Image 1
Image 2

Filarmonica “Dinu Lipatti” și-a deschis porțile către copii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primele concerte educative din ultimii câțiva ani au prezentat instrumentele de suflat

Filarmonicii “Dinu Lipatti” și-a propus la începutul acestui an organizarea unei serii de concerte educative pentru copii, iar prima prezentare a primului asemenea spectacol organizat în ultimii ani a arătat că ideea are un frumos potențial.

Seria concertelor educative se va concentra asupra familiarizării micilor spectatori cu grupele de instrumente din orchestra simfonică, iar primul program se intitulează “Vraja instrumentelor de suflat”. El a fost susținut ieri  cu prezentare în limba română, iar azi, 15 ianuarie, de la orele 10 și 11, va fi reluat cu prezentare în limba maghiară.

Au fost alese momente muzicale potrivite capacității de atenție și înțelegere a copiilor, etalând atât sonoritatea puternică a alămurilor, cât și melodicitatea instrumentelor de suflat din lemn. S-a început cu o fanfară compusă de Paul Dukas, punând în valoare alămurile (trompete, tromboni, corni). A urmat prezentarea instrumentelor din lemn într-un Allegro din Serenada în Mi bemol major KV 375 de Mozart, urmată de un fragment din Serenada op. 7 de Richard Strauss în care au intervenit și flautele.

A urmat un segment intitulat “Povești muzicale”, deschis cu un fragment din uvertura operei “Olandezul zburător” de Richard Wagner, cu tema Sentei la corn englez și tema Olandezului la corn clasic. Apoi s-a cântat Preludiul actului 4 din opera “Otello” de Giuseppe Verdi, cu melodia melancolică a rugăciunii Desdemonei. Pentru final au fost alese trei momente ale suitei “Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Petrovici Musorgski în orchestrația lui Maurice Ravel.

Realizatorul, dirijorul și prezentatorul programului, profesorul clujean Matei Pop, a intrat în dialog cu copiii, i-a întrebat mereu ce le-a plăcut din cele auzite, i-a încurajat să își spună clar chiar și cele mai nostime păreri și spre final a oferit unui băiețel ocazia să dirijeze ansamblul de suflători, în “Marea poartă a Kievului”, maiestuosul final al suitei lui Musorgski. Iar după primele acorduri simpaticul copil chiar a început să marcheze mai bine ritmul. Cine știe de unde poate răsări un bun dirijor!

Prezentarea instrumentelor s-a făcut de data asta cam în treacăt (ar fi putut și muzicienii orchestrei să se prezinte verbal copiilor, iar tuba a rămas pe dinafară), dar modelul programului poate fi (și va fi) îmbunătățit. Pentru primele ediții prețul biletelor a fost fixat la 10,5 lei, sala fiind în mare parte umplută de elevii Liceului German, însoțiți de profesori. Va urma și un program dedicat instrumentelor cu coarde, cu un scenariu inspirat de povestea biblică a lui Noe. Intenția este ca aceste concerte să fie organizate cu o frecvență cel puțin lunară, preconizându-se și ediții de familie, în serile de vineri, când copiii vor fi însoțiți de cei dragi de acasă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with