Competiţia dintre PNL şi PSD se mută la nivel local

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cel mai inteligent lucru pe care l-a spus Florin Cîţu de când a apărut în prim-planul vieţii politice este următorul: PNL nu a făcut o alianţă cu PSD, ci este într-o coaliţie cu PSD.

Este o diferenţă de nuanţă abia sesizabilă. Ce înseamnă alianţă, ce înseamnă coaliţie? DEX-ul limbii române nu-l prea ajută pe domnul Florin Cîţu. În ciuda acestui fapt, tindem să credem că preşedintele PNL ameninţat să fie pus pe tuşă are dreptate.

Alianţa este ceva concret. A se adună cu B. Coaliţia are în sine ceva ambiguu, confuz, nesigur, îndoielnic.

PNL a intrat cu USR într-o coaliţie, alături de UDMR. Când USR a ieşit de la guvernare nu s-a rupt nimic. Doar a căzut guvernul. PNL, cu ani  în urmă, s-a aliat cu PSD, formând USL. Atunci era vorba despre o alianţă, acum despre o coaliţie. De data aceasta PNL nu a intrat într-o alianţă cu PSD. Între cele două partide nu s-a semnat un acord politic. S-a semnat un protocol între trei partide, PNL, PSD şi UDMR, dar ele îşi păstrează programele proprii, identitatea doctrinară, ideologia.

Ce avantaj are PNL prin faptul că nu are o alianţă cu PSD, ci a intrat într-o coaliţie cu PSD? Lansând această teorie, PNL are un mai larg spaţiu de manevră electorală. La o adică PNL poate rupe ceva ce nu există, o alianţă concretă PNL-PSD. Poate pur şi simplu spulbera guvernul PNL-PSD-UDMR prin demisia primului ministru. 

De-a lungul celor 31 de ani PNL şi-a dezvoltat numeroase tulpini, mai mult sau mai puţin păguboase, periculoase pentru unitatea liberală:  PNL – Radu Câmpeanu, PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), PAC, PLD, PDL, Marele PNL, a cooptat diverşi lideri de împrumut, de la Theodor Stolojan la Klaus Iohannis, de la Vasile Blaga la Raluca Turcan şi Alina Gorghiu. În timp, numeroşi lideri au fost aruncaţi peste bord, de la Valeriu Stoica la Crin Antonescu, de la Călin Popescu Tăriceanu la Ludovic Orban.

Nici Florin Cîţu nu este bine fixat la vârful PNL. După un congres controversat, câştigând la  scor în faţa lui Orban, acuzat că s-a folosit de funcţia de prim ministru, Florin Cîţu este la rândul lui contestat. O serie de fruntaşi liberali cer organizarea unui congres extraordinar la primăvară în care să fie pusă în joc funcţia de preşedinte.

După intrarea la guvernare alături de PSD, o parte din electoratul PNL esteprofund nemulţumită. PNL a pierdut şi simpatizanţii din societatea civilă.  Radicalizat încă din anii 1990, curentul anti-PSD, anti-FSN,  a mers deseori până la fanatism.

Ca preşedinte al partidului Florin Cîţu încearcă să atenuieze impresia de trădare. Foarte probabil se vor auzi destul de des voci anti-PSD din partea unor lideri ai PNL, pentru a menţine partidul pe linia tradiţională anti-stânga.

Este vital pentru PNL să-şi păstreze statutul de principal partid de dreapta. Rămas în opoziţie, USR deja se pregăteşte să se auto-proclame principalul partid de dreapta, singurul adversar real al PSD.

Prin urmare, Florin Cîţu nu trebuie criticat pentru că s-a grăbit să propună o distanţare de PSD. A găsit şi o temă destul de populară, programul PNRR pe care social-democraţii, acuză Cîţu, ar dori să-l modifice.

Chiar dacă este liderul partidului, fără aportul organizaţiilor din teritoriu, PNL nu poate lua o distanţă onorabilă faţă de noul lui partener de guvernare, rămas totuşi adversar natural.

De altfel, încă de la început s-a precizat că organizaţiile judeţene PNL şi PSD nu sunt obligate să facă înţelegeri după modelul de la centru. Deci cele două partide la nivel local rămân în continuare adversare. Temerile lui Florin Cîţu că PNL şi-ar putea pierde electoratul sunt reale. 

Dacă pentru electoratul PSD guvernarea alături de liberali este considerată o victorie, pentru  PNL, pentru electoratul său, poate însemna  pierderea identităţii.

Una dintre soluţiile care pot salva măcar aparenţele că PNL  nu „s-a vândut” este adoptarea unei atitudini dure la nivel local. 

Primul semnal a fost dat de Florin Cîţu în momentul când a ameninţat PSD că îl va scoate de la guvernare dacă se constată că va încerca să saboteze reformele începute de PNL.

Mai mult decât înainte, la nivel local între PNL şi PSD începe o adevărată competiţie pentru pregătirea platformei electorale  în vederea alegerilor locale şi parlamentare din 2024.

Competiţia dintre PNL şi PSD se mută la nivel local. Doar în teritoriu PNL îşi poate spăla ruşinea de a se fi înhăitat cu PSD.

În aceeaşi situaţie, la nivel local, se află şi PSD.

Abonează-te acum Online!
 1. valeriu grigor a spus: 13 decembrie 2021, ora 08:52

  De acest circ şi răfuieli politice, fardat cu grandomanie si orgolii, profită din plin uni conducători din Satu Mare, recurg la cele mai josnice acte abuz, aşa face directorul de la DIT. Locale, care reţine pensia unui handicapat de 87 ani, si-l obligă la plata 11.435 Ron cu acte false, n-am nicio datorie la bugetul local. Nici comisia de acordare certificat HANDICAP, nu-i deranjată , vând anual mii de certificate, aşa se face că avem în judeţ 14.766 handicapaţi , dintre care 50 % descurcăreţi cu carnete auto si loc de muncă. Dacă nu plăteşti te lasă să mori, aşa au trimis în mormânt 1.552 handicapaţi în anul 2020.

 2. valeriu grigor a spus: 13 decembrie 2021, ora 08:50

  De acest circ şi răfuieli politice, fardat cu grandomanie si orgolii, profită din plin uni conducători din Satu Mare, recurg la cele mai josnice acte abuz, aşa face directorul de la DIT. Locale, care reţine pensia unui handicapat de 87 ani, si-l obligă la plata 11.435 Ron cu acte false, n-am nicio datorie la bugetul local. Nici comisia de acordare certificat HANDICAP, nu-i deranjată , vând anual mii de certificate, aşa se face că avem în judeţ 14.766 handicapaţi , dintre care 50 % descurcăreţi cu carnete auto si loc de muncă. Dacă nu plăteşti te lasă să mori, aşa au trimis în mormânt 1.552 handicapaţi în anul 2020.

 3. ionel a spus: 07 decembrie 2021, ora 11:34

  „PNL a reusit sa smulga infrangerea din ghearele victoriei” e cea mai desteapta si distractiva remarca pe care am auzit-o referitoare la situatia in cauza. In alianta cu USR aveau tot ce era nevoie. S-a apucat Catu sa se dea mare sef si a „rezolvat” problema. Pai nu puteau sa se impace cu USR-ul si sa ramana coalitie de dreapta?! Pai nuuuuuuu, ca numa’ Catu trebuia sa fie premier. No, na, premier!:)) Temerile lui Florin Catu ca si-ar putea pierde electoratul nu sunt reale, ci sunt tardive. PNL si-a pierdut deja electoratul, si daca masluiesc sondajele de opinie nu trec de . Cine cu cine sa se certe pe plan local daca sefii de la Bucuresti sunt pe-o mana??!!!! Pe cine credeti ca mai prostiti?!!! Mai raman sa voteze cu PeNeLe membrii PNL si (probabil) familiile acestora + cativa incapatanati sau neinformati sau care nu-s cu toate tiglele pe casa. La revedere sau Ionopot kivanok ………….PeNeLe:))) Catu ar trebui sa-si dea demisia, dar nu are suficienta coloana vertebrala pentru asta. Singura solutie ar fi, de fapt, sa fie exclus din PNL. Inainte ca cele 7 procente de incredere a pupulatiei in el (care afecteaza direct si partidul din care face parte) sa devina un procent subunitar. Dar cine sa-l dea afara?! Lingaii?!! Oricum, a reusit sa strice aproape tot, adica puterea, o droaie de ministrii (urmeaza prefectii si alti demnitari) orientare traditionala de dreapa + increderea totala a populatiei (aia era deja zdruncinata de tampeniile precursorului). Catu, inainte sa se mai dea cocos, sa se uite nitelus prin curte…daca mai are gaini (sau oua:)))

 4. altul a spus: 07 decembrie 2021, ora 08:37

  Asta nu-i politica este o tziganie!

 5. ulpius a spus: 07 decembrie 2021, ora 07:10

  Nişte nemernici submediocri au pus mâna pe ţară ,cearta şi hoţia fiind ocupaţia de bază ,nu cârmuirea ţării.

 6. Dac Bulibas a spus: 06 decembrie 2021, ora 12:08

  Circ iesftin fara paine cu consecinte negative absolute asupra populatiei !. Asta meritati !,…, Platiti energie si gaze stabilite nejustificat de scumpe pana cand crapati !, ori inghetati de frig sau plecati. Nu meritati nici sa existati !. Traiti intr-un derizoriu si degringolada totala !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517