Image 1
Image 2

Direcţia de Sănătate Publică a primit 400 doze de vaccin tetravalent

Sigla Informatia Zilei
Direcţia de Sănătate Publică a primit 400 doze de vaccin tetravalent
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a primit 400 de doze de vaccin tetravalent pe care urmează să îl distribuie în aceste zile medicilor de familie din judeţ. Cantitatea este destul de mică în raport cu nevoile, la această categorie de vaccin fiind în evidenţă circa  1000 – 1500 de copii, inclusiv restanţierii. Vaccinul tetravalent este folosit pentru imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive şi se administrează copiilor la vârsta de 4 ani, conform Calendarului Naţional de Vaccinare sau atunci când sunt aduşi de părinţi la medic.  Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare speră totuşi să existe şi o a doua tranşă de vaccin pentru a putea să acopere necesarul conform catagrafiei.

Un alt produs imunologic extrem de necesar, care a fost asigurat de Ministerul Sănătăţii până acum cu intermitenţe este vaccinul hexavalent, însă în cazul acestuia deocamdată DSP a primit doar o înştiinţare că există, fără alte menţiuni despre perioada şi cantitatea pe care ar urma să o primească. Potrivit medicului epidemiolog Lidia Tămaş, şef Serviciu Epidemilogie în cadrul DSP şi purtător de cuvânt, o adresă privind repartizarea vaccinului se aşteaptă pentru finalul lunii martie. :i în acest caz sunt necesare peste 2000 de doze de vaccin.

Direcţia de Sănătate Publică se confruntă, de asemenea, cu lipsa vaccinului împotriva tetanosului (VTA). La sfârşitul anului 2016 s-a încercat achiziţionarea acestuia direct de către DSP existând bani prin programul naţional însă fără succes, deoarece nu se afla nici măcar în depozitele de medicamente. “Am vrut să achiziţionăm acest vaccin pentru stocul antiepidemic (în condiţii de imundaţii sau alte dezastre naturale) pentru vaccinarea populaţiei la risc, însă nu l-am găsit la depozite. Bani am avut pe program naţional, dar n-am avut de unde să cumpărăm”, a subliniat dr. Lidia Tămaş.

În acest caz se caută în continuare găsirea unor soluţii pentru procurarea vaccinului, cel puţin pentru persoanele incluse în categoriile la risc, cum sunt de pildă femeile gravide.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with