Image 1
Image 2

Emoții până în ultima clipă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Va trece sau nu guvernul Ciucă? Va accepta PSD să voteze și apoi să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR? Cum a ajuns președintele Iohannis (sau Florin Cîțu?), la concluzia că este indicat ca România să aibă un guvern minoritar?

Mai puține, însă nu mai puțin interesante, sunt întrebările legate de USR. În primul rând de ce PNL nu acceptă propunerea USR de a reface fosta coaliție de guvernare? Public, motivul invocat este că a dat jos guvernul din care făcea parte. În realitate poate că sunt motive mai profunde. Incompatiblitatea dintre cele două partide nu constă în orientări politice diferite, nu sunt de ordin doctrinar, ci de ordin financiar. 

Fără îndoială momentul acesta istoric poartă pecetea președintelui Iohannis. Acesta este modul în care președintele Iohannis înțelege că trebuie reformată România. Teza președintelui este că doar partidele de dreapta sunt capabile să modernizeze România. Dar partidele de dreapta nu sunt capabile să câștige alegerile parlamentare în mod tranșant.

Dreapta, chiar fărâmițată, nu este capabilă nici să încheie alianțe politice trainice. PNL și PDL au fuzionat pentru ca apoi să apară PMP și desprinderea aripei Orban de partidul condus, acum, de Florin Cîțu. După fiecare coagulare urmează o fărâmițare.

Este adevărat că PSD nu a fost nici pe departe partidul de care avea nevoie România. Nu este nici acum o formațiune politică mai bună decât PNL. Dar este mai mare. Are mai mulți parlamentari, are mai mulți primari și mai are cel mai mare număr de membri de partid. Deci nu poate fi ignorat. Și nici nu este ignorat de populație. În schimb este privit cu neîncredere de președinte, iar PNL și-a trecut în statut că este interzisă colaborarea cu PSD.

Fără să aibă siguranța că guvernul va trece, primul ministru desemnat și primul ministru demis sunt încrezători. Dacă Nicolae Ciucă spune că matematic nu ies cele 234 de voturi necesare Florin Cîțu zice că până miercuri se pot schimba multe lucruri.

Kelemen Hunor este sceptic, dar acest lucru nu a împiedicat UDMR să desemneze miniștri pentru portofoliile care îi revin.

  Așadar Nicolae Ciucă a prezentat lista cabinetului său. Nu par să fi fost incluse persoane controversate, dar nici specialiști cum cerea PSD. La Sănătate revine Nelu Tătaru, fostul ministru din primul an al pandemiei. Vehiculat pentru ministerul Justiției, Cătălin Predoiu este nominalizat pentru ministerul Apărării. UDMR preia portofoliul Fondurilor Europene. La Finanțe este propus Dan Vîlceanu despre care se spune că ar fi prietenul lui Florin Cîțu.

Nu echipa sau primul ministru este problema majoră, ci votarea acestui guvern. Dacă guvernul Ciucă nu trece de parlament, potrivit Constituției, după ce nu a întrunit votul parlamentului nici prima propunere, respectiv Dacian Cioloș, se organizează alegeri anticipate. Cu condiția ca președintele să dizolve Parlamentul.

Constituția nu-l obligă pe președinte, astfel că decizia este la mâna domnului Iohannis.

De aici începe o nouă serie de speculații. Dacă președintele nu dizolvă parlamentul chiar dacă nu este votată echipa lui Nicolae Ciucă, rămâne în continuare guvernul Florin Cîțu. Se spune că asta se urmărește, de fapt.

Se mai discută varianta desemnării unui premier din partea PSD. Acest lucru este posibil cu condiția ca Nicolae Ciucă să declare că nu a reușit să adune o majoritate și nu se supune la vot această a doua propunere.

Sunt multe necunoscute, multe variante, care de care mai fanteziste. Ceea ce este sigur se vede cu ochiul liber: Niciun partid nu este capabil să realizeze o majoritate parlamentară fără să facă negocieri cu toate partidele parlamentare. Cu excepția AUR, formațiune considerată deja nefrecventabilă, așa cum era și PRM-ul lui Vadim Tudor, fiecare dintre actualele partide parlamentare poate face parte dintr-un viitor guvern. De ce nu reușesc să se înțeleagă? Pentru că nu realizează în ce situație grea se află țara. 

Germania, în aşteptarea unui miracol

Din când în când mai trebuie să privim şi în curtea vecinilor. Aflaţi la doi paşi de Ungaria, de regulă luăm ca reper preţurile din Ungaria, măsurile pe care le ia guvernul Orban, neîndrăznind să mergem mai departe, spre Austria, Germania, Franţa, Italia etc. Adică în ţări în care trăiesc şi lucrează zeci, sute de mii de români.

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.