Eurodeputat Victor Negrescu: “46 de miliarde de euro au fost alocate educaţiei din PNRR”

Victor Negrescu-dezbatere

“46 de miliarde de euro au fost alocate educaţiei din planurile de redresare şi rezilienţă, echivalentul a 10% din sumele aprobate, iar România este pe locul patru ca nivel de alocare din PNRR”, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie, eurodeputatul Victor Negrescu, în cadrul unui eveniment dedicat educaţiei digitale organizat la Bruxelles.

Europarlamentarul Victor Negrescu a întărit nevoia de a folosi eficient resursele europene dedicate educaţiei din cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă în cadrul unui eveniment despre educaţia digitală pe care l-a organizat la Bruxelles şi la care au participat reprezentanţi ai mediului educaţional şi digital din România, responsabili ai Comisiei Europene şi structuri reprezentative la nivel european. Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European a arătat că propunerea sa, integrată în poziţia oficială a legislativului european, de a aloca minim 10% pentru educaţie din sumele aferente planurilor de redresare a fost respectată de majoritatea statelor membre, deşi iniţial sumele prevăzute erau mult mai mici.
“Am organizat această conferinţă la Parlamentul European pentru a arăta potenţialul creatorilor şi inovatorilor din România în a sprijini educaţia şi a permite integrarea noilor tehnologii în zona de educaţie cu scopul de a creşte calitatea procesului educaţional. Îmi doresc ca România să fie un furnizor de soluţii pentru educaţie şi în sectorul digital şi cred că avem capacitatea să devenim un jucător important în domeniu la nivel european.
Astăzi, avem avantajul că există resurse pentru educaţie şi sunt bucuros că amendamentul pentru care m-am luptat, privind alocarea a 10% pentru educaţie din planurile de redresare, a fost însuşit de către statele membre. În total, vorbim de circa 46 de miliarde de euro alocate până în prezent pentru educaţie în planurile aprobate, din care circa 30% merg către educaţia digitală.
În România, am reuşit, după multe eforturi şi cu multă insistenţă, să avem acest procentaj din totalul sumelor aferente pentru educaţie, cu o componentă importantă dedicată digitalizării, după ce iniţial s-a alocat doar 3% învăţământului în cadrul PNRR. Statisticile europene arată că România a alocat 3,6 miliarde de euro educaţiei, din care 1,2 miliarde de euro educaţiei digitale. Dar nu este suficient doar să avem disponibile aceste sume. 
Trebuie să ne asigurăm că aceste fonduri sunt utilizate în interesul actorilor din zona de educaţie, fie că vorbim despre cursanţi, profesori, părinţi sau comunităţile locale. De aceea susţin recomandarea făcută de către Parlamentul European şi de Comisia Europeană ca procesul de digitalizare să fie unul inclusiv, care nu lasă pe nimeni în urmă, iar tehnologiile folosite să fie adaptate educaţiei şi, acolo unde se poate, să fie realizate local şi corelate specificului naţional”, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, raportor al Parlamentului European pentru educaţia digitală. 
La evenimentul organizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European au participat doamna Antoaneta Angelova-Krasteva, director pentru Inovare, Educaţie digitală şi cooperare internaţională în cadrul Comisiei Europene, domnul Bogdan Dumea, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, senatorul Radu Oprea, precum şi numeroşi reprezentanţi din mediul privat şi asociativ printre care menţionăm CEO-ul All Digital, CEO-ul Junior Achievement, dar şi reprezentanţi ai industriei digitale, influenceri şi inovatori din România şi Uniunea Europeană.
Biroul de presă al PSD

Abonează-te acum Online!
  1. mutu2 a spus: 19 mai 2022, ora 17:22

    Şi unde sunt aceşti bani???????????????????????????????????????????

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517