Image 1
Image 2

Dificultățile și neajunsurile USR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președinte interimar al USR după demisia neașteptată a lui Dacian Cioloș de la conducerea partidului după fuziunea USR-PLUS, o situație oarecum paradoxală o are Cătălin Drulă.
Una din marile probleme pe care le are partidul rezultat din fuziunea a două partide este nereceptarea lui Drulă de către opinia publică, ca lider politic.

Mai mult interimar decât președinte, fără carismă, incapabil să integreze USR într-o familie politică, atât președintele interimar cât și partidul plutesc într-o confuzie generală din punct de vedere ideologic și doctrinar. Este adevărat că nici Dacian Cioloș nu a reușit să-i dea o direcție politică. Mai mult decât atât, Cioloș a realizat că USR este un partid care nu poate fi condus. Ca o mașină fără frâne și cu probleme la direcție.
S-ar părea că useriștii sunt atât de adânc pătrunși de ideea de libertate individuală, de dreptul la o opinie personală încât au transformat partidul într-o grupare haotică, anarhică. De aici li se trage și calificativul peiorativ de “neomarxiști”.
Ultima propunere a lui Drulă, crearea unui “pol liberal democratic” nu face decât să confirme lipsa de percepție realistă asupra eșicherului politic actual, văzut ca un spectru în ceață, difuz. Astfel înainte de a începe discuțiile pe marginea acestei propuneri, care, în fond, se vrea o nouă Convenție Democratică, președintele interimar al USR face ordine în rândul partidelor care ar putea face parte din Pol.
Nu întreg PNL ar trebui să intre în această construcție prevăzută în vederea alegerilor din 2024, ci doar “elementele modernizatoare”. Din “pol” ar putea face parte și UDMR, dar și de aici numai “oameni care au viziuni modernizatoare”.
Dacă propui un drum comun nu faci ordine în grădina eventualilor parteneri. Practic, Drulă propune o sciziune în PNL. Chiar denumirea de “pol liberal democratic” conduce spre fostul PDL. Fostul Partid Democrat Liberal s-a topit în masa PNL. Cine poate departaja membrii unui partid după o presupusă “viziune modernizatoare”?
Putem presupune că în USR deja s-au despărțit apele de uscat, iar Cătălin Drulă este urmat numai de useriștii “cu o viziune modernizatoare”. Presupunem că cei care nu îndeplinesc acest criteriu se vor îndrepta spre partidul pe care Dacian Cioloș a anunțat că și-l va face. Practic, PLUS se desface de USR.
Deși între cele două partide nu se putea face o distincție clară, după fuzionare au apărut diferențele. Dar nu esențiale. Pentru că nici Dan Barna, nici Dacian Cioloș nu au putut imprima partidului o dinamică internă care să-i confere originalitate și identitate politică inconfundabilă.
Că președintele interimar al USR, ca politician, este lipsit de abilitate, de diplomație, rezultă și din modul în care îmbracă propunerea de formare a “polului” într-o critică necruțătoare la adresa guvernului condus de PNL. Adică de partidul pe care și-l dorește ca partener.
În fond, Drulă nu face altceva decât să preia în altă formulă recenta propunere de unificare a dreptei în jurul PNL. Este un lucru elementar că o construcție politică are la bază formațiuni politice în ansamblul lor, nu o adunare de “oameni de acțiune” care trebuie “să-și găsească curajul” de a-l urma pe Drulă.
Ce se poate deduce din această propunere a lui Cătălin Drulă? În primul rând că USR nu pare dispus să se integreze într-o formulă de unificare a dreptei în jurul PNL. Liberalii, după alianța cu PSD, în viziunea partidelor de dreapta, mai mici, sunt compromiși politic.
Se înțelege că la cele trei tipuri de alegeri din 2024, candidații PNL vor fi trași la răspundere pentru alianța cu PSD.
Asta este o șansă pentru partide ca USR și AUR să se facă remarcate. Probabil PMP și ALDE, posibil și partidul lui Ludovic Orban, vor dispare prin fuziune în PNL.
Întrebarea esențială este, însă, dacă PNL are nevoie de o alianță cu USR? Dacă USR va accepta să intre într-o combinație cu PNL sau va decide să intre în alegeri singur, și într-o situație și în alta, USR este în dificultate.
Singur, este posibil ca USR să nu facă pragul electoral, împreună cu PNL riscă să obțină puține locuri eligibile pe listele comune ale prezumtivei construcții de unificare a dreptei.

Ce înseamnă o alianță electorală?

O colaborare, o alianță, până la urmă o coaliție de guvernare nu înseamnă o valoare în sine. Într-o combinație contează mai degrabă abilitatea fiecărui participat de a-l păcăli pe celălalt, …