Image 1
Image 2

Festivalul „Zilele Muzicale Sătmărene” debutează în 29 septembrie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Festivalul Internațional „Zilele Muzicale Sătmărene”, ediția 45, debutează în data de 29 septembrie 2022. Timp de 4 săptămâni iubitorii de muzică se vor bucura de artiști de renume ai muzicii clasice din țară și din spațiul european.
Primul concert al festivalului începe joi, la ora 19.00, va fi dirijat de Paul Mann iar solist la violoncel va fi Áron Petruș Bölöni.
În program: Franz Schubert, simfonia a IV-a „Tragica” în do minor, D. 417; Antonín Dvořák – Concertul pentru violoncel în si minor, op. 104.
Áron Petruș Bölöni s-a născut la Oradea într-o familie de artiști și a început să studieze violoncelul la vârsta de 7 ani. La 11 ani a fost admis la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta. În anul 2008 a obținut premiul II la Concursul de Violoncel „János Starker” și premiul III la Concursul Național de Violoncel „Ottó Kertész”, și a câștigat Premiul Junior Príma ca membru al Orchestrei de Cameră „Anima Musicae”. Din iunie 2010 a început să studieze la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În timpul studiilor, a concertat ca solist în România cu Filarmonicile din Oradea, Satu Mare și Arad, dar și cu Orchestra Filarmonicii din Zugló, Orchestra Simfonică „Dunărea” din Budapesta, Orchestra de Cameră „Anima Musicae”, Orchestra de Cameră din Santander. Áron a participat la cursuri de măiestrie susținute de Steven Isserlis, Ivan Monighetti, Frans Helmerson, Gustav Rivinius, László Mező, Tamás Mérei, Pál Banda, Jonathan Cohen, Friedrich Gauwerky, Tamás Varga, Dmitry Ferschtman și Lluis Claret. A participat la festivaluri de muzică de cameră în Ungaria, România, Germania, Elveția, Olanda, Italia, Slovacia, Spania și China. În 2012 a participat în două turnee de muzică de cameră în Italia și Elveția în care se aflau pianista Martha Argerich și violonistul Géza Hosszú Legocky. În aprilie 2013 a cântat în Sardinia la Sassari alături de Sir James Galway, Kristóf Baráti și Orchestra de Cameră „Anima Musicae”. Începând din 2013 a participat la Holland Music Sessions, Festivalul Santander și la Academia și Festivalul Internațional de Vară din Pommersfelden. În 2016 a absolvit studiile de master la clasa violoncelistului Miklós Perényi. În 2019, Áron a fost selectat în Orchestra Radiodifuziunii Maghiare, iar în 2020 a fost admis la Academia de Muzică din Malmö, unde a studiat cu Andreas Brantelid.
Dirijorul britanic Paul Mann este invitat frecvent pe scena marilor orchestre din Europa, SUA, Australia și Orientul Îndepărtat, iar în prezent este dirijorul principal invitat al Filarmonicii Naționale din Lviv. A dirijat frecvent în SUA, fiind invitatul regulat al companiei de balet New York City la Lincoln Center și în turnee în Washington și Los Angeles. Dirijează în mod regulat și în Australia. A intrat pentru prima dată în atenția internațională în calitate de câștigător al Concursului de Dirijat „Donatella Flick” din 1998, în urma căruia a fost numit ca dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Londra, unde la scurt timp și-a făcut debutul în calitate de dirijor. Proiectele cu Orchestra Simfonică din Londra au inclus Concertul Centenarului „Duke Ellington” la Barbican Hall cu Wynton Marsalis și o colaborare cu legendara trupă de rock Deep Purple în două spectacole foarte apreciate ale Concertului pentru formație și orchestră a lui Jon Lord la Royal Albert Hall. Turneul următor al proiectului a avut patruzeci de concerte în Europa, America de Sud, Mexic și Japonia. De asemenea, a realizat prima înregistrare în studio a Concertului lui Jon Lord, cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, în colaborare cu compozitori și soliști de renume. Asocierea sa îndelungată cu Jon Lord și muzica sa a culminat cu un concert spectaculos la Royal Albert Hall în 2014, în memoria compozitorului, care a murit în 2012. Paul Mann a fost dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Odense până în 2008, unde a obținut laude remarcabile și unde a început o carieră distinsă în studioul de înregistrări, realizând numeroase înregistrări dintr-o gamă largă de repertoriu pentru case de discuri precum Bridge, Warner Classics, Da Capo și EMI. Discografiile sale cu Toccata Classics cuprind peste douăzeci și cinci de discuri apreciate de critici, toate cu un repertoriu rar și neînregistrat anterior.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with