Image 1
Image 2

De la pandemie la economie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă principalul eveniment politic internațional este victoria lui Joe Biden, contestată vehement de Donald Trump, la nivel național fuziunea dintre Pro România și ALDE se poate considera primul episod din filmul ce urmează să se deruleze până în 6 decembrie.

În condiții normale pe marginea acestui eveniment s-ar face multe comentarii. Fiind în plină campanie electorală, fuziunea dintre cele două partide trece aproape  aproape neobservat.

Aflat acum la cârma a două partide, merită menționată poziția lui Victor Ponta față de măsurile anti-pandemie luate de guvern. Copiii la școală, maturii la muncă, bătrânii nu trebuie lăsați singuri, ci vizitați. Economia înainte de pandemie pare să fie noua deviză adoptată din mers exact în perioada în care se anunță măsuri mai drastice decât în starea de urgență.

România nu este singura țară nici din UE, nici din lume care ia asemenea măsuri. Numărul infectărilor crește vertiginos. Și de data aceasta la numărul de infectări și morți conduc țările dezvoltate, care se înțelege că au și cele mai bune sisteme sanitare. 

Criza de pandemie este deja o realitate care nu mai poate fi contestată. Pe marginea crizei economice încă se pot face speculații. Pierderile uriașe nu pot fi contestate. Pandemia continuă să provoace economia. Ratingul unor țări precum Marea Britanie și Italia a fost scăzut, în timp ce Agenția de rating Standard&Poor’s l-a menținut la același nivel pentru România.

Este un semnal bun pentru economie. Desigur, nu se așteaptă nimeni ca partidele de opoziție să felicite guvernul PNL. În același timp, ar avea toată îndreptățirea să critice guvernul pentru că alocă și anul acesta 2% din PIB pentru Apărare.

Din moment ce persoanele fizice și-a putut amâna ratele la bănci, de ce România nu a făcut demersuri pentru amânarea acelui procent de 2% din PIB? Doar vreo zece țări din UE au respectat decizia președintelui Trump de a face aceste cheltuieli.

Ne aducem aminte că președintele Iohannis a fost invitat la dineul oferit de Donald Trump cu prilejul unui summit organizat la Londra. Din moment ce Donald Trump a pierdut alegerile, noul președinte poate înțelege dificultățile prin care trec toate țările și foarte probabil ar fi de acord cu amânarea uriașei “rate” pentru cumpărarea de arme.

Vaccinul anti-Covid 19 a devenit mai important decât rachetele  HIMARS sau sistemele antirachetă Patriot.

Poate că Victor Ponta ar câștiga mai mulți alegători dacă ar fi propus suspendarea contractelor militare măcar pentru perioada pandemiei.

Dar, cine știe? Poate că numărul celor care consideră că școlile nu trebuie închise, că trebuie redeschise teatrele și stadioanele, că trebuie renunțat la mască, este mai mare decât al celor care chiar cred și se tem de pandemie.

În general, în toată lumea partidele aflate în opoziție au criticat restricțiile impuse de guverne. Donald Trump a mers în sens invers. Contesta și făcea glume pe seama coronavirusului. Pierzând alegerile se poate trage concluzia că și poziția față de pandemie a contribuit la înfrângerea lui.

Cine are dreptate în ceea ce privește măsurile luate pentru salvarea economiei, cine are dreptate în disputa pe marginea restrucțiilor? Nimeni nu poate ști cu precizie. Adevărul poate fi undeva pe la mijloc, sau poate că nicio parte nu are dreptate.

În orice caz, a face din criza sanitară o temă electorală este foarte riscant din punct de vedere politic.

La vot se va vedea care dintre cele două atitudini, pro-restricții și anti-restricții, se bucură de aprecierea publicului. Drumul de la pandemie la economie nu ar trebui să fie controlat de politică.