







De săptămâna viitoare se modifică fluxul informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS CoV- 2, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor, anunţă Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat.
Noul flux informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu SARS CoV-2 a fost aprobat printr-un Ordin al ministrului Sănătăţii. Modificările au fost făcute odată cu noile prevederi legale conform cărora medicii de familie vor prelua monitorizarea persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus, dar şi pentru reducerea timpilor în colectarea şi corelarea datelor furnizate de autorităţile şi instituţiile implicate, precum şi reducerea timpului de informare a persoanelor testate.
Ministrul Sănătăţii este de părere că vor fi reduşi timpii de răspuns ai DSP-urilor şi totodată se va îmbunătăţi colaborarea dintre acestea şi persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele testate vor afla în timp real rezultatul testelor, iar deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic.
Cum va funcţiona sistemul?
Potrivit MS, responsabilitatea pentru alocarea probelor prelevate conform metodologiei către laboratoare revine fiecărui DSP aferent. Directorul executiv al fiecărui DSP se asigură de alocarea probelor, astfel încât toate probele să fie procesate în maxim 24 ore.
Pentru situaţia în care capacitatea de testare dintr-un judeţ este depăşită, se va realiza relocarea probelor în alte judeţe de către coordonatorul regional stabilit.
Rezultatele probelor vor fi transmise automat din aplicaţia informatică prin SMS şi email persoanelor testate. În cazul în care pentru persoana testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entităţii care a dispus recoltarea, respectiv entităţile la care s-a efectuat testarea.
Buletinele de analiză pozitive vor fi transmise în mod automat prin email şi mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidenţă.
În cazul în care o persoană testată nu are medic de familie, aceste informaţii sunt transmise către DSP, aceasta având responsabilitatea de a monitoriza cazul.
Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) au obligaţia de a identifica şi de a confirma în urma anchetei epidemiologice contacţii direcţi ai fiecărei persoane testate pozitiv.
Toate persoanele identificate a fi contacţi direcţi ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicaţia informatică de către DSP.
Decizia de carantinare va fi generată automat, imediat după completare, din aplicaţia informatică şi va fi transmisă fiecărei persoane, cât şi medicului de familie al acesteia.
În cazul pacienţilor pozitivi, decizia de izolare va fi completată în aplicaţia informatică de către DSP în maxim 24 ore.
După completare, aceasta va fi transmisă în format electronic, prin email din aplicaţia informatică, atât medicului de familie / medicului desemnat de către DSP, cât şi pacientului.