Image 1
Image 2

Este bine ca preoţii să candideze pentru consilii?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

preotiPreoţii au obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, în situaţii excepţionale ei pot candida, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor, a informat Patriarhia Română într-un comunicat remis vineri.

Potrivit comunicatului citat, Sfântul Sinod al BOR face câteva precizări, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, “din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.
“În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a precizat Sfântul Sinod al BOR.

Potrivit sursei citatede Agerpres, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.

 

Ca urmare vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=215]

 

14 comentarii

  1. Dragii mei, daca eu as fi lansat ca jurnalist acest articol, pe plan local as fi inceput cu o radiografie locala!
    Cum stam noi in urbe ? Si as fi gasit urmatoarea situatie- protopopul reformat e de ani buni in consiliul judetean Ca Consilier si nu am auzit ceva rau sa fi facut (pentru maghiari ) bineinteles. La municipiu un preot catolic care era si la Spital de asemenea activa Ca Consilier , si vedem rezultatele – Cladiri primite de catolici- Liceul Unio, Liceul Slavici, Gradinite, Spitalul de Psihiatrie etc, etc.
    Deci- ma gandesc si eu daca si romanii ar fi avut preotii (greco sau ortodocsi) Ca Consilieri ar fi picat cerul? ar fi furat mai mult decat altii? sau era si acolo un echilibru si astazi ar fi avut si greco si ortodocsi un Caritas sau alte chestii sociale facute tot din bani de la buget.
    Da noi povestim ca prosti la ce ne servesc pe tava alti prosti (jurnalisti)
    Sa aveti o seara faina – daca gresesc spuneti-mi sa nu mor prost si eu. Amin

  2. Oricum, am ajuns sa traim in tara lui ” Doamne-ajuta !”,…( dracu’ sa-l ia). Preotii ortodocsi s-au imbogatit pe naivitatea si prostia voastra si nu pt. ca ei ar fi prea destepti sau pe munca “cinstita” pe care o desfasoara.

  3. Evident ca e bine! Numai bunul Dumnezeu ne mai ajuta acuma! Cu el am reusit sa supravietuim pana acuma. Ar trebui construite mai multe biserici peste tot, asa am scapa de saracie, dar si mai multe cimitire ca precis o sa scapam repede si trebuie sa ne ingroape undeva. Si eu stiu preoti si episcopi care is numa sfinti, productia lor in zilele noastre de zi cu zi se vede in economie. La greu! Cui ii trebuie autostrazi ? Universitati? Spitale? Chestii costisitoare! Vrem biserici!! Asta ne v-a impinge economia in sus pana la Dumnezeu!

    Aviz persoanelor cu stare duhovniceasca mare! Acest mesaj reprezinta un pamflet (mai degraba sarcasm) si va rog sa il tratati ca atare!
    O sa ajungem ca si cu CNADNR-ul, desi ne meritam soarta daca ne si propunem chestii deastea. Si pe urma ne intrebam de ce nu avem autostrazi sau nu merge economia.

  4. Da și o spun cu toată convingerea iar ca argument aduc faptul că după revoluție ,biserica este singura instituție care nu s-a distrus ,ba din contră s-a dezvoltat atât material cât și spiritual (adică în timp ce toate fabricile și cap-urile au fost distruse ,biserica a prosperat, și-a aparat toate valorile obținute indiferent de epocă).

Lasă un răspuns

Connect with