Image 1
Image 2

Distanțarea politică și masca ideologică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De regulă, înaintea alegerilor, liderii formațiunilor politice poartă discuții pentru formarea unor alianțe. De data aceasta fiecare partid vrea să-și încerce singur puterile. La București, după lungi negocieri s-a ajuns la un candidat comun PNL-USR-PLUS. Se discutase despre un candidat unic al tuturor partidelor de dreapta. Se pare că nu se va realiza. În consecință Traian Băsescu amenință că va candidat el însuși din partea PMP pentru a le zădărnici efortul de a prelua Capitala de la PSD.

Distanțarea politică funcționează însă și pe stânga. Victor Ponta nu o susține pe Gabriela Firea și astfel candidatul PSD are un adversar din partea Pro România.

Cum Bucureștiul dă tonul, peste tot în țară se poartă distanțarea politică. Sub masca ideologică se pot face și se pot desface și alianțele naturale și cele contra naturii. Virusul se pare că a infectat toate partidele politice. Numai că în cazul politicii testarea se face la sfârșit. Învrăjbite înainte de intrarea în campania electorală, după ce se vor porcăi în timpul campaniei, după alegeri aceleași partide, aceiași candidați vor fi nevoiți să stea la aceeași masă pentru a negocia majoritățile în consiliile locale și județene. Odată formate, majoritățile vor alege viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene.

Mult simplificat, acesta este tabloul vieții politice după șapte ani de criză pandemică, economică și sanitară. Socotiți om cu om, conducerile centrale ale tuturor partidelor, la care adăugăm conducerile organizațiilor județene, se ridică la câteva sute de inși. Președintele țării, primul ministru, președinții celor două camere ale parlamentului, liderii partidelor parlamentare, președinții organizațiilor județene, birourile politice, CEX-urile, această echipă dezbinată conduce, în fapt, țara. Clasa politică superioară cuprinde mai puține persoane decât numărul infectărilor  cu coronavirus dintr-o singură zi, la nivel național. Nu se ridică la 1.300 de persoane. Sunt sub 400 de persoane, adică mai puțini decât bolnavii în stare gravă internați la sfârșitul lunii iulie la secțiile ATI din spitalele din România.

Majoritatea dintre ei sunt asimptomatici din punct de vedere ideologic. Nu li se vede adevărata culoare politică. Sub masca bine fixată pe față, liberalul Tăriceanu, profund contaminat de PSD, este un politician de stânga. Soldat al PNL de la intrarea în politică, cu ochii la bazinul electoral al PSD, premierul liberal ezită să ia măsuri de dreapta. Liderii PSD, oamenii de stânga? Hai să fim serioși. Îi trădează averile, mașinile de lux, viața pe care o duc.

Ce să spunem despre nou sosiții în politică? USR și PLUS țin bine ascunsă ideologia sau doctrina după care aceste partide acționează pe scena politică. S-au născut ca asociații anti-sistem, protestând în stradă. Odată cu plecarea PSD de la guvernare și-au pierdut obiectul muncii. Mai țintesc câte o săgeată spre PNL, dar nu întotdeauna din perspectiva unui partid așezat mai la dreapta decât partidul care, totuși, a fost aliatul PSD în cadrul USL. Să presupunem că în loc de păstrarea distanței sociale  tuturor membrilor de partid din țară li s-ar cere să păstreze distanța ideologică și doctrinară a formațiunilor din care fac parte. Ar fi o mișcare de du-te-vino, ca într-un mușuroi de furnici. 

În schimb, partidele nu renunță la măști. Își ascund adevăratele fețe după măști care, de atâta purtat, li s-au lipit pe fețe. Migrația de la un partid la altul, revenirea la partidul pe care l-ai părăsit, au făcut din viața politică un fel de ciorbă.  Lipsa principiilor care ar trebui să guverneze partidele politice se resimte la fel de pregnant ca lipsa unui medicament anti-Covid. 

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.