Image 1
Image 2

De la o zi la alta, tot mai rău

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O simplă trecere în revistă a știrilor de zi cu zi trădează profunzimea acestei crize care se multiplică la fel ca tulpinile covidului. Dacă deja am ajuns la valul 6 și încă nu există siguranța că se va opri, este posobil ca și criza în care a intrat omenirea să atingă nimeni nu știe câte valuri.

Putem începe pomelnicul temerile de oriunde. Până cum premierul Nicolae Ciucă s-a străduit să transmită o imagine optimistă asupra viitorului. Spune acum: Viitorul ne pare plin de riscuri și mai incert decât ne-am fi putut imagina.

Fostul premier Florin Cîțu este și mai catastrofal: Rata inflației pentru bunurile de consum va exploda în viitorul apropiat.

Să trecem oceanul Atlantic. Președintele Joe Biden trage un semnal de alarmă avetizându-i pe republicanii care îl susțin pe Donald Trump că sunt niște extremiști care amenință pilonii democrației americane.

În Marea Britanie, după demisia lui Boris Johnson conservatorii își aleg liderul partidului care va fi viitorul premier. Au de ales între un bărbat, ministru de Finanțe, Rishi Sunak, și o femeie care pare să fie o nouă doamnă de fier, ca Margaret Thatcher. Candidata Liz Truss recent spunea că este gata să apese butonul nuclear dacă Rusia face prima mișcare, și un bărbat mai moale.

Cel mai optimist șef de stat european rămâne Macron, care, printre altele, speră că se va reactiva acordul nuclear dintre Iran și marile puteri militare și militează pentru o înțelegere cu Putin.
La unison, grupul G7 anunță că vor plafona prețul petrolului importat din Rusia. Cum va răspunde Rusia? Amenință că va suspenda livrarea. Așa cum a procedat în urma sancțiunilor, Rusia recurge la măsuri care afectează nu doar grupul G7, ci toate țările.

Dar bomba bombelor o lansează Polonia care, nici mai mult, nici mai puțin, pretinde reluarea procesului de reparații de după al doilea război mondial, cerând despăgubiri din partea Germaniei. Germania răspunde că problema este definitiv închisă.

Pe de altă parte, președintele Iohannis salută “povstea de succes a schimburilor economice dintre România și Germania”.

Trecând în fugă peste restricțiile de consum de energie din Franța, Germania, Spania, Italia, peste prețurile care cresc mereu, mai nou și în Ungaria, ajungem la problemele care frământă populația din România.

Se plafonează sau nu prețurile la utilități? PSD și PNL își aruncă vorbe grele. Liberalii îl fac vinovat pe Dumitru Chiriță, șeful ANRE, numit în funcție de PSD, în timp ce social-democrații aruncă întreaga vină pentru haosul de la Ministerul Energiei pe Virgil Popescu, ministrul PNL.

Niciunul dintre partide nu cedează apărându-și fiecare omul său. Disputa este atât de aprigă încât Rareș Bogdan îl acuză pe omul PSD-ului de subminare a statului. Este capul de acuzare care a dus la execuția lui Nicolae Ceaușescu. La fel vor proceda cei de la PSD, acuzându-l pe Virgil Popescu de subminare a statului.

Cearta dintre PSD și PNL poate duce la ruperea coaliției. Parcă a început o competiție între cele două partide, fiecare amenințând că va ieși de la guvernare.

În ultimul moment, ministrul Virgil Popescu anunță că guvernul va înființa o companie de tranzacționare a energiei. De parcă nu sunt destule companii de stat care măresc prețurile. De fapt, companiile de stat sunt principalele vionovate pentru creșterea prețurilor.

Între timp, dolarul crește, trece peste euro, drept urmare cresc toate prețurile la mărfurile tranzacționate în dolari.

În ciuda crizei generalizate, PSD nu renunță la proiectul său de majorare a pensiilor și salariului minim. Pensiile mici trebuie majorate, dar de ce și cele mari?

În ceea ce privește majorarea salariului minim, angajații trebuie să știe că din cei 500 de lei se duc la stat 200. Nu ar fi mai simplu să scadă supraimpozitare muncii? majorarea salariului minim va afecta firmele, drept urmare agenții care mai sunt vor mai renunța la angajați.

Zi de zi se vede că guvernanții din toată lumea nu găsesc soluții pentru stoparea crizei. O ameliorare a situației ar fi oprirea războiului din Ucraina, dar politicienii momentului, ignorând că zi de zi lucrurile merg tot mai rău, exclud această soluție.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.