Image 1
Image 2

Competiția dintre PNL și PSD se mută la nivel local

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai inteligent lucru pe care l-a spus Florin Cîțu de când a apărut în prim-planul vieții politice este următorul: PNL nu a făcut o alianță cu PSD, ci este într-o coaliție cu PSD.

Este o diferență de nuanță abia sesizabilă. Ce înseamnă alianță, ce înseamnă coaliție? DEX-ul limbii române nu-l prea ajută pe domnul Florin Cîțu. În ciuda acestui fapt, tindem să credem că președintele PNL amenințat să fie pus pe tușă are dreptate.

Alianța este ceva concret. A se adună cu B. Coaliția are în sine ceva ambiguu, confuz, nesigur, îndoielnic.

PNL a intrat cu USR într-o coaliție, alături de UDMR. Când USR a ieșit de la guvernare nu s-a rupt nimic. Doar a căzut guvernul. PNL, cu ani  în urmă, s-a aliat cu PSD, formând USL. Atunci era vorba despre o alianță, acum despre o coaliție. De data aceasta PNL nu a intrat într-o alianță cu PSD. Între cele două partide nu s-a semnat un acord politic. S-a semnat un protocol între trei partide, PNL, PSD și UDMR, dar ele își păstrează programele proprii, identitatea doctrinară, ideologia.

Ce avantaj are PNL prin faptul că nu are o alianță cu PSD, ci a intrat într-o coaliție cu PSD? Lansând această teorie, PNL are un mai larg spațiu de manevră electorală. La o adică PNL poate rupe ceva ce nu există, o alianță concretă PNL-PSD. Poate pur și simplu spulbera guvernul PNL-PSD-UDMR prin demisia primului ministru. 

De-a lungul celor 31 de ani PNL și-a dezvoltat numeroase tulpini, mai mult sau mai puțin păguboase, periculoase pentru unitatea liberală:  PNL – Radu Câmpeanu, PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), PAC, PLD, PDL, Marele PNL, a cooptat diverși lideri de împrumut, de la Theodor Stolojan la Klaus Iohannis, de la Vasile Blaga la Raluca Turcan și Alina Gorghiu. În timp, numeroși lideri au fost aruncați peste bord, de la Valeriu Stoica la Crin Antonescu, de la Călin Popescu Tăriceanu la Ludovic Orban.

Nici Florin Cîțu nu este bine fixat la vârful PNL. După un congres controversat, câștigând la  scor în fața lui Orban, acuzat că s-a folosit de funcția de prim ministru, Florin Cîțu este la rândul lui contestat. O serie de fruntași liberali cer organizarea unui congres extraordinar la primăvară în care să fie pusă în joc funcția de președinte.

După intrarea la guvernare alături de PSD, o parte din electoratul PNL esteprofund nemulțumită. PNL a pierdut și simpatizanții din societatea civilă.  Radicalizat încă din anii 1990, curentul anti-PSD, anti-FSN,  a mers deseori până la fanatism.

Ca președinte al partidului Florin Cîțu încearcă să atenuieze impresia de trădare. Foarte probabil se vor auzi destul de des voci anti-PSD din partea unor lideri ai PNL, pentru a menține partidul pe linia tradițională anti-stânga.

Este vital pentru PNL să-și păstreze statutul de principal partid de dreapta. Rămas în opoziție, USR deja se pregătește să se auto-proclame principalul partid de dreapta, singurul adversar real al PSD.

Prin urmare, Florin Cîțu nu trebuie criticat pentru că s-a grăbit să propună o distanțare de PSD. A găsit și o temă destul de populară, programul PNRR pe care social-democrații, acuză Cîțu, ar dori să-l modifice.

Chiar dacă este liderul partidului, fără aportul organizațiilor din teritoriu, PNL nu poate lua o distanță onorabilă față de noul lui partener de guvernare, rămas totuși adversar natural.

De altfel, încă de la început s-a precizat că organizațiile județene PNL și PSD nu sunt obligate să facă înțelegeri după modelul de la centru. Deci cele două partide la nivel local rămân în continuare adversare. Temerile lui Florin Cîțu că PNL și-ar putea pierde electoratul sunt reale. 

Dacă pentru electoratul PSD guvernarea alături de liberali este considerată o victorie, pentru  PNL, pentru electoratul său, poate însemna  pierderea identității.

Una dintre soluțiile care pot salva măcar aparențele că PNL  nu “s-a vândut” este adoptarea unei atitudini dure la nivel local. 

Primul semnal a fost dat de Florin Cîțu în momentul când a amenințat PSD că îl va scoate de la guvernare dacă se constată că va încerca să saboteze reformele începute de PNL.

Mai mult decât înainte, la nivel local între PNL și PSD începe o adevărată competiție pentru pregătirea platformei electorale  în vederea alegerilor locale și parlamentare din 2024.

Competiția dintre PNL și PSD se mută la nivel local. Doar în teritoriu PNL își poate spăla rușinea de a se fi înhăitat cu PSD.

În aceeași situație, la nivel local, se află și PSD.

6 comentarii

  1. De acest circ și răfuieli politice, fardat cu grandomanie si orgolii, profită din plin uni conducători din Satu Mare, recurg la cele mai josnice acte abuz, așa face directorul de la DIT. Locale, care reține pensia unui handicapat de 87 ani, si-l obligă la plata 11.435 Ron cu acte false, n-am nicio datorie la bugetul local. Nici comisia de acordare certificat HANDICAP, nu-i deranjată , vând anual mii de certificate, așa se face că avem în județ 14.766 handicapați , dintre care 50 % descurcăreți cu carnete auto si loc de muncă. Dacă nu plătești te lasă să mori, așa au trimis în mormânt 1.552 handicapați în anul 2020.

  2. De acest circ și răfuieli politice, fardat cu grandomanie si orgolii, profită din plin uni conducători din Satu Mare, recurg la cele mai josnice acte abuz, așa face directorul de la DIT. Locale, care reține pensia unui handicapat de 87 ani, si-l obligă la plata 11.435 Ron cu acte false, n-am nicio datorie la bugetul local. Nici comisia de acordare certificat HANDICAP, nu-i deranjată , vând anual mii de certificate, așa se face că avem în județ 14.766 handicapați , dintre care 50 % descurcăreți cu carnete auto si loc de muncă. Dacă nu plătești te lasă să mori, așa au trimis în mormânt 1.552 handicapați în anul 2020.

  3. “PNL a reusit sa smulga infrangerea din ghearele victoriei” e cea mai desteapta si distractiva remarca pe care am auzit-o referitoare la situatia in cauza. In alianta cu USR aveau tot ce era nevoie. S-a apucat Catu sa se dea mare sef si a “rezolvat” problema. Pai nu puteau sa se impace cu USR-ul si sa ramana coalitie de dreapta?! Pai nuuuuuuu, ca numa’ Catu trebuia sa fie premier. No, na, premier!:)) Temerile lui Florin Catu ca si-ar putea pierde electoratul nu sunt reale, ci sunt tardive. PNL si-a pierdut deja electoratul, si daca masluiesc sondajele de opinie nu trec de . Cine cu cine sa se certe pe plan local daca sefii de la Bucuresti sunt pe-o mana??!!!! Pe cine credeti ca mai prostiti?!!! Mai raman sa voteze cu PeNeLe membrii PNL si (probabil) familiile acestora + cativa incapatanati sau neinformati sau care nu-s cu toate tiglele pe casa. La revedere sau Ionopot kivanok ………….PeNeLe:))) Catu ar trebui sa-si dea demisia, dar nu are suficienta coloana vertebrala pentru asta. Singura solutie ar fi, de fapt, sa fie exclus din PNL. Inainte ca cele 7 procente de incredere a pupulatiei in el (care afecteaza direct si partidul din care face parte) sa devina un procent subunitar. Dar cine sa-l dea afara?! Lingaii?!! Oricum, a reusit sa strice aproape tot, adica puterea, o droaie de ministrii (urmeaza prefectii si alti demnitari) orientare traditionala de dreapa + increderea totala a populatiei (aia era deja zdruncinata de tampeniile precursorului). Catu, inainte sa se mai dea cocos, sa se uite nitelus prin curte…daca mai are gaini (sau oua:)))

  4. Circ iesftin fara paine cu consecinte negative absolute asupra populatiei !. Asta meritati !,…, Platiti energie si gaze stabilite nejustificat de scumpe pana cand crapati !, ori inghetati de frig sau plecati. Nu meritati nici sa existati !. Traiti intr-un derizoriu si degringolada totala !.

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce