Image 1
Image 2

Duminica Floriilor pentru cultele creștine de rit latin și greco-catolicii maghiari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Florii – catedrala Romano Catolica

După mai bine de doi ani, în sfârșit creștinii au avut parte de o sărbătoare cu biserici arhipline, fără teama criticilor (și a eventualelor amenzi), că au paricipat prea mulți la Sfintele Liturghii. Duminica Floriilor deschide Săptămâna Mare a Paștelui, iar creștinii au venit la biserică să înceapă în mod demn acestă perioadă, dar și pentru a se ruga împreună pentru eradicarea definitivă a pandemiei și pentru sfânta pace.

Duminica Floriilor, sau Intarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare cu dată mobilă, strict legată de Sărbătoarea Învierii, reprezentând începutul Săptămânii Patimilor lui Isus. Astfel, duminică, 10 aprilie, au sărbătorit Floriile toate cultele creștine de rit latin, precum și greco-catolicii maghiari, deci toți cei care la sfârșitul săptămânii vor sărbători Paștele.
La fel ca pe vremurile fără restricții, lăcașurile Domnului, la toate slujbele oficiate în cursul zilei s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși. Cei mai mulți dintre ei, în cursul săptămânii ce vine, vor parcurge pas cu pas toate momentele legate de sărbătoarea Paștelui, începând de la primirea glorioasă a Mântuitorului la Ierusalim, Cina cea de Taină, trădarea, condamnarea și apoi răstignirea Sa, până la bucuria Mântuirii noastre, adică Învierea, momentul când Fiul lui Dumnezeu a învins moartea.

Liturghie arhierească la Catedrala Romano-Catolică

Sfintele Liturghii oficiate în bisericile romano-catolice, precum și în cele greco-catolice maghiare, au început cu binecuvântarea florilor, adică a mâțișoarelor, acestea fiind primele crengi care înfloresc în zona noastră, simbolizând crengile înverzite cu care locuitorii din Ierusalim l-au întâmpinat pe Isus. Credincioșii își duc acasă aceste flori sfințite, care au rolul de a feri casa de cartastrofele naturale, iar în caz de boală sau vreme rea se aprinde câte o bucățică din aceste crenguțe, care țin necazurile departe de casă.
În mod paradoxal, în timp ce ieri la munte s-a depus un strat generos de zăpadă proaspătă, mâțișoarele sfințite în bisericile din Satu Mare au fost deschise complet și cădeau de pe crenguțe, trotuarele din fața lăcașurilor de rugăciune fiind pline de flor de sălcii.
La Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, slujba de la ora 11 a fost oficiată de PSSa episcopul Eugen Schönberger și concelebrată de preoții parohiei. Excelența Sa, după intrarea în biserică s-a oprit la masa plină de crengi înflorite, vestitoare ale primăverii și vieții noi, i-a salutat pe cei prezenți și pe cei care au urmărit transmisiunile în direct, a rostit și citatul din Evanghelie aferent acestei zile, iar apoi a sfințit crenguțele înflorite de pe masă, precum și pe cele ținute în mână de către ministranți și de enoriași.
Ierarhul și preoții concelebratori au purtat odăjdii de culoare purpurie, care simbolizează începutul suferințelor lui Isus, sângele, pe care El l-a vărsat pentru mântuirea omenirii. La această liturgie, în loc de predică s-a cântat Passio, prin care se evocă patimile lui Isus, iar la finalul cântării s-a rostit Crezul, rugăciunea prin care fiecare enoriaș și-a mărturisit credința. Înainte de începerea reprezentației corului, înaltul prelat i-a invitat pe cei prezenți= să fie cu gândul în primul rând pe conținutul cântecului, să nu se lase furați de prezentarea artistică a melodiei. Atât la Catedrală, cât și la toate celălalte biserici, foarte mulți credincioși au participat la spovedanie și la împărtășanie, deoarece datinile cultelor papale recomandă cel puțin odată pe an participarea la acest sacrament. În cursul zilei, la toate bisericilie romano-catolice s-a parcurs Calea Crucii.

La reformați a început săptămâna penitenței

Duminica Floriilor are o semnificație importantă și pentru cultele protestante. La slujbele oficiate cu acest prilej și bisericile reformate au fost pline de credincioși. Pentru enoriașii acestui cult postul îmbracă o formă total diferită față de celălalte culte creștine. Conform datinilor acestei biserici, abstinența fizică nu face parte din post, în cazul lor aceasta este o perioadă de pregătire spirituală, iar odată cu Duminica Floriilor în toate parohiile reformate începe săptămâna de penitență, o perioadă destinată analizei sufletești pentru recunoașterea păcatelor și de căință.
Intrarea Domnului în Ierusalim a fost sărbătorită ieri și de numeroase culte neoprotestante, însă, în zona noastră și aceste confesiuni sărbătoresc mai mult în funcție de limba vorbită de comunitate, adică cele vorbitoare de limbă maghiară sau germană sărbătoresc Paștele odată cu religiile de rit latin, iar comunitățile de limbă română sărbătoresc Învierea în aceeași zi cu creștinii ortodocși.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with