Image 1
Image 2

Drumeție în Poiana Ghioceilor, la îndemnul Cutezătorilor Munților

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zeci de sătmăreni au străbătut pe jos dealurile de la Cuța

O ieșire la Poiana ghioceilor din Pădurea de la Cuța s-a dovedit cea mai inspirată alegere pentru sătmărenii iubitori de natură.

Sătui până peste cap de cenușiul Sătmarului și răceala betoanelor, oamenii au răspuns invitației lansate de Asociația Cutezătorii Munților din Satu Mare de a cunoaște un petic de rai în pădurea de pe raza localității Cuța, sâmbătă, 20 martie, la debutul primăverii. Zis și făcut, sătmărenii s-au echipat corespunzător, și-au luat rucsacul în spinare, câte un băț de drumeție și duși au fost de bună dimineața către acest loc de poveste din inima Codrului. Drumul de la Satu Mare până la Cuța este de aproximativ o oră.

Voluntarii asociației au ținut să precizeze încă de la punctul de pornire pe traseu regulile privind respectarea măsurilor sanitare și cele de distanțare socială, implicit cele care țin de protejarea naturii.

De această dată, excursioniștii au fost ghidați în drumeție de Cristian și Loredana Podină, voluntari și membri ai asociației Cutezătorii Munților.

Demn de subliniat este faptul că Loredana Podină este fiică a satului Cuța, prin urmare este și o bună cunoscătoare a locurilor natale. Cu multă amabilitate a oferit informații tuturor celor care au dorit să cunoască cât mai multe lucruri, mai ales că unii se aflau pentru prima dată în acest loc.
Din punct de vedere al gradului de dificultate, traseul nu a dat probleme deosebite, fiind relativ ușor de străbătut. S-a urcat mai bine de o oră, timp în care s-a putut admira pădurea, măreția stejarilor, dar și modul impresionant în care renaște natura, pornind de la cele mai fragile flori cum sunt ghioceii și toporașii.

Copiii, dar și adulții au putut să se bucure de o priveliște cu totul aparte. Pădurea le-a rezervat surpriza de a se întâlni vizual și olfactiv, dar și de a culege o plantă care face minuni pentru sănătate – leurda, numită popular și usturoiul ursului. Cei care îi cunosc proprietățile nu au ezitat să culeagă această plantă de primăvară delicioasă, nelipsită dintr-o serie de rețete de sezon.

Prima încercare a leurdei a fost desigur pe feliile de pâine cu slănină friptă. Acest deliciu culinar a fost încercat nicăieri altundeva decât pe platoul din vârful muntelui, un loc care oferă o panoramă impresionantă a zonei Codrului.

Toți cei prezenți au luat o binemeritată pauză, și-au scos merindele din rucsac și le-au savurat în tihnă, cu satisfacția de a ajunge într-un loc atât de frumos.

În mod cert această drumeție și-a dovedit pe deplin meritele și anume de a oferi o doză sănătoasă de mișcare, aer curat și bună dispoziție. Pentru cei preocupați de activitatea fizică, cele 5 ore petrecute în natură le-au dat satisfacția de a face mii de pași– peste 16.000 de pași (după aplicațiile de pe telefon sau smartwatch), de a pune inima la mișcare și nu în ultimul rând de a se deconecta de la toată agitația orașului.

După o astfel de drumeție reușită și acest lucru grație unor oameni inimoși cum sunt Cutezătorii Munților din Satu Mare, primul gând care îți vine în minte când încă nici bine nu ai ajuns la poalele muntelui este acela de a repeta experiența, cu o nouă drumeție, într-un alt loc de poveste și de ce nu, de-aici de-acasă, de pe meleaguri sătmărene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with