Image 1
Image 2

Crucea Roșie a sărbătorit Ziua Internațională a Voluntariatului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

2020 a fost un an ce nu poate fi comparat cu niciun altul. Pandemia COVID-19 a afectat fiecare aspect al vieții oamenilor și a pus o presiune colosală pe sănătatea fizică și mintală a acestora, pe sistemele de sănătate, econome, mijloacele de trai și rețelele sociale din întreaga lume.

În acest context, sute de mii de voluntari s-au alăturat Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, oferind sprijin vital comunităților lor locale. Încă de la debutul pandemiei, voluntarii Crucii Roșii Române au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistență umanitară și servicii socio-medicale celor aflați în nevoie: distribuirea de alimente esențiale și produse de igienă; oferirea de sprijin psiho-social persoanelor vulnerabile și în carantină; monitorizarea telefonică a persoanelor izolate; distribuirea echipamentelor medicale și de protecție unităților medicale.

Voluntarii Crucii Roșii sunt profesori, asistenți medicali, studenți, economiști, artiști, părinți, tineri și bătrâni. Toți își găsesc timp pentru a face voluntariat alături de slujbele lor zilnice sau de alte responsabilități. O mare parte din activitatea voluntarilor este vizibilă, dar multă muncă de ajutorare se desfășoară și în culise – de la a fi o voce prietenoasă la capătul unei linii telefonice pentru persoanele vulnerabile și izolate, până la a ajuta la gestionarea contractelor de donații, – fiecare acțiune individuală de solidaritate, fiecare gest de sprijin comunitar contează. În 10 luni de luptă împotriva pandemiei, Crucea Roșie a achiziționat echipamente medicale și materiale de protecție în valoare de peste 7 milioane de euro pentru a veni în sprijinul unităților medicale, dar și al celorlalte instituții publice din prima linie. Astfel, 175 de unități medicale de pe întreg teritoriul României au fost dotate cu aparatură medicală, materiale de protecție de strictă necesitate, produse de dezinfecție, materiale de curățenie, produse alimentare și aparatură electrocasnică; 250 de autorități publice au fost sprijinite cu materiale de protecție; 580 de cabinete individuale medici de familie au primit mănuși, măști, viziere și combinezoane; 13.000 de persoane vulnerabile aflate în izolare la domiciliu au fost sprijinite cu pachete cu alimente de bază și pachete cu produse de igienă personală și produse de curățenie etc.

Filiala Satu Mare a Crucii Roșii marchează în fiecare an, cu mare fast acest eveniment, însă, de data aceasta recompensa voluntarilor este doar sufletească, constând în mulțumirile și bucuria ce se reflectă în privirile celor care beneficiază de sprijinul lor. Chiar dacă mult așteptata gală în acest an nu s-a organizat, ei nu disperă, ci continuă să-i ajute pe cei aflați în nevoie și au marcat această zi, dacă se poate, prin și mai multe acțiuni umanitare decât în alți ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with