Dan Nica: UE trebuie să acorde urgent statutul de ţară candidată Republicii Moldova

Dan Nica

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, solicită acordarea în regim de urgenţă a statului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova. ”În contextul războiului din Ucraina, UE trebuie să adopte decizii ferme şi corecte faţă de ţările din prima linie a rezistenţei în faţa ameninţării ruse. Nu ne putem permite luxul de a jongla cu proceduri în hăţişul birocratic, când opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei are o miză existenţială pentru aceste state. Aceşti oameni îşi riscă viaţa pentru a face parte din familia europeană, pentru a fi parte a sistemului de valori şi norme democratice, aşadar e inadmisibilă orice tergiversare”, a declarat Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor social-democraţi a subliniat că rezoluţia ce va fi adoptată mâine de Parlamentul European trebuie să cuprindă cererea de acordare Republicii Moldova a statutului de candidat la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană. ”Comisia Europeană trebuie să acţioneze mai mult şi mai rapid pentru integrarea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina, în piaţa unică europeană şi în sistemul instituţional al UE ca şi măsură de contracarare a influentei negative a Rusiei in regiune. Iar Consiliul trebuie să aibă curajul de a se pronunţa prompt pentru extinderea Uniunii”, a precizat Dan Nica.
Eurodeputatul PSD cere, totodată, sprijin masiv din partea UE pentru guvernul de la Chişinău, în gestionarea crizei refugiaţilor, precum şi pentru dobândirea autonomiei energetice faţă de Rusia.
Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD
din Parlamentul European

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 04 mai 2022, ora 17:34

    Credeti ca cineva din PE ia in considerare solicitarile unui Nimeni in drumul mare cum e acest smecher Dan Nica provenita dintr-o Colonie de mana 14-pea ???. Cred ca cei din PE vor sufla si in iaurt inainte sa ia o decizie dupa cele vazute in Ucraina !!!!. Fara acordul Rusiei, nici o tara din fosta URSS nu va adera nicaieri ca altfel o pateste pe modelul Ucrainei !. Ca urmare, orice solicitare de aderare a unei tari din fosta URSS trebe discutata in primul rand cu PUTIN pt. a obtine acordul !. Fara PUTIN nu se poate !. Ati inteles ???.

  2. Babacu a spus: 04 mai 2022, ora 16:25

    Oamenii astia vorbesc numai sa se afle in treaba. Cine va accepta Transnistria in UE? Acolo exista Armata 14 ruseasca si un arsenal militar urias rusesc. La fel este si cazul Ucrainei, cine va accepta Crimeea si Dombas in UE? Mai intii trebuie rezolvate problemele teritoriale, apoi create institutiile, apoi… multe, multe mai trebuie!
    Dar se poate acorda un statut special, cum ar fi scutirea de taxe vamale pentru marfurile exportate de aceste tari catre UE.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517