Image 1
Image 2

EVENIMENT LA TURȚ

Cuplurile de 50 de ani, premiate la Festivalul Pălincii

Aniversarea a 50 de ani de căsnicie nu este ceva de neglijat. Adesea cuplurile moderne se destramă la câţiva ani de convieţuire din diverse motive asupra cărora nu insistăm.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu insistăm nici asupra motivelor pentru care supravieţuiesc un jumătate de secol şi chiar mai mult unele cupluri înţelepte. Desigur secretele unei asemenea longevităţi în căsnicie sunt multiple şi nici nu ne-am propus să insistăm asupra unei analize minuţioase. Important este că o asemenea aniversare a devenit una deja obişnuită în majoritatea comunelor judeţului, acolo unde există disponibilitate şi suficientă înţelegere din partea consilierilor locali. În fiecare unitate administrativ teritorială a judeţului este un motiv de bucurie şi în egală măsură se constituie într-un model de bune practici pentru generaţiile care de cele mai multe ori sub impulsul unor stimuli de moment, sau din alte motive numai de ei cunoscute pun punct unor căsnicii de câteva luni de zile, în caz fericit, unora de câţiva ani.

Căsnicii trainice

Iată că acele căsnicii “parafate” cu zeci de ani în urmă s-au dovedit trainice şi cu un fundament cât se poate de bine pus şi solid. În ciuda vicisitudinilor vieţii aceste cupluri au rezistat până la a atinge 50 de ani, o dovadă a faptului că aceste temelii puse sunt trainice şi au toate motivele de a rezista în timp, devenind adevărate modele pentru generaţiile de azi şi de mâine.

Iată că un eveniment deosebit de emoţionant a fost organizat vineri, 8 noiembrie, cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril de către cultele ortodox şi greco-catolic, în comuna Turţ.

În fapt, această zi care precede cel de al doilea sfârşit de săptămână al lunii noiembrie a avut o dublă semnificaţie pentru locuitorii comunei Turţ şi ai celor din zonele limitrofe şi nu numai. A fost organizat şi un festival al pălincii cu participarea pălincarilor din întreg judeţul. Practic acest festival al pălincii are ca scop nu neapărat confirmarea calităţii deosebite a rachiurilor naturale din fructe, a continuităţii în producţie şi în consum, ci continuitatea acestei activăţi la nivel judeţean, păstrarea unei tradiţii de peste 700 de ani. Asupra participării şi diplomelor obţinute de participanţi în cadrul acestui festival vom reveni în zilele următoare.

Revenind la sărbătorirea cuplurilor longevive din comuna Turţ, se cuvin câteva precizări. Sărbătorirea acestora a avut loc într-un cadru festiv, pe o scenă amenajată în parcul central al comunei. Primarul Ioan Irime a felicitat cuplurile care au reuşit să facă faţă tuturor încercărilor la care au fost supuse de-a lungul unei jumătăţi de secol, după care, copleşit de emoţie, inclusiv de emoţia celor care au însoţit cuplurile logevive până la scena despre care facem vorbire, le-a înmânat câte o diplomă şi o mică atenţie din partea Consiliului Local Ţurţ, care a constat într-o recompensă materială de 300 de lei şi câte un buchet de flori. După cum au subliniat organizatorii evenimentului, poate este mai important faptul că au fost aduse în atenţie publică aceste cupluri longevive, decât acel stimulent financiar.

Se cuvine subliniat faptul că acest eveniment cu profundă încărcătură emoţională a făcut parte din şirul manifestărilor organizate la Turţ sub genericul – Festivalul pălincii, organizat de Asociaţia producătorilor de pălincă Ţara Oaşului în colaborare cu Asociaţia Codreanca, Consiliul Judeţean Satu Mare, nu în ultimul rând, cu implicarea Primăriei şi a Consiliului Local Negreşti Oaş şi a Grupului de Acţiune Local – GAL – Ţara Oaşului.

Lista cuplurilor longevive

Aşa cum anticipam, primarul Ioan Irime şi-a manifestat simpatia şi consideraţia faţă de cuplurile care zeci de ani au dovedit înţelepciune, toleranţă şi au rezistat, sau dacă doriţi, au făcut faţă tuturor provocărilor inerente într-o căsnicie atât de îndelungată.

Iată lista înţelepţilor comunei Turţ i-am numi noi, care au găsit calea de comunicare, dar şi de rezolvare a unor neînţelegeri inerente în viaţa de cuplu: Petre şi Ileana Tite, Vasile Fărcaş şi Maria Rus, Vasile Raţ şi Maria Zimbru, Alexa Belbe şi Maria Bumb, Vasile Zimbru şi Ana Fărcaş, Gheorghe Pop Gozman şi Irina Ignat, Vasile Popa şi Irina Fabian, Vasile Mondoacă şi Irina Cionca, Ioan Belbe şi Maria Mariţa, Vasile Gherman şi Irina Belbe, Vasile Leş şi Maria Belbe, Grigore Filimon şi Maria Chitaş, Vasile Zimbru şi Marica Dutcaş, Cornel Titus Oprea şi Ileana Popşan, Ioan Călin şi Irina Dănuţ, Vasile Mariţa şi Maria Rus, Grigore Lucuţ şi Maria Dănuţ, Nicolae Ghele şi Ana Lucuţ.

Înmânarea diplomelor de fidelitate, a buchetelor de flori şi a celor câteva sute de lei din partea Primăriei şi a Consiliului Local Turţ, a fost urmată de invitaţia participanţilor la dansul la ciupercă. Asupra celor petrecute la concursul de pălincă ce a reunit peste 210 probe, vom reveni într-un alt număr al ziarului nostru.

1 comentariu

Lasă un răspuns

INCENDIU LA DOBRA

O casă a luat foc

Vineri, 08.09.2023, în jurul orei 23.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, a fost solicitat să intervină pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Dobra.