Image 1
Image 2

Explozie de tinereţe în stil baroc și classic la Filarmonica “Dinu Lipatti” (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Carnaval venețian alături de dirijorul Alexandru Mija și solistul Lukács Gergely

Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare ne alintă în fiecare săptămână, ne aduce concerte ce rămân în mintea și în sufletul nostru, resuscitând tot ceea ce lumea de zi cu zi omoară. Așteptăm nerăbdători fiecare concert pentru a ieși din cotidian, pentru a ne bucura. Săptămâna aceasta pentru cei prezenţi în sală și pentru cei aflaţi pe scenă cuvintele de ordine au fost “ nou și proaspăt”. Doar așa se poate caracteriza acest concert.

Probabil că puţini dintre noi au avut șansa să descopere instrumentul numit tubă îndeaproape. Ştim că este un instrument mare de alamă, cel mai mare, cu sunetele cele mai grave (joase). De această dată Filarmonica “Dinu Lipatti” a adus acest instrument într-o lumină cu totul nouă. A fost atracţia serii de joi, 21 ianuarie, când a strălucit în braţele solistului invitat al simfonicului sătmărean.

Lukacs Gergely, tânărul solist, câștigător al celor mai importante concursuri de brass din lume a lăsat fără grai atât publicul cât și artiștii aflaţi pe scenă. Sensibilitatea și sunetul său incredibil de delicat și totodată atât de puternic au deschis orizonturi și au demonstrat încă o dată că muzica este legătura dintre om și Divinitate.

Repertoriul ales a fost unul inedit. Concertul pentru oboi și orchestră de Tomaso Albinoni, aranjat pentru tubă și Carnaval Veneţian de Jean – Baptiste Arban au tăiat respiraţia prin dificultatea lor, dar mai ales prin execuţia fără cusur a tânărului interpret. Culori muzicale unice, o agilitate ieșită din comun, rigurozitate în execuţie este puţin din descrierea pe care o putem face. Restul se simte.

Dirijor al orchestrei a fost Alexandru Mija. A absolvit cursurile de dirijat orchestră ale Universităţii de Muzică din București, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, Master în Stilistică Dirijorală la clasa maeștrilor Petru Andriesei și Horia Andreescu. Tânărul dirijor impresionează prin sensibilitatea sa și prin puterea sa de a menţine prospeţimea și vigoarea de la prima până la ultima notă. Ce simbioză a fost între cei doi tineri “ noi și proaspeţi”.

Partea a doua a concertului s-a aflat sub domnia marelui Mozart. Aprinsă, impulsivă, scânteietoare, a fost Simfonia nr. 29 compusă de Mozart la 18 ani. Este o revelaţie a unei noi lumi, o lume a sentimentelor și a existenţei pure. Toţi artiștii aflaţi pe scenă au vibrat împreună, aducând scântei de bucurie ce o să dureze până la următoarea întâlnire.

Ziua de vineri a adus din nou un moment muzical deosebit. De data aceasta la Castelul Karolyi din Carei de Zilele Culturii Maghiare, Filarmonica a avut doi reprezentanţi de seamă. Szekely Alpar, vioară, membru al simfonicului sătmărean și pianista Czumbil Bernadette au făcut să răsune frumoasa Sală a Cavalerilor. Au adus în inimile dumneavoastră bucurie și lumină prin repertoriul deosebit. Bartok Bela, Kodaly Zoltan, Hubay Jeno, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate și Vittorio Monti sunt compozitorii, creatori de muzică eternă ce i-aţi putut asculta vineri prin intermediul celor doi artiști.

Joi, 28 ianuarie, Filarmonica vă invită la un concert extraordinar. Saxofon și “ Eroica” lui Beethoven sub bagheta maestrului Horia Andreescu se anunţă a fi de neuitat. Cu onoare și recunoștinţă, artiștii vă invită să îi însoţiţi în călătoria lor muzicală ce va avea loc joi, 28 ianuarie, ora 18.30.

Alina M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with