Image 1
Image 2

De la incendiul de la Colectiv la incendiul de la spitalul din Neamț

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre marile tragedii care, în timp, va pune în plan secundar incendiul de la clubul “Colectiv” s-a petrecut în plină pandemie. Secția de terapie intensivă a Spitalului din Piatra Neamț a fost mistuită de un incendiu. Zece bolnavi de Covid, intubați, au decedat, arși de vii. Medicul care îi îngrijea are arsuri pe 80% din corp. Trimis la Spitalul de arși din București, victima a fost transferată la un spital din Belgia.

Nu erau tineri, ca victimele de la Colectiv. Erau persoane cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani.

Cum se vor raporta partidele politice, candidații aflați în campanie electorală, guvernul, primul ministru și președintele la acest tragic eveniment?

PSD  a anunțat că își suspendă acțiunile de campanie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, coleg și prieten cu medicul care nu și-a părăsit bolnavii, spune că toți din țara asta suntem vinovați.

Este posibil să se decreteze doliu național, ca după incendiul de la Colectiv? Ce altceva poți face?

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, ca și alte evenimente la fel de tragice, arată șubrezenia sistemului social pe care l-am edificat după căderea fostului regim comunist.

S-au făcut improvizații peste structurile vechiului sistem. Asta vrea să spună ministrul Tătaru când afirmă că toți suntem vinovați.

Probabil că este așa, dar după orice tragedie cineva trebuie să plătească. De regulă pedepsele încep de jos în sus. În acest caz, de la directorul spitalului, de la conducerea DSP Neamț, urcă spre autoritățile locale, pentru ca apoi să țintească vârfurile.

După incendiul de la Colectiv primul ministru Victor Ponta și-a dat demisia de teama protestelor care se anunțau. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, în primă instanță, la opt ani de închisoare.  A candidat la alegerile din septembrie și a câștigat un nou mandat de primar, dar la sectorul 5.

Despre incendiul de la Colectiv se fac tot felul de specualții. Nu este cazul incendiului de la spitalul din Piatra Neamț. Este o certitudine că a pornit de la un scurt circuit. Acest lucru nu-l face mai puțin dramatic.

  Pe marginea acestui trist eveniment se vor purta multe dezbateri. Ca și în alte spitale și aici s-au schimbat vreo opt directori în 9 ani. Politicul nu poate fi exlus din lista responsabililor, a vinovaților pentru actuala stare de lucruri din sistemul sanitar.

Îndrăznim să spunem că nici dacă ar izbucni incendii din lună în lună sistemul nu s-ar schimba. Reformele de profunzime refuză să se apropie de România.

Se cârpește, se improvizează, se fac și lucruri bune, dar sunt prost gestionate. Pentru că politicul nu lasă niciun locșor neocupat. Fiecare primar își pune oamenii lui, fiecare președinte de consiliu județean se înconjoară de colegii de partid, fiecare guvern care vine rade tot și își instalează în posturile-cheie oamenii lui. Nici portarii, nici șoferii nu scapă de selecția pe criterii politice și clientelare.

Să sperăm, totuși, că vom învăța din această lecție dură, din această nemiloasă întâmplare.

Problema este că degeaba învață cei fără putere de decizie. Ce pot face medicii pentru sistemul în care lucrează? Pot doar vorbi. Dacă îi aude cineva s-ar putea să aibă probleme.Majoritatea spitalelor sunt în subordinea consiliilor județene, dar președinții acestor consilii pot demonstra că nu pot face mare lucru pentru că nu depinde de ei. La rândul lor depind de ministru, de guvern, de legislație. Există un circuit vicios al deciziilor care nu pot fi luate din cauza legislației. Pe care tot politicienii au făcut-o, schimbând-o după interese de moment.

Opinia publică, populația, se poate revolta, poate protesta, dar nimic mai mult.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.