Echipa de robotică StarTech a Colegiului Naţional Ioan Slavici a câştigat o competiţie a celor mai buni roboţi

Pentru echipa StarTech a Colegiului Naţional ”Ioan Slavici”, robotica se dovedeşte a fi mai mult decât o pasiune şi devine o activitate constantă, asumată cu responsabilitate, membrii echipei fiind cu toţii conştienţi că viitorul aparţine atât tehnicii, cât şi celor care o vor stăpâni cu precizie. Acesta este motivul pentru care echipa profită de orice oportunitate pentru a-şi pune în practică abilităţile dobândite în nenumăratele ore de pregătire.

În perioada 17-19 iunie, echipa StarTech a participat la competiţia Someş Tech Challenge, organizată la Dej, ai cărei destinatari au fost liceenii înscrişi în programul First Tech Challenge România, program iniţiat de Asociaţia Naţie prin Educaţie.

Atmosfera acestor competiţii şi simbioza dintre echipele participante fac din acest concurs o experienţă unică şi în ciuda epuizării şi oboselii acumulate rămâne de fiecare dată o experienţă care merită trăită pe perioada anilor de liceu.

Cele 18 echipe înscrise au demonstrat prin prestaţia lor că robotica este un domeniu fascinant, interdisciplinar, care merită să fie abordat de către pasionaţii de ştiinţă şi tehnică. De asemenea, în cadrul acestor competiţii fiecare echipă îşi decorează standul de prezentare cu diverse obiecte şi materiale personalizate cum ar fi stickere, pliante, brăţări, în care creativitatea şi originalitatea joacă un rol important.

De menţionat şi galeria care se formează pe parcursul meciurilor jucate, iar bucuria celor de la StarTech a fost şi mai mare deoarece tabăra susţinătorilor a fost completată cu un fost membru al echipei, Thomas Varga, în prezent student la Cluj.

Despre meciuri

În toate fazele, competiţia se organizează sub formă de turneu, echipele participante jucând mai multe meciuri de calificare cu parteneri şi adversari aleşi aleatoriu de către un software. După mai multe astfel de runde se realizează un clasament, iar echipele de pe primele 4 locuri îşi aleg din restul echipelor încă doi parteneri de alianţă. Împreună cu aceştia joacă în semifinale şi apoi în finala competiţiei în sistem eliminatoriu.

În cadrul competiţiei Someş Tech Challenge, fiecare echipă a jucat 8 meciuri, iar StarTech a arătat, o dată în plus, că munca asiduă conduce la performanţă, reuşind să obţină al treilea cel mai bun punctaj, conform scorurilor finale pentru meciurile jucate. Acest lucru le-a oferit dreptul de a-şi alege coechipierii pentru alianţele din semifinale, respectiv din finală.

Rezultatul echipei StarTech

La încheierea concursului, echipa a obţinut, pentru remarcabilele sale rezultate, cel mai râvnit trofeu al competiţiei – locul I: Winner Alliance Captain. Pe lângă premiul cel mare, organizatorii au acordat o sumă de bani în valoare de 1.500 lei, iar echipa StarTech a dat dovadă iarăşi de Gracious Professionalism, un fel de fair-play, împărţind în egală măsură câştigul cu celelalte două echipe din alianţă: DecebalTech #19105 (Deva) şi Phoenix #19079 (Cluj-Napoca).

Concluzii şi impresii

Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge presupune mai mult decât construirea unui robot< el include muncă în echipă, comunicare, lucrul pe proiect, spirit şi abilităţi antreprenoriale, iniţiativă, rezolvare de probleme, precum şi voluntariat. Toate acestea sunt provocări noi şi noi pentru echipe.
”Concursul ne-a ajutat să ne unim mai mult ca echipă şi să ne împrietenim cu restul echipelor care au participat. De asemenea, membrii noi, am reuşit să vedem atmosfera foarte prietenoasă, toată lumea ajutându-se la nevoie, neţinându-se cont de rivalităţile din cadrul concursului”, spune Niri Evelin, clasa a X-a.

Echipa StarTech apreciază mult iniţiativa organizării unor asemenea competiţii naţionale prin care se sprijină performanţa şi doreşte să mulţumească tuturor susţinătorilor care cred în ei, părinţilor, care le sprijină totdeauna şi sponsorilor. “Echipa StarTech se va angaja în continuare să aducă judeţului Satu Mare cinste atât prin activităţile sale de voluntariat în sprijinul comunităţii, cât şi pentru dezvoltarea membrilor săi şi a celor din jur pe plan profesional şi persona.!

Membrii echipei StarTech care au participat la Someş Tech Challenge< Alexandra Angheluş, Amalia Bărbuş, Tudor Chivari, Darian Coman, Evelin Niri, Marius Révész, Patrik Stan, mentori< prof. Kabai Timea şi Kabai Zsolt”, ne transmite echipa câştigătoare.

DESPRE Someş Tech Challenge

Someş Tech Challenge este o competiţie de robotică ce se desfăşoară în afara programului BRD First Tech Challenge România, dar care respectă toate reglementările impuse competiţiilor First Tech Challenge.

Evenimentul, organizat de echipa de robotică Vectron Robotics #17873, cu sprijinul Primăriei municipiului Dej şi Asociaţiei elevilor şi părinţilor elevilor din Colegiul Naţional Andrei Mureşanu Dej şi-a propus să ofere echipelor româneşti care participă şansa de a concura într-o competiţie de robotică la nivelul şi standardele celor prezente pe teritoriul Statelor Unite.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517