Image 1
Image 2

Criza USR sau de la corupția endemică la sărăcia endemică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Greu pentru un partid este în această perioadă să fie la guvernare, dar nu le este ușor nici partidelor din opoziție să fie adevărate partide de opoziție. Există o mare diferență între a fi un oarecare partid aflat în opoziție și a fi un autentic “partid de opoziție”. Un partid “din opoziție” poate spune orice. Un “partid în opoziție” trebuie să aibă un plan, un program, o viziune diferită de partidele aflate la guvernare.

În acest sens am putea spune că Dacian Cioloș încearcă să poziționeze USR ca partid ” în opoziție” față de PSD și PNL. Astfel pune problema accesării celor 30 de miliarde euro prin PNRR. Dacă guvernul Ciucă va eșua în accesarea banilor, întreaga Românie – zice Dacian Cioloș – riscă să intre în zona euroscepticismului. Românii nu vor mai avea încredere în UE, în fondurile europene, în instituțiile  euro-atlantice, dar mai cu seamă în instituțiile statului român.  Avertismentul lui Dacian Cioloș are și o cheie ascunsă, pro-USR. Care partid este cel mai euro-sceptic din România? Nu cumva partidul AUR care crește și crește, depășind USR, trecând în goană pe lângă PNL, apropiindu-se periculos de mult de PSD?

Europa, în parte din cauza pandemiei, și-a pierdut busola. Suveranismul, în tandem cu extremismul, câștigă teren, are tot mai mulți susținători, tot mai înfocați aderenți. Creșterea fără precedent a costurilor vieții, scumpirea energiei, a produselor de bază, sărăcirea populației în contrast cu creșterea profiturilor marilor companii, ale coloșilor tehnologici, ale băncilor, radicalizează populația deja predispusă să protesteze împotriva restricțiilor. Pandemia afectează clasa de mijloc, afacerile de familie, întreprinderile mici și mijlocii.

Ca susținător al marilor investitori, USR odată scos de la guvernare, se vede nevoit să se întoarcă la clasa de mijloc, adică să se clasicizeze. Odată cu ascensiunea AUR, partidul lui Dacian Cioloș nu-și mai poate permite să facă pe partidul anti-sistem, dar și justițiar. Proiectul “Fără penali în funcții publice” și-a pierdut valabilitatea atâta vreme cât apar penali chiar din rândurile celor care au arătat cu degetul spre penali.

Corupția este un copil nevinovat față de sărăcia ce amenință să se generalizeze, să devină endemică.

Întrebarea este dacă mai există un electorat dispus să asculte avertismentele lui Dacian Cioloș? Practic liderul USR propune o nouă direcție politică pentru USR și cere unei prezumtive categorii sociale să urmeze această linie. Dacă useriștii s-au remarcat ca susținători ai marilor companii, mulți dintre ei fiind angajați ai multinaționalelor, după ieșirea partidului de la guvernare coloșii industriali și tehnologici întorc spatele micului USR. Nu le mai este de niciun folos acest partid, nu mai au nevoie de militanți care să iasă în stradă.

Dacă PSD nu mai este ciuma roșie, nici USR nu mai este partidul justițiar care promitea să fie în timpul lui Liviu Dragnea.  USR face primii pași spre un partid “în opoziție” față de două partide anchilozate, refractare oricăror măsuri de reformare. Nepăstrând “distanța doctrinară”  față de PSD, PNL riscă să se contamineze de omicronul populist al social democrației de sorginte comunistă.

Nici PSD nu este mai protejat. În noile condiții, cu un partid agresiv populist care-i suflă în ceafă, social-democrații nu mai îndrăznesc să înainteze pe calea suveranismului promovat de un Liviu Dragnea, cu riscurile de rigoare, cu sancțiuni venite chiar din familia partidelor socialiste europene.

Toate partidele politice se află în această perioadă la o răscruce. Orice direcție greșită afectează viața a milioane de cetățeni români. Unde se va ajunge? Depinde de înțelepciunea liderilor.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,