Image 1
Image 2

Din 5 septembrie au început lucrările de cadastru general în comunele Apa, Beltiug, Doba şi Medieşu Aurit

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urmă cu aproximativ o lună de zile prezentam în coloanele ziarului nostru informaţia mult aşteptată de o serie de proprietari de terenuri din comunele: Apa, Beltiug, Doba şi Medieşu Aurit, primele dintre cele 9 unităţi administrativ teritoriale din judeţ care au depăşit faza de licitaţie şi pentru care au fost deja semnate contracte pentru cadastrul gratuit.

Convocarea la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – OCPI Satu Mare a primarilor din comunele Apa, Beltiug şi Doba a avut loc pentru 2 august, fiind vorba despre aceeaşi firmă care a câştigat licitaţia.

O a doua firmă a câştigat licitaţia de prestări servicii pentru comuna Medieşu Aurit, dialogul a avut loc pe 3 august.

La o lună de la întâlnirea la OCPI a prestatorului cu beneficiarii, aşa cum am aflat din teritoriu, munca de informare, de culegere date şi contactele cu proprietarii de terenuri agricole în intravilan şi extravilan a început în comunele Beltiug şi Doba, iar la Apa, încă, se spune că se fac pregătiri, fiind ridicate imagini cu intermediul dronelor. Şi cel de al doilea prestator a început activitatea în comuna Medieşu Aurit.

Cadastrare gratuită

Vă reamintim faptul că, așa cum reiese din datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în momentul de față, activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în mii de localități din țara noastră. Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, se fac lucrări de cadastru gratuit în peste 65% dintre localități. Prin PNCCF, autoritățile își propun ca toate terenurile și clădirile din țara noastră să fie cadastrate gratuit.

PNCCF nu se va încheia anul viitor, așa cum era programat, ci a fost prelungit până la finalizarea tuturor activităților de cadastrare gratuită.

Programul PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și ar fi trebuit să se încheie în anul 2023, dar recent a fost stabilită prelungirea lui până la cadastrarea tuturor imobilelor din țară.
Astfel, în următoarea perioadă, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.

Până la jumătatea acestui an, așa cum apare într-un un comunicat transmis presei de către ANCPI au fost finalizate lucrările de cadastrare în 136 dintre cele 3.181 de localități vizate de cadastrări. Până acum, în 2022 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în nouă localități, cu o suprafață totală aferentă de 114.416,75 hectare.

În același timp, ANCPI anunță că, în prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 2.109 de localități, ceea ce înseamnă 66, peste 49% (49,1, mai exact) dintre imobilele din România au fost cadastrate până la această data, potrivit datelor furnizate de ANCPI.

De fapt, este vorba despre peste 19 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane, 3% din totalul localităților amintit anterior.

Printre acestea se numără și patru comune din județul Satu Mare< Apa  cu 4.452 de hectare, Beltiug cu 10.746 de hectare, Doba cu 6.986 de hectare și Medieșu Aurit cu 10.279 de hectare.
Din păcate, pentru comunele Craidorolţ, Halmeu, Pomi, Sanislău și Turulung vor repeta procedura de licitaţie a lucrărilor.

Start luat cu dreptul

Acum, la deschiderea perioadei efective de lucru pentru cadastrul sistematic în cele patru comune ale judeţului, am contactat primarii unităţilor administrative teritoriale.
Radu Vasile Trandafir, primarul comunei Apa, şi-a exprimat bucuria că s-a ajuns într-un asemenea moment şi este pregătit să-şi dea tot concursul pentru care lucrarea să se desfăşoare cât mai repede posibil, cu respectarea criteriilor de calitate.

În prezent, la nivelul unităţii administrative teritoriale sunt înscrise în Cartea Funciară – CF, aproximativ 20 – 25% din titlurile de proprietate emise. Se estimează că în total ar fi vorba despre peste 10.000 – 11.000 de imobile în comună. Primarul este curios ca după această activitate de maxim interes, ar mai exista la nivelul comunei o minimă rezervă de teren. Executantul, după cum am aflat de la primarul Trandafir, a făcut fotografii cu dronele şi pregăteşte întâlnirea cu proprietarii, în timp ce Primăria a discutat cu oamenii şi i-a informat asupra importanţei demersului. Se va începe, după câte am aflat, cu terenurile din intravilan.
Ioan Bartok Gurzău, primarul comunei Beltiug, estimează că la nivelul unităţii administrativ teritoriale sunt intabulate maximum 20-25% din titlurile de proprietate. S-au intabulat în mod expres acele proprietăţi care au făcut obiectul tranzacţiilor imobiliare. Interlocutorul estimează că la nivelul comunei sunt peste 15.000 de imobile. Majoritatea lor nu sunt înscrise în CF. Firma prestatoare, cu susţinerea poliţiei locale a început să treacă din casă în casă pentru informare şi pentru a spune proprietarilor ce documente să pregătească pentru ca lucrurile să meargă repede. Şi aici se va lucra pentru început la intravilan.

Mihai Ghetina, primarul comunei Doba, menţiona faptul că ar fi de înscris în CF aproximativ 4.900 de hectare de teren, ceea ce pot însemna aproximativ 15.000 de imobile. Prin sprijinul financiar obţinut din partea ANCPI, la care se adaugă eforturile făcute de proprietarii de imobile, gradul de înscriere a titlurilor de proprietate în CF nu depăşeşte 30%. A început deplasarea la proprietarii de terenuri şi la inventarierea documentelor.

Marian Torok, primarul comunei Medieşu Aurit spunea că înscrierea în CF a imobilelor ar putea însemna aproximativ 7.500 – 8.000 de hectare de teren. Acestea sunt adesea divizate în suprafeţe de ordinul câtorva mii de metri pătraţi, fapt ce creşte mult numărul parcelelor. Primarul Torok ne-a spus că demersul este salutar. Proprietarii de terenuri vor avea posibilitatea de a-şi înscrie drepturile în CF fără a fi obligaţi să plătească sume adesea cât nu valorează terenul, în cazul suprafeţelor mai mici.

Primăria îşi dă concursul în informarea proprietarilor de terenuri şi în colectarea informaţiilor preliminare. Până pe 19 septembrie, Comisia Locală de Fond Funciar şi prestatorul, vor stabili satul în care vor începe lucrările.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns