florin Cîţu a tulburat apele. Ludovic Orban a fost aruncat peste bord, la fel cum s-a procedat cu predecesorii lui, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, apoi Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Florin Cîţu. Mai abil, Emil Boc s-a retras la Cluj. Acest pomelnic de lideri ai PNL aruncaţi peste bord arată că tradiţia nu se va rupe tocmai la Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu s-ar putea să aibă dreptate când zice că alianţa PSD-PNL este singura care poate conduce acum România, dar cu amendamentul că la liberali mereu există un grup care pune la cale mazilirea liderului. Fiecare demitere înseamnă slăbirea poziţiei liderului.

Acest lucru este valabil şi la nivel local. Dacă preşedintele organizaţiei judeţene încearcă să facă o nouă ordine, el riscă să-şi slăbească poziţia în fruntea organizaţiei. De exemplu, Adrian Cozma, preşedintele organizaţiei judeţene PNL Satu Mare le-a cerut retragerea din funcţii viceprimarilor municipiului Satu Mare şi vicepreşedinţilor de la consiliul judeţean. Asta conduce la formarea unui grup care, mai devreme sau mai târziu, va încerca să-l schimbe din funcţie pe Adrian Cozma, aşa cum s-a întâmplat cu Adrian Albu înaintea lui.

Nu a fost radical diferită situaţia din organizaţia judeţeană PSD. Vasile Moiş, primul lider marcant social-democrat este în afara partidului. După Gheorghe Ciocan a urmat Valer Marian, aflat şi el în afara partidului, înlăturat de cel mai bun colaborator al său, Mircea Govor. În afara partidului pe care l-a condus este şi Octavian Petric. Primăriţa din Negreşti Oaş s-a dat elegant la o parte, iar după o perioadă de interimate, Mircea Govor a revenit la conducerea organizaţiei.

Aşa funcţionează partidele, aşa se duce lupta internă pentru putere într-o formaţiune politică. Ea nu încetează niciodată cu adevărat.

Probleme interne sunt la toate organizaţiile, inclusiv la UDMR. Se spune că viitoarele alegeri locale şi parlamentare pe o parte dintre actualii lideri nu-i va găsi pe funcţii. Se lucrează şi la partidele neparlamentare. Se vorbeşte despre o revigorare a organizaţiei judeţene AUR. Adrian Ştef, ca de altfel şi alţi politicieni cu exeperienţă caută soluţii pentru a reveni în forţă la poziţiile publice de altădată.

PSD nu s-a lăsat mai prejos decât PNL nici la nivel naţional. S-a debarasat de Adrian Năstase după ce acesta a pierdut alegerile prezidenţiale din 2004. Social democraţii l-au înlăturat pe Mircea Geană după ce acesta a pierdut competiţia prezidenţială cu Traian Băsescu. Următorii lideri ai PSD, Victor Ponta şi Viorica Dăncilă nu au avut o altă soartă după ce au pierdut alegerile prezidenţiale. Liviu Dragnea a fost înlăturat prin alte mijloace, dar tot cu concursul unor oameni din partid.

Va scăpa Marcel Ciolacu de mazilire în caz că va candida la preşedinţie şi va pierde? Nici vorbă. Îl vor prinde alegerile din 2024 pe Nicolae Ciucă în poziţia de lider al PNL? Discutabil. Ideea este că în orice moment, o coaliţie se poate destrăma. Chiar declaraţia lui Marcel Ciolacu poate fi un semnal că se lucrează la alte formule de putere. Cu precădere în anii pre-electorali, atât la nivel naţional cât mai ales la nivel local, se fac combinaţii, se lucrează intens căutându-se noi şi noi formule de putere.