Image 1
Image 2

Federația Sanitas cere stimulent de risc pentru tot personalul medical implicat în tratarea COVID-19

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 27 aprilie 2020 a avut loc prima consultare on-line dintre Ministerul Sănătății și partenerii sociali, de la instituirea stării de urgență.

Consultarea s-a făcut la cererea Federației Sanitas și a vizat mai multe proiecte de documente legislative. Pe lângă actele normative ce vizează o serie de aspecte din Sănătate, liderii Sanitas au adus în discuție mai multe solicitări care impun o rezolvare urgentă.

Printre altele s-au cerut clarificări privind aplicarea OUG 43/2020 (stimulentul de risc) astfel încât tot personalul implicat să poată beneficia de stimulent. ”În acest context am solicitat reprezentanților CNAS prezenți la sediul MS să revină asupra Circularei cu machetă transmisă numai spitalelor din Ordinul MS nr. 555 completat cu Ordinul MS nr. 623”, precizează Biroul executiv al Sanitas, referitor la stimulentul de risc pentru COVID-19.

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre propunerea de modificare a legislației astfel încât angajații spitalelor, cu concediu medical în contextul COVID-19, să fie plătiți cu 100% pentru toată perioada, iar boala să fie declarată ”Boală Profesională”.

Au fost dezbătute și reglementările privind organizarea timpului de lucru cât și aplicarea legislației în vigoare privind sporurile pentru perioada pandemiei.

Dezbaterea a dat ocazia partenerilor de dialog de a dezbate Hotărârea pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020 – 2021.

Totodată s-a discutat Hotărârea privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2020 – 2022 cât și documentul legislativ referitor la prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Nu în ultimul rând a fost pusă în dezbatere și hotărârea de prelungire a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, precum şi pentru prorogarea unor termene.

”Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au angajat că vor iniția discuții la nivelul Guvernului pentru reglementarea tuturor solicitărilor noastre legitime!”, subliniază Federația Sanitas în documentul citat.

Medicii militează pentru recunoașterea infecției cu COVID-19 ca accident de muncă

Și organizațiile profesionale ale medicilor solicită ca infecția cu SARS CoV2 să fie recunoscută ca accident ocupațional pentru medici și personalul medical. Uniunea Europeană a Medicilor Practicieni a declarat de curând că susține în întregime declarația Consiliului Medical General al Spaniei, respective recunoașterea infecției cu COVID-19 ca accident de muncă.

”În România, primul medic decedat în contextul pandemiei a fost un medic de familie, care nu avea probleme medicale anterioare și care prin prisma profesiei a intrat în contact cu mai multe persoane care ulterior au fost confirmate cu Covid-19. Starea sa a început să se degradeze după 14 zile de izolare, i-au fost prelevate probe pentru testul COVID-19, care au ieșit totuși negative. Considerăm că în ciuda faptului că testul PCR a fost negativ, contextul epidemiologic și posibilitatea ca testul să fie fals negativ fără a exista coroborare cu alte teste imunologice, cazul colegului nostru ar trebui considerat ca și accident de muncă, viața lui fiind jertfită pentru interesul sănătății publice. Astfel de cazuri ne atrag atenția asupra fragilității sănătății medicilor care lucrează în avangarda spitalelor precum și a tuturor celor care lucrează în contact cu COVID-19. Statele trebuie să se implice mai mult în asigurarea mijloacelor de protecție și a siguranței medicilor”, a declarat președintele UEMO, medicul sătmărean Călin Bumbuluț.

1 comentariu

Lasă un răspuns

STRĂLUCEȘTE DE SĂNĂTATE

Metode simple de a proteja pielea de frig

Se știe că pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și că reprezintă aproximativ 16% din totalul greutății. Îndeplinește diferite roluri, precum cel de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor, dar și de reglare a temperaturii, în momentul în care suntem expuși fie la căldură excesivă, fie la frigul iernilor geroase.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now