Image 1
Image 2

Episcopii Iustin și Timotei au resfinţit biserica monument UNESCO din Plopiș

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 29 mai 2021, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire, Justinian Arhiepiscopul, iar cu acest prilej de pioasă aducere aminte, în satul natal al părintelui, localitatea Plopiș (Maramureș) au avut loc multiple manifestări sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

În această zi s-au împlinit 223 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din lemn din Plopiș și 210 ani de la prima sfințire.

Slujba de sfinţire a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. ​

O mare mulţime de credincioşi a venit să se roage împreună cu arhiereii şi soborul la biserica din Plopiş. După cum susțin specialiștii, biserica este una dintre cele mai închegate și unitare construcții religioase din lume, în anul 1955 fiind trecută în rândul Patrimoniului Național, iar în anul 1999, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Sfântul lăcaș măsoară 17 m lungime, 7 m lățime și 47 m înălțime, fiind una dintre cele mai închegate și unitare construcții religioase din lume, după cum spun specialiştii. În primăvara anului 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira (fiu al satului Plopiș) și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin Hodea Sigheteanul, pe atunci Arhiereu-Vicar, preotul paroh Daniel Vasile Pop a inițiat un proiect de restaurare, consolidare și punere în valoare a bisericii. Principalele lucrări: asigurarea rezistenței fundației din beton armat sub tălpile transversale; întărirea tălpilor transversale din lemn de stejar; înlocuirea elementelor din lemn de stejar care au fost deteriorate; schimbarea învelitorii din şindrilă care a fost bătută în patru straturi; revizuirea și repararea crucilor; înlocuirea instalației de paratrăznet veche cu o instalație prevăzută cu prevectron; consolidarea intersecțiilor grinzilor principale ale turnului cu încorsetări metalice; executarea forajelor în pereții de lemn și montarea tiranților metalici; efectuarea lucrărilor de conservare și restaurare pictură pe lemn și iconostas; lucrări la sistemele de siguranță la incendiu, bazin apă, hidranți etc. Toate aceste lucrări s-au făcut sub păstorirea preotului paroh Daniel Vasile Pop, născut în localitatea Dănești, comuna Șișești.

Parastas la mormântul Părinţilor

După încheierea Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, împreună cu soborul, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părinţilor Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Ilie şi Maria, situat în cimitirul bisericii.

Inaugurarea Casei Memoriale “Justinian Arhiepiscopul”

Totodată au fost inaugurate Casa Memorială ”Justinian Arhiepiscopul” și dezvelirea bustului din bronz care îl reprezintă.
Casa a fost înstrăinată în satul vecin, la o familie, în 1950, care a locuit în ea până nu demult. Părintele Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei “Justinian Arhiepiscopul” a răscumpărat casa şi cu ajutorul unor meşteri pricepuţi din Maramureşul Voievodal, a demontat-o şi a zidit-o lângă biserica nouă, la aproximativ 20 metri de locul original, unde a fost ridicată în urmă cu peste 100 de ani.
În forma actuală, casa păstrează obiecte personale ale înaltului ierarh, iubit de toţi cei care l-au cunoscut, mobilier, veşminte ierarhice, cărţi, caiete, foarte multe fotografii etc.

Şcoala primară din Plopiş poartă numele Justinian Chira

Un alt moment important al centenarului a fost atribuirea Şcolii primare din Plopiş numele “Justinian Arhiepiscopul”, personalitatea cea mai importantă a satului, pe băncile căreia a învăţat în anii copilăriei.

Placa memorială a fost binecuvântată, ca şi celelalte monumente, de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Tot cu acest prilej, ierarhii locului au oferit diplome și distincții tuturor binevoitorilor, oamenilor care s-au ostenit în desăvârșirea lucrărilor menționate în rândurile de mai sus.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with